ΝΔ ώρα μηδέν. Τα διλήμματα Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη

ΝΔ ώρα μηδέν. Τα διλήμματα Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη
ΒΟΥΛΗ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Πως διαμορφώνονται τα στρατόπεδα στο β’ γύρο. Ποια διλήμματα θέτουν στην τελική ευθεία οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ. Το σχέδιο δράσης των δύο επιτελείων για το επόμενο 10ήμερο της μάχης για την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δεκαήμερο φωτιά έρχεται για τη ΝΔ με την έλευση του 2016, καθώς Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνουν στην τελική ευθεία της αναμέτρησης που έχει έπαθλο την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο παρασκήνιο η μάχη του δεύτερου γύρου έχει φουντώσει παρά την ανάπαυλα των εορτών, τα διλήμματα των δύο διεκδικητών της αρχηγίας της ΝΔ έχουν ήδη τεθεί, ενώ οι κινήσεις και μετακινήσεις στελεχών που στήριξαν Τζιτζικώστα στον α’ γύρο βρίσκονται τώρα σε πλήρη εξέλιξη, είτε προς την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, είτε προς την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Πολλοί μάλιστα δεν αποκλείουν και πολλές εκπλήξεις σε ότι αφορά τις επιλογές που θα κάνουν στελέχη της ΝΔ στο β’ γύρο.

Η μάχη εστιάζεται κυρίως για την διεκδίκηση των 82.028 ψήφων του Απόστολου Τζιτζικώστα καθώς θεωρείται λίγο πολύ αναμενόμενο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 46.065 ψήφων του Άδωνι Γεωργιάδη θα ακολουθήσει την επιλογή του τελευταίου και θα στραφεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα δύο επιτελεία αυτή τη στιγμή μεταδίδουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βλέπουν μαζικές μετακινήσεις ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη προς την πλευρά του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ υποστηρίζουν ότι και ορισμένοι ψηφοφόροι του κ. Μεϊμαράκη στον α’ γύρο θα επιλέξουν Κυριάκο Μητσοτάκη στο β’ γύρο. Αντίθετα συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη διακρίνουν «μαζικό φαινόμενο» μετακινήσεων δημάρχων και περιφερειακών παραγόντων με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι κατευθύνονται από τον Απόστολο Τζιτζικώστα στον κ. Μεϊμαράκη.

Σε ότι αφορά τους βουλευτές ήδη ο Απόστολος Βεσυρόπουλος που στήριζε Τζιτζικώστα ανακοίνωσε τη στήριξή του για το β’ γύρο στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται σε ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις να προβούν τις επόμενες μέρες και άλλοι βουλευτές όπως οι Κώστας Σκρέκας, Νότης Μηταράκης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Βασίλης Γιόγιακας. Αντίθετα, πληροφορίες θέλουν άλλους βουλευτές όπως η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς πάντως να είναι βέβαιο ότι θα το επισημοποιήσει με δημόσια δήλωσή της, ενώ και ο Μάκης Βορίδης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη.

Αλλά και άλλοι βουλευτές που είχαν κρατήσει επίσημα τουλάχιστον ουδέτερη στάση εκδηλώνονται τώρα ενόψει δεύτερου γύρου. Χαρακτηριστική είναι –με τον συμβολισμό που εμπεριέχει- η περίπτωση του βουλευτή Σερρών Κώστα (Αχ.) Καραμανλή που τάχθηκε υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έδειξε ότι η στάση των βουλευτών δεν σημαίνει τίποτα για τη στάση των ψηφοφόρων. 

Πάντως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις εξελίξεις οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδο δημόσιων παρεμβάσεων κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, μέσω συνεντεύξεών τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Περιοδείες δεν αναμένονται στο πρόγραμμα των δύο υποψηφίων ενώ η Βόρεια Ελλάδα για ευνόητους λόγους αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της κινητοποίησης μηχανισμών και από τις δύο πλευρές. Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί για την εορτή των Θεοφανείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ιδιαίτερο βάρος στη συμπρωτεύουσα και στη Δυτική Μακεδονία θα δώσει και η πλευρά Μεϊμαράκη, καθώς επίσης και στη Β’ Αθήνας, μέσω τοπικών συγκεντρώσεων από στελέχη υποστηρικτές της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη.

Τα διλήμματα Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη

Σε ότι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση των δύο στρατοπέδων παρά το σχετικά κόσμιο ύφος που θα επιχειρηθεί να κρατηθεί, η σφοδρότητα της εκατέρωθεν κριτικής θα είναι αδυσώπητη. Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπο της οικονομικής ελίτ και του νεοφιλελευθερισμού και η πλευρά του κ. Μητσοτάκη καταλογίζει τον κ. Μεϊμαράκη την εκπροσώπηση του λαϊκισμού της λαϊκής δεξιάς. Μόνο κοινό σημείο των δύο πλευρών είναι η σκλήρυνση της κριτικής τους προς την κυβερνητική πολιτική και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να κλιμακώνει απευθυνόμενος προς το εσωτερικό της ΝΔ και τους 400.000 ψηφοφόρους του α’ γύρου ότι τώρα ψηφίζουν για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό σε τρεις άξονες κινούνται τα διλήμματα που θέτουν οι δύο διεκδικητές της προεδρίας της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά πρώτον αναδεικνύει το ποιος μπορεί να διευρύνει την «μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη» θεωρώντας επιλογή στασιμότητας το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατά δεύτερον το ποιος έχει τα χαρακτηριστικά να καταθέσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας πως ο ίδιος σε αντίθεση με τον κ. Μεϊμαράκη έχει καταθέσει πιο συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση, και κατά τρίτον θεωρεί ότι αυτή η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στους «σύγχρονους μεταρρυθμιστές» με τους «λαϊκιστές της λαϊκής δεξιάς».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέτει τα δικά του διλήμματα και απαντά με διαφορετικό τρόπο σε ερωτήματα που θέτει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτο τη «διεύρυνση ή συρρίκνωση της ΝΔ». Ναι στη διεύρυνση της ΝΔ λένε οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη με την έμμεση αιχμή προς τον συνυποψήφιό του πως «διεύρυνση δεν σημαίνει άνοιγμα σε μια επιχειρηματική ελίτ αλλά άνοιγμα σε όλη την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα». Τη δική του απάντηση δίνει επίσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο αίτημα για ανανέωση της ΝΔ προτάσσοντας το χαρτί της γνώσης της «ανθρωπογεωγραφίας» της παράταξης ως εγγύηση για μια «αξιοκρατική ανανέωση» και τέλος στο θέμα της εναλλακτικής πρότασης οι συνεργάτες του κ. Μειμαράκη κάνουν λόγο για «ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο», άξονας στον οποίο κινήθηκε και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του κ. Μεϊμαράκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα