ΝΔ: Οι εκκλήσεις για ενότητα και ο υπόγειος γαλάζιος πόλεμος

ΝΔ: Οι εκκλήσεις για ενότητα και ο υπόγειος γαλάζιος πόλεμος
Alexis Tsipras opened the session at the plemum of the Parliament reading the new government`s policy statements, on Oct. 5, 2015 / , 5 , 2015 Nick Paleologos / SOOC

Μοιρασμένες οι απόψεις των γαλάζιων βουλευτών για το σενάριο της διάσπασης. Πως τοποθετούνται οι υποστηρικτές κάθε υποψηφίου. Τι λένε οι «ουδέτεροι» της γαλάζιας κούρσας. Πως ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους οι διεκδικητές του γαλάζιου θρόνου

Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ υπέρ της ενότητας του κόμματος, την προσπάθεια να κρατηθούν -όσο αυτό είναι δυνατό- χαμηλοί τόνοι στην εσωκομματική αντιπαράθεση και παρά το πολύ καλό κλίμα που μεταδίδεται και από τα τέσσερα επιτελεία για σύγκλιση στα διαδικαστικά ενόψει της προεδρικής εκλογής, ένας υπόγειος πόλεμος είναι σε εξέλιξη μεταξύ των οπαδών των αντίπαλων στρατοπέδων.

Οι πρώτες τροχιοδεικτικές με σποραδική μορφή έχουν πέσει στο δημόσιο διάλογο από τη στιγμή που άνοιξε το θέμα της διαδοχής στη ΝΔ, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό αυτό το φαινόμενο να πυκνώσει όσο θα διαμορφώνεται κλίμα πόλωσης.

Το φάντασμα της διάσπασης δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που το επικαλούνται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους όταν αναφέρονται στη διαδικασία της εκλογής. Σε γενικές γραμμές τα στελέχη αυτά προέρχονται από το στρατόπεδο των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη και στρέφονται κατά κύριο λόγο ενάντια στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, περισσότερο με το επιχείρημα ότι θα είναι καταστροφική εξέλιξη για τη ΝΔ η διαρχία.

Ωστόσο υπάρχει και μια κατηγορία βουλευτών που ασπάζεται ως βάσιμη την άποψη ότι είναι ανοιχτός ο κίνδυνος διάσπασης, αλλά δεν έχει εκδηλωθεί υπέρ κάποιας υποψηφιότητας. Ασκεί μάλιστα και κριτική στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι άνοιξε το θέμα της διαδοχής νέου προέδρου πριν από το συνέδριο και μιας σε βάθος συζήτηση για την ιδεολογικοπολιτική κατάσταση της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από βουλευτές που προσανατολίζονται προς τη στήριξη άλλων υποψηφιοτήτων, κατά κύριο λόγο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Αυτή η κατηγορία βουλευτών θεωρεί ότι τα όσα λέγονται περί διάσπασης είναι «λόγια του αέρα».

Την ίδια στιγμή υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή μερίδα βουλευτών που επίσης δεν έχει εκφραστεί υπέρ κάποιας υποψηφιότητας και θεωρεί ότι τα περί διάσπασης είναι περισσότερο σενάρια χωρίς κάποια πραγματική βάση, καθώς όπως εκτιμάται κανένας δε θα θελήσει να ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον εκτός της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας αποτυπώνει μια αντιφατική εικόνα για τα τεκταινόμενα στη βάση της ΝΔ. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αρκετοί βουλευτές δεν έχουν πάρει θέση ακόμα δημόσια ή ενδέχεται και να μην το κάνουν για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους ψηφοφόρους τους. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή τα πράγματα στον κόσμο της ΝΔ είναι πιο ρευστά και τα ρεύματα που αναπτύσσονται στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι εύκολο να μορφοποιηθούν υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, με αποτέλεσμα να ρισκάρει πολλά κάθε βουλευτής που θα θελήσει να εμφανιστεί ως εκφραστής της βούλησης του συνόλου των ψηφοφόρων του.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό των υπόγειων ρευμάτων στη γαλάζια βάση οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι προσπαθούν να χτίσουν το ηγετικό τους προφίλ με διαφορετικά υλικά και ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο στοχεύουν να προσελκύσουν.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τη χτεσινή του παρουσία στη βουλή προσπάθησε να στοχεύσει στην αμιγώς κομματική βάση της ΝΔ βάζοντας τέλος στην κριτική που δέχεται για την συναινετική του τακτική έναντι του Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της σε υψηλούς τόνους ρητορικής του κατά της κυβέρνησης και της προαναγγελίας του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει η ΝΔ κανένα μέτρο περικοπών σε εισοδήματα ή αύξησης φόρων, ο κ. Μεϊμαράκης προέβη και σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, καθώς απέφυγε να δώσει την καθιερωμένη χειραψία στον Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της ομιλίας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία με την σημερινή του επίσκεψη στην Κύπρο και τη σειρά επαφών που θα έχει μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να εμφανίσει πρωθυπουργικό προφίλ παραπέμποντας στην κίνηση του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού να έχει ως πρώτο σταθμό των ταξιδιών του στο εξωτερικό την Κύπρο. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διευρύνει την εσωκομματική προεκλογική ατζέντα με τα εθνικά θέματα, αλλά και να υπερασπιστεί τις οικονομικές του απόψεις καθώς σύμφωνα με τους συνεργάτες του η Κύπρος είναι ένα παράδειγμα του πως μπορεί μια χώρα σε πρόγραμμα να μπει σε τροχιά εξόδου από τα μνημόνια.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε και αυτός αρχηγική εμφάνιση στη βουλή κινούμενος παράλληλα στο πλαίσιο της γενικότερης γραμμής της ΝΔ, επανέφερε μια επιθετική ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο ακόμα και για εξεταστική επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από σήμερα ξεκινάει περιοδείες στοχεύοντας στη δια ζώσης επαφή με τη γαλάζια βάση.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μπαίνει στη μάχη των περιοδειών ανά την Ελλάδα ξεκινώντας σήμερα το απόγευμα με τα εγκαίνια των γραφείων του στην Αθήνα, ενώ ακολουθεί αύριο η Πάτρα και έπεται συνέχεια. Κύκλοι του κ. Τζιτζικώστα απαντώντας στην κριτική που δέχεται ότι αποφεύγει τη δημόσια έκθεση απαντούν πως ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε μορφή δημόσιου διαλόγου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες στο στρατόπεδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει προβληματισμός από την εικόνα που δημιουργεί το γεγονός ότι εμφανίζεται να συγκεντρώνει την προτίμηση στελεχών που προέρχονται από το περιβάλλον του τέως προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. 

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα