ΝΔ: Προβληματικά τα πόθεν έσχες όλων των υπερθεματιστών

ΝΔ: Προβληματικά τα πόθεν έσχες όλων των υπερθεματιστών
Συνάντηση των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Γιατί αναπροσαρμόζει την τακτική της η ΝΔ και ο Καλογρίτσας γίνεται απλά η κορυφή του παγόβουνου; Ακύρωση του διαγωνισμού, θεωρία του χάους στο προσφυγικό και άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ο τελικός στόχος. Από την ψήφο διαμαρτυρίας στην ψήφο εμπιστοσύνης

Να σφίξει τον κλοιό της πίεσης γύρω από την κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η ΝΔ, στοχεύοντας στη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων με ορίζοντα την άμεση προσφυγή σε πρόωρες κάλπες εθνικών εκλογών. Στην κατεύθυνση αυτή δύο είναι οι βασικοί πυλώνες γύρω από τους οποίους ξετυλίγει το πολιτικό της σχέδιο η αξιωματική αντιπολίτευση: Η ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και η όξυνση της αντιπαράθεσης για το προσφυγικό.

Σε ότι αφορά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο στόχος της ακύρωσης είναι εμφανής με την ρητορική περί σκανδάλου. Το καινούργιο στοιχείο στη στάση της ΝΔ, που αναμένεται να γίνει περισσότερο ξεκάθαρο τις επόμενες μέρες, αφορά στο ότι δεν εστιάζει αποκλειστικά στον κ. Καλογρίτσα αλλά υποστηρίζει ότι είναι προβληματικά τα πόθεν έσχες και των τεσσάρων υπερθεματιστών, γιατί, όπως λένε στην Πειραιώς, δεν έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη ΝΔ επανεξέτασαν ορισμένες κινήσεις της κυβέρνησης όπως οι αποστάσεις που πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά τον σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την άδεια του κ. Καλογρίτσα, αλλά και τις δηλώσεις Κουρουμπλή. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι για να είναι πειστικοί στο αίτημά τους για ακύρωση του διαγωνισμού δεν θα πρέπει να εστιάσουν αποκλειστικά στον κ. Καλογρίτσα. Οι δεύτερες σκέψεις που κάνουν στην Πειραιώς οφείλονται και στην προσπάθεια να ακυρώσουν τυχόν κυβερνητικούς ελιγμούς που θα οδηγήσουν την τέταρτη άδεια από τα χέρια του κ. Καλογρίτσα στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

Επί της ουσίας η ΝΔ εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση έχοντας κατά νου την επίδραση αυτής της πίεσης σε δύο παράλληλες εξελίξεις που θα διαμορφώσουν και το πολιτικό κλίμα. Η μία αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η δεύτερη στην ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης από τους υπερθεματιστές.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι θα κριθούν πάρα πολλά από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά και από τη στάση των υπερθεματιστών ύστερα από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με τη στάση της η ΝΔ υποχρέωσε τις προηγούμενες μέρες την κυβέρνηση να της απευθύνει αρκετές φορές το ερώτημα αν καλεί τους 4 νικητές του διαγωνισμού να καταβάλλουν τα χρήματα της πρώτης δόσης για τις άδειες.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση» και να το συνδυάσει με τα διαδραματιζόμενα στο προσφυγικό τις τελευταίες μέρες. Στη ΝΔ είναι ειλημμένη απόφαση να σκληρύνει τη στάση της έναντι της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «χάος» που επιτρέπει –κατά τη ΝΔ- να ακούγονται ρατσιστικές φωνές. Η γραμμή αυτή οριστικοποιήθηκε και κατά τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για το προσφυγικό τη Δευτέρα το βράδυ.

Ουσιαστικά η ΝΔ θα επιδιώξει με αφορμή αυτά τα δύο καυτά θέματα των ημερών να κατασταλάζει ως συμπέρασμα η «ανικανότητα» της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και ως εκ τούτου να επαναφέρει στη ρητορική της το σύνθημα «φύγετε». Η διαφορά σε αυτή τη φάση με την πρότερη κατάσταση όταν και έριξε το σύνθημα αυτό ζητώντας πρόωρες εκλογές την περασμένη Άνοιξη, είναι σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη πως μετά την παρουσίαση της «Συμφωνίας Αλήθειας» στη ΔΕΘ τώρα οι πολίτες έχουν επιλογή να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι απλά ψήφο διαμαρτυρίας κατά του Αλέξη Τσίπρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα