ΝΔ: Εκλογή προέδρου από την κοινωνία μέχρι την άνοιξη του 2016, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις

ΝΔ: Εκλογή προέδρου από την κοινωνία μέχρι την άνοιξη του 2016, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν.Δ. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Kατά τη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας στη Συγγρού συμφώνησαν να μη διαφωνήσουν αύριο στην ΠΕ. Το σενάριο της 30ης Αυγούστου απορρίπτεται οριστικά, ο Μεϊμαράκης λαμβάνει νέα εξουσιοδότηση, στη λογική μίας μέσης λύσης. Αλλαγή καταστατικού μόνο στο τακτικό συνέδριο που θα γίνει Ιούνιο του 2016

Σε μέση λύση για τη διαδοχή καταλήγει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μην ανοίξουν οι εσωκομματικόι εσωκομματικός ασκός του αιόλου καλοκαιριάτικα.

Κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας και του διευρυμένου πολιτικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, συμφωνήθηκε να υπάρξει μία ομόφωνη πρόταση αύριο στην πολιτική επιτροπή.

Το σενάριο της 30ης Αυγούστου απορρίπτεται οριστικά, και ο κ.Μεϊμαράκης αναμένεται αύριο να λάβει νέα εξουσιοδότηση, για να προχωρήσει μέχρι την άνοιξη στη διαδοχή ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλαγή καταστατικού όμως μόνο στο τακτικό συνέδριο που θα γίνει Ιούνιο του 2016, γεγονός που σημαίνει ότι εάν τελικά η διαδικασία δεν τραβήξει μέχρι τα τέλη Μαϊου, η εκλογή θα γίνει από την κοινωνία, δηλαδή με ανοιχτούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την ημερα της ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ όμως ενδέχεται να έχουν πραγματοποιηθεί (το φθινοπωρο) εθνικές εκλογές, στις οποίες η Ν.Δ θα πάει υπό τον κ.Μεϊμαράκη. Και προφανώς το αποτέλεσμα θα παίξει ρόλο στις ισορροπίες και εξελίξεις.

Το κόμμα σε κάθε περίπτωση θα ανοίξει καταλόγους το φθινόπωρο για την εγγραφή νέων μελών.

Η συγκληση της εκτελεστικής γραμματείας και του πολιτικού συμβουλίου, μία ημέρα πριν την πολιτική επιτροπή, πραγματοποιήθηκε ακριβώς προκειμένου στην αυριανή συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της ΝΔ να υπάρξει μία μόνο πρόταση. Και προφανώς ουδείς επιθυμούσε αυτή να αφορά εσωκομματικές εκλογές άμεσα, αν και ο ακριβής χρόνος και κυρίως το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου ανάδειξης προέδρου, ήταν αντικείμενο τριβής.

Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος από χθες είχε αναλάβει ένα συμβιβαστικό ρόλο, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές απόψεων και να βρεθεί μία μέση οδός. Στην πραγματικότητα ο κ.Μεϊμαράκης κερδίζει το χρόνο που επιθυμούσε, ενώ διαφωνουντες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήραν την επίκληση στο καταστατικό που προβλέπει εκλογή από την κοινωνία.

Κομματικές πηγές ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση: “Ιστορικά η Ν.Δ υπηρετεί με αφοσίωση το εθνικό συμφέρον. Αυτή την ώρα το μείζον είναι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρόκειται για εθνικό στόχο που διασφαλίζει η παράταξη μας για την πατρίδα και όλο τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό ομόφωνα το διευρυμένο άτυπο πολιτικό συμβουλιο και η εκτελεστική γραμματεία εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρόεδρου της Ν.Δ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αποφάσισε να εισηγηθεί την πραγματοποίηση εκλογής νέου προέδρου της Ν.Δ μέχρι την άνοιξη του 2016 σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό συνεκτιμώντας την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Τέλος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι εναπομείνασες προσυνδιασκέψεις και η τελική εθνική συνδιάσκεψη το προσεχές διάστημα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα