ΝΔ: Μη θέμα ο θόρυβος για Σαμαρά

ΝΔ: Μη θέμα ο θόρυβος για Σαμαρά
ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Eurokinissi

Καραμανλικά βέλη κατά Σαμαρά από Κακλαμάνη αλλά και από τον διαγραφέντα Αντώναρο που κάλεσε το Μητσοτάκη να δείξει την πόρτα της εξόδου στον πρώην πρωθυπουργό μη συμπεριλαμβάνοντάς τον στα ψηφοδέλτια

Σαφή διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός της παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά δείχνει η πλευρά Μητσοτάκη που θεωρεί –τουλάχιστον αυτό μεταδίδει προς τα έξω – αναίτιο το θόρυβο που έχει ξεσπάσει και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ως “απαραίτητο εταίρο” της ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση από το Μοσχάτο χαρακτηρίζουν ως “μη θέμα” ιδιαίτερα ορισμένες ερμηνείες και διαστάσεις που δόθηκαν στην παρέμβαση Σαμαρά εμφανίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό ως έχοντα το γενικό πρόσταγμα που επιβάλλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ.

Πάντως οι αντιδράσεις υπάρχουν ιδιαίτερα από ένα τμήμα του καραμανλικού στρατοπέδου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος ανήρτησε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το σχετικό απόσπασμα από ραδιοφωνική του συνέντευξη στην οποία αναφέρει: “Ο κ. Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψή του. Το άρθρο του την Κυριακή όμως περί μετεκλογικών συνεργασιών, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία τόσο με τη βάση της ΝΔ όσο και με τις δηλώσεις του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη (σ.σ. εννοεί την απόρριψη των σεναρίων ένταξης Βενιζέλου και Λοβέρδου στη ΝΔ)”.

Εξαιρετικά επιθετικός ήταν ο πρόσφατα διαγραμμένος από τη ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείξει  στον κ. Σαμαρά την “πόρτα της εξόδου” από τη ΝΔ. Εξηγώντας μάλιστα περαιτέρω τι εννοεί τονίζει ότι δεν αναφέρεται σε διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού αλλά στο “απλά να του πει δημόσια ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ στις επόμενες εκλογές. Κι αν κάποιος από τους ένθερμους οπαδούς του εντός κι εκτός κοινοβουλίου διαμαρτυρηθεί, να έχει την ίδια τύχη”.

Αντίθετα υποστήριξη βρήκε ο Αντώνης Σαμαράς και η πρότασή του για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο. Μέχρι στιγμής οι εκατέρωθεν αντιδράσεις δείχνουν να επικεντρώνουν γύρω από την πρόταση συνεργασίας ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής. Είναι γεγονός ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί παραπλήσια, ουσιαστικά όμορη δύναμη με τη ΝΔ το Κίνημα Αλλαγής και σε κάθε περίπτωση στοχεύει στη μεταξύ τους μετεκλογική συνεργασία, όπως επίσης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν χωράει σε κανένα σενάριο συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη κοντά στον Αντώνη Σαμαρά εξηγούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός απλά εξέφρασε χωρίς του περιορισμούς που έχει ένας εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος απερίφραστα κάτι που θεωρείται σήμερα κοινός τόπος στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ.

Με βάση όλα αυτά, τόσο η παρέμβαση Σαμαρά όσο και όσοι ενεπλάκησαν γύρω από μια αντιπαράθεση για το αν το Κίνημα Αλλαγής είναι ή όχι προνομιακός εταίρος και συνομιλητής της ΝΔ δείχνουν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι όσο υπαρκτό είναι το δίλημμα των κυβερνητικών συνεργασιών “ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ” για το Κίνημα Αλλαγής ως μελλοντικού μικρού κυβερνητικού εταίρου άλλο τόσο υπαρκτό είναι το δίλημμα των κυβερνητικών συνεργασιών εντός της ΝΔ σε σχέση με το αν υπάρχει ή όχι περιθώριο συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβέρνησης συνεργασίας. Δεύτερο υπάρχει ανοιχτό στο εσωτερικό της ΝΔ ένα δίλημμα για την τακτική του κόμματος μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 πήρε αποστάσεις από την παρέμβαση Σαμαρά και τόνισε ότι “εγώ από πλευράς τακτικής δεν θα ξεκινούσα τη συζήτηση από το με ποιον θα συνεργαστούμε” καθώς όπως σημείωσε “η ΝΔ σ’ αυτή τη συγκυρία οφείλει να επιδιώκει την αυτοδυναμία. Μετά μπορεί και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για συνεργασίες. Αυτή είναι η εσωτερική μας κατανόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα