ΝΔ: Η απάντηση Μεϊμαράκη στις επιθέσεις των σαμαρικών

ΝΔ: Η απάντηση Μεϊμαράκη στις επιθέσεις των σαμαρικών
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης Eurokinissi

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ βρίσκεται για άλλη μία φορά στο στόχαστρο άσπονδων γαλάζιων συμμαχητών, αυτή τη φορά με σενάρια περί συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στη μάχη των ευρωεκλογών. Ο δραματικός διάλογος με Γεωργιάδη στις 13 Αυγούστου 2015

Στο στόχαστρο των σαμαρικών βρίσκεται για άλλη μία φορά ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αυτή τη φορά με σενάρια περί συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ, μετά το θόρυβο που ξέσπασε για τις δηλώσεις του σχετικά με την πρόταση για νόμπελ ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι βέβαια γνωστή η… “συμπάθεια” των σαμαρικών για τον κ.Μεϊμαράκη, η οποία έχει τις ρίζες της στην εσωκομματική αναμέτρηση του 2009, όταν ο “Βαγγέλας” ανήκε στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη και οι επιθέσεις του κατά του Αντώνη Σαμαρά (αλησμόνητη έχει μείνει η φράση του προς τον Μεσσήνιο “να μη μιλάς για το δάκρυ του Εθνάρχη, γιατί εσύ διέσπασες το κόμμα και έριξες κυβέρνηση της ΝΔ” στην Πολιτική Επιτροπή της 31ης Οκτωβρίου του 2009). Παρότι ο κ.Σαμαράς ως πρωθυπουργός επέλεξε τον κ.Μεϊμαράκη για την ιδιαίτερα δύσκολη στα μνημονιακά χρόνια θέση του Προέδρου της Βουλής, οι πληγές δε θεραπεύθηκαν και όταν ο “Βαγγέλας” ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος μετά την παραίτηση Σαμαρά με αφορμή το δημοψήφισμα του 2015, η απόφαση του η ΝΔ να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα στη διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο, άνοιξε νέες πληγές.

Στη θυελλώδη εκείνη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης ζήτησαν να καταψηφίσει η ΝΔ, ενώ ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της στήριξης ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γεωργιάδης και Βορίδης μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είπαν στη συνεχεια στον κ.Μεϊμαράκη να καταψηφίσει για να ρίξει τον κ.Τσίπρα και να γίνει πρωθυπουργός, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα: “Καλά, εσύ δε θες να γίνεις πρωθυπουργός;”, στο οποίο έλαβαν την απάντηση: “Σε μία κατεστραμμένη χώρα, όχι”.

Το σαμαρικό στρατόπεδο έκτοτε κατηγορεί τον κ.Μεϊμαράκη (και αυτή ήταν και η αιχμή των επιθέσεων κατά τις εσωκομματικές εκλογές του 2015- 2016) για διάθεση συνεννόησης ή ακόμη και συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο της συγκυβέρνησης βέβαια όπως έχει γράψει το News 24/7 δεν είχε στην πραγματικότητα συζητηθεί το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο με αφορμή τη συνέντευξη της κ.Μπακογιάννη, ξεκίνησε από χθες νέος γύρος επιθέσεων σαμαρικών στελεχών, που “φωτογράφιζαν” τον κ.Μεϊμαράκη ως υποστηρικτή σεναρίων συγκυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του βουλευτή και πρώην υπουργού Επικρατείας, στενού συνεργάτη και πολιτικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη στο twitter: “Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.. Οσοι ονειρεύονται συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ,καλά θα κάνουν να ξυπνήσουν! Οι πολίτες απαιτούν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση κι όχι να ξαναγυρίσει,με συγχωροχάρτι ,από το παράθυρο! Κι ας χωνέψουν πως ο Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός!”

Την ίδια στιγμή μικρομεσαία σαμαρικά κομματικά στελέχη πυροβολούσαν Μεϊμαράκη και Μπακογιάννη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το φιλοσαμαρικό site antinews.gr τους κατονόμαζε ευθέως ως εμπνευστές συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα στο γαλάζιο παρασκήνιο είχαν κυκλοφορήσει σενάρια που κατηγορούσαν τους σαμαρικούς ότι επεδίωκαν είτε τη γρήγορη πτώση μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη είτε το σχηματισμό κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό.

Και βέβαια εν τω μεταξύ ο κ.Μεϊμαράκης έπαιρνε θέση ως ένας πόλος της κεντροδεξιάς απέναντι στους σαμαρικους, δηλώνοντας με νόημα ότι η ακροδεξιά δεν εχει θέση μέσα στη ΝΔ, γεγονός που προφανώς δεν έγινε δεκτό με χαρά από τους εσωκομματικούς του εχθρούς.

Η απάντηση Μεϊμαράκη

Ο κ.Μεϊμαράκης τις ημέρες αυτές πάντως βρισκόταν στο Στρασβούργο, όπου συμμετείχε σε κλειστή συνεδρίαση για τη χάραξη της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές μαζί με Ντολ και Βέμπερ και έλεγε σε συνομιλητές του ότι είναι προσηλωμένος στη μάχη και δεν ασχολείται με σχόλια εις βάρος του, καθώς αυτή την ώρα το μόνο που προέχει είναι οι ευρωεκλογές.

Ο κ.Μεϊμαράκης θέλει έτσι να καταδείξει ότι δε θα λύσει την ώρα της μάχης ένα εσωκομματικό θέμα και ότι δε θα παίξει το παιχνίδι των σαμαρικών.

Βεβαίως σε συνέντευξη του προχθές στον Alpha, o επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ δεν είχε κρύψει ότι τον ενοχλεί “κάποιοι νεοδημοκράτες να θέλουν να τον κοντύνουν”, καθώς γαλάζια στελέχη αποδίδουν τις εναντίον του επιθέσεις στο γεγονός ότι αναμένεται να είναι ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής ή εν πάσει περιπτώσει ιδιαίτερα ψηλά. Στελέχη του κλίματος Μεϊμαράκη λένε επίσης ότι δεν βοηθούν προεκλογικά τέτοιες συζητήσεις που προκαλούν εσωστρέφεια, είναι αποπροσανατολιστικές και βλάπτουν το κόμμα της ΝΔ.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη, το ξεκαθάρισμα της Ντόρας και τα νέα καρφιά Γεωργιάδη

Η Ντόρα Μπακογιάννη, οι δηλώσεις της οποίας στο Action24 στάθηκαν αφορμή για το νέο γύρο συζήτησης περί των γεγονότων του καλοκαιριού του 2015, έσπευσε χθες να επισημάνει ότι ουδέποτε δήλωσε πως είχε συμφωνηθεί συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ.

“Μια ιστορική αναφορά της περιόδου του 2015 έκανα” ανέφερε στα Παραπολιτικά η πρώην υπουργός. Είπε μεταξύ άλλων ότι: “Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κυβέρνηση και ο Τσίπρας έλεγε ότι δεν θα πάει σε εκλογές. Φυσικά και όλα τα ενδεχόμενα ήταν στο τραπέζι. Σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως τέτοια περίπτωση”.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη έστειλε εκ νέου ένα σαφές μήνυμα προς το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο επιμένει πως δε συμμετέχει σε κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας χωρίς και το ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ.Μητσοτάκης έβαλε φρένο σε σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, έφερε δε ως παράδειγμα του ότι δεν υπάρχει περιθώριο συναίνεσης με το κυβερνών κόμμα, το νόμο Γαβρόγλου, για τον οποίο είχε εξαπολύσει νωρίτερα επίθεση στην κυβέρνηση. Βεβαίως οι δηλώσεις Μητσοτάκη ήταν και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ ότι αυτή η συζητηση με τις αλληλοκατηγορίες πρέπει να σταματήσει.

Πίσω στην Αθήνα όμως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέματος άφηνε νέες αιχμές κατά του κ.Μεϊμαράκη, καλυμμένες πίσω από επίφαση στήριξης. “Κατά τη γνώμη μου, αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είχε ψηφίσει το μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου και είχαμε αποχωρήσει από την αίθουσα του κοινοβουλίου, οι εκλογές θα καθυστερούσαν τουλάχιστον 3-4 μήνες μέχρι ο Τσίπρας να μπορέσει να καταλάβει τι του συμβαίνει και στο τέλος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα γινόταν ο Μεϊμαράκης. Άρα ο Μεϊμαράκης χάρισε την καρέκλα της πρωθυπουργίας γιατί πίστευε ότι αυτό ήταν το σωστό για την Ελλάδα. Αυτό για μένα ήταν πολύ τιμητικό για τον Μεϊμαράκη, ο οποίος έδινε 1% πιθανότητα ο Τσίπρας να φερθεί ανθρώπινα, εγώ έδινα 0% πιθανότητα ο Τσίπρας να φερθεί ανθρώπινα γιατί γνωρίζω και έχω καταλάβει τι εστί Τσίπρας, ένας τυχοδιώκτης απατεώνας”, είπε ο κ.Γεωργιάδης, θέλοντας να επιρρίψει ευθύνες στον κ.Μεϊμαράκη για την ήττα του Σεπτεμβρίου του 2015, αν και ο τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε αναλάβει εξαιρετικά πρόσφατα καθήκοντα μετά την παραίτηση Σαμαρά το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Kληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ.Μπακογιάννη για το αν υπήρχε περίπτωση συγκυβέρνησης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πάντως ο κ.Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι ως βουλευτής της ΝΔ ουδέποτε είχε πληροφορηθεί την οποιαδήποτε πρόθεση του κόμματος να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version