ΝΔ: Πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Ομπάμα από γαλάζια στελέχη

ΝΔ: Πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Ομπάμα από γαλάζια στελέχη
State dinner in U.S. President Obama's honor at the Presidential Mansion in Athens; Greece Nov. 15; 16 Menelaos Myrillas / SOOC

Τι λένε για το θέμα του χρέους. Σιγήν ιχθύος για τα εθνικά θέματα. Ολιγόλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο προεδρικό μέγαρο

Την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ομπάμα περιμένουν στη ΝΔ για να κάνουν μια συνολική αποτίμηση της παρουσίας του προέδρου των ΗΠΑ και το τι αυτός κόμισε στη χώρα μας. Πάντως η προσδοκία της ΝΔ για μια «χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη για τα ελληνικά συμφέροντα» από τον πρόεδρο Ομπάμα εν μέρει φαίνεται να ανταποκρίνεται στις πρώτες σκέψεις που διατυπώνουν τα στελέχη της ΝΔ, αν και υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση στις εκτιμήσεις τους.

Γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι υπάρχουν θετικά σημεία από τα όσα ανέδειξε ο πρόεδρος Ομπάμα αν και παράλληλα επισημαίνουν ότι ήταν αναμενόμενα και ως εκ τούτου δεν διακρίνουν κάτι καινούργιο από τα όσα ειπώθηκαν χτες ούτε πολύ περισσότερο κάτι που να τους προκαλεί έκπληξη.

Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους και τα όσα είπε χτες ο κ. Ομπάμα τα στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο στάδια μέχρι να φτάσουμε σε μια διευθέτησή του, ένα στάδιο που περνάει μέσα από την Αθήνα και ένα από το Βερολίνο όπως λένε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξουν ότι απαιτούνται περισσότερα από μια δήλωση πολιτικής στήριξης του Αμερικανού προέδρου.

Την ίδια στιγμή υπάρχει αναμονή σε ότι αφορά την πορεία των εθνικών θεμάτων κάποια από τα οποία όπως το Κυπριακό που βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Μπαράκ Ομπάμα, ή το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λοζάνης που έθεσε δημοσίως ο Προκόπης Παυλόπουλος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το στίγμα της η ΝΔ για το πώς βλέπει την επίσκεψη Ομπάμα και ότι αυτός κομίσει στη χώρα μας το έδωσε με τη χτεσινή της ανακοίνωση λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα του Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι «οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είχε και ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της παρουσίας του στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό μέγαρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα