Η τουρκική πίεση ανησυχεί τη ΝΔ

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ανησυχία για την «ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα». Ο Τσίπρας οφείλει να πετύχει την ελάχιστη Ελληνική επιδίωξη όπως καταγράφηκε στο ανακοινωθέν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη την «ευκολία με την οποία η Ευρώπη ικανοποιεί τα τουρκικά αιτήματα» και προς το παρόν περιμένουν τη σύνοδο της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, καθώς όπως επισημαίνουν στη Συγγρού «η Ελλάδα παραμένει σε εκκρεμότητα».

Για την ώρα στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να πορευτούν μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ με όσο το δυνατό χαμηλούς τόνους, παρά τις περί του αντιθέτου φωνές στο εσωτερικό του κόμματος, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα «να πετύχει την ελάχιστη ελληνική επιδίωξη που κατεγράφη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών». Αυτές ήταν οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις σειράς στελεχών προεξάρχοντος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, με τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο να εγκαλεί μάλιστα ενόψει της επόμενης συνόδου της ΕΕ τον πρωθυπουργό ότι γίνεται «συνήγορος του κ. Νταβούτογλου».

«Η συναίνεση στο προσφυγικό δεν έχει τελειώσει» λέει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα σταματήσει να ασκεί κριτική για τις «διαχειριστικές αδυναμίες και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης» στο συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες στη Συγγρού διαβλέποντας νέο αδιέξοδο και επιβάρυνση της χώρας που καλείται ουσιαστικά να μετατραπεί από χώρα διέλευσης σε χώρα παραμονής προσφύγων, προετοιμάζονται τόσο στην επεξεργασία προτάσεων για την ανακούφιση προσφύγων και Ελλήνων πολιτών όσο και για την αποδόμηση της κριτικής της κυβέρνησης προς τη ΝΔ για «ακροδεξιά ατζέντα».

Χτες συνεδρίασε και ο τομέας μεταναστευτικής πολιτικής υπό την προεδρία του Βασίλη Κικίλια, ενώ η γραμματεία Γυναικείων θεμάτων της ΝΔ με αφορμή την χτεσινή παγκόσμια μέρα της Γυναίκας ξεκίνησε τη συλλογή ειδών άμεσης ανάγκης για τις γυναίκες και τα παιδιά προσφύγων, ώστε να παραδοθούν σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) καθώς όπως επισημαίνεται οι ΜΚΟ «στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αναλάβει την οργάνωση και το συντονισμό των ενεργειών, αντικαθιστώντας τις σχεδόν ανύπαρκτες κρατικές δομές για τις γυναίκες και τα παιδιά».

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ εκτιμούν ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό γίνεται και άλλοθι για την Τουρκία προκειμένου να μην τηρεί συμβατικές υποχρεώσεις της σε επίπεδο διεθνούς δικαίου. Μάλιστα ο τομεάρχης Άμυνας Θανάσης Δαβάκης με αφορμή το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τονίζει πως «έχουμε πρόσθετους λόγους να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για το πως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας χειρίζεται ζωτικής σημασίας ζητήματα για τη χώρα». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Πρόσφυγες
SHARE: