ΝΔ: Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο δεν στηρίζει απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος EUROKINISSI

Ο Γ. Βλάχος αμφισβήτησε τα στοιχεία που κατέθεσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2000. Στις κυβερνήσεις της ΝΔ επικέντρωσε την κριτική της η Ε. Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ.

«Ασύνδετο κι ατεκμηρίωτο» χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το φάρμακο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να στηρίξει απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Ο Γ. Βλάχος αμφισβήτησε τα στοιχεία που κατέθεσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2000.

Ο Γ. Βλάχος επέκρινε το πόρισμα της πλειοψηφίας επειδή περιλαμβάνει στην φαρμακευτική δαπάνη και την νοσοκομειακή, με αποτέλεσμα να είναι λάθος η σύγκριση με τις άλλες χώρες που φανερώνει πολύ μεγάλη αύξηση της δαπάνης στην Ελλάδα.

Ο Γ. Βλάχος υπερασπίστηκε τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αναγνωρίζοντας προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το μέτρο της λίστας φαρμάκων. Ο Γ. Βλάχος σχολίασε ότι «το φάρμακο ήταν κι είναι ένα διατιμημένο προϊόν, δεν υπάρχει υπερτιμολόγηση» θυμίζοντας ότι όσο προσθέτονταν χώρες για τον υπολογισμό του μέσου όρου τιμών, τόσο μειωνόταν η τιμή των φαρμάκων. Πάντως, ο Γ. Βλάχος σημείωσε ότι μετά το 2000 παγκοσμίως ανέβηκε η φαρμακευτική δαπάνη.

"Επειδή οι πολίτες δεν πείστηκαν να εμβολιαστούν δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος η παραγγελία"

Για το θέμα των εμβολίων, ο Γ. Βλάχος επέκρινε το πόρισμα της πλειοψηφίας παρατηρώντας ότι τα 16 εκατ. εμβόλια αγοράστηκαν για την πανδημία γρίπης το 2009 κι όχι το 2006. Υπερασπιζόμενος την αγορά των εμβολίων, ο Γ. Βλάχος επισήμανε ότι «επειδή οι πολίτες δεν πείστηκαν να εμβολιαστούν δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος η παραγγελία», ενώ σημείωσε ότι «ευτυχώς που δεν χάθηκε ένας άνθρωπος κι ας περίσσεψαν τα εμβόλια». Ο Γ. Βλάχος υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων τελικά δεν παραδόθηκε.

Χριστοφιλοπούλου: Έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης μεταξύ 2004 και 2009

Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου συμφώνησε κι αυτή ότι μετά το 2000 υπήρξε παγκόσμια τάση ανόδου της φαρμακευτικής δαπάνης, επικέντρωσε όμως την κριτική της στην εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2004 με τις κυβερνήσεις ΝΔ από τα 2,43 δισ. ευρώ στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009. «Όλα στο φως κι όλα στην Δικαιοσύνη» τόνισε η Εύη Χριστοφιλοπούλου επικρίνοντας και την «παράνομη» παράλειψη της έκδοσης  δελτίου τιμών φαρμάκων το 2015, η οποία ζημίωσε το Δημόσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: