Η ΝΔ βλέπει εξάντληση των ορίων της λαϊκής εντολής και ζητά εκλογές

Η ΝΔ βλέπει εξάντληση των ορίων της λαϊκής εντολής και ζητά εκλογές
Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Γιατί ο Μητσοτάκης προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές όπως το 2015. Η διαμάχη με την κυβέρνηση για το αφήγημα του χρέους

Η έλλειψη «λαϊκής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης να ψηφίσει τέταρτο μνημόνιο, που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χτεσινή ομιλία του στη βουλή και η πρόκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές όπως το Σεπτέμβριο του 2015 εξαιτίας της «εξάντλησης των ορίων της λαϊκής εντολής» επαναφέρει στο προσκήνιο και στη δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση το γαλάζιο αίτημα της πολιτικής αλλαγής.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χτεσινή μέρα αποτελούσε ένα στοίχημα καθώς το τελευταίο διάστημα όταν δρομολογήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν έλειψαν οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που θεωρούσαν ότι χρειάζεται ένα νέο αφήγημα στις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Κατά τη ΝΔ το τέταρτο μνημόνιο, όπως χαρακτηρίζει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπερβαίνει τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου και ως εκ τούτου «ο λαός με την ψήφο του να αποφανθεί ποιος και πως μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας». Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί μετά την ψήφιση των μέτρων.

Στη ΝΔ κρατούν ακόμη το γεγονός ότι της ενασχόλησης του κ. Τσίπρα με τη στρατηγική της ΝΔ και υποστηρίζουν ότι αποτελεί δείκτη των στρατηγικών αδιεξόδων της κυβέρνησης και όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίσιμο ζήτημα είναι η αποδόμηση του αφηγήματος που θέλει να στήσει το Μαξίμου γύρω από τη ρύθμιση του χρέους για να δικαιολογήσει τα μέτρα που ψηφίστηκαν χτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο εν λόγω ζήτημα αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup επί κυβέρνησης Σαμαρά το Νοέμβρη του 2012.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα