ΝΔ: Συναίνεση αλλά και απόδοση ευθυνών στο ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ ενόψει του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ενόψει του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ότι «προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να συμφωνήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση ενός επαρκούς σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και πραγματικά το εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας, σε αυτό τουλάχιστον το θέμα, να μην είναι προσχηματική», αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή το κλίμα καχυποψίας για την κυβέρνηση που υπάρχει στη Συγγρού και ουσιαστικά έχει παγιωθεί στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, δημιουργεί χαμηλές προσδοκίες για την διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής γραμμής στη αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.

Είναι επικρατούσα η άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ ότι θα πρέπει να οξυνθεί η ρητορική της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τον επιμερισμό της ευθύνης σε ότι αφορά την «εκτός ελέγχου κατάσταση» με τις προσφυγικές ροές. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα αυτό επιβεβαιώθηκε και κυριάρχησε και στις παρεμβάσεις της πλειονότητας των βουλευτών της ΝΔ.

 Άλλωστε αυτή την κατάσταση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έλαβε υπόψη του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην εισήγησή του προέταξε τόσο τη «συναίνεση στην αντιμετώπιση του προβλήματος» όσο ταυτόχρονα και την «απόδοση ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση» κάνοντας μακροσκελή αναφορά στο θέμα των «ευθυνών» της παρούσας κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα.

Πλειάδα βουλευτών της ΝΔ αφήνουν ανοιχτό το αν θα μπορέσει να διαμορφωθεί κοινό ανακοινωθέν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εξακολουθώντας να θεωρούν ότι «όλα εξαρτώνται από το τι θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας». Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει το δικό του βέτο που είναι η άρνηση της χρήσης βέτο από πλευράς Ελλάδας σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Από την άλλη μεριά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν ότι η ΝΔ χτίζει μια γραμμή άμυνας ώστε να μην χρεωθεί μια πιθανή ανυπαρξία συναίνεσης με την κυβέρνηση. Μάλιστα στη ΝΔ όσοι ήταν υπέρ μιας πιο συναινετικής γραμμής από το περασμένο φθινόπωρο και αντέκρουαν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης για το προσφυγικό θεωρούν ότι τώρα η ΝΔ «έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία» και δεν είναι πιο εύκολο να φορτώσει την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ για τη διόγκωση του προβλήματος. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτική και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου που σημείωσε ότι «η εκτός ελέγχου κατάσταση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι το αποτέλεσμα πολλών μηνών ιδεοληψία, της συνεχιζόμενης αμηχανίας και της ανικανότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ΝΔ –κατά γενική ομολογία– έχει κρατήσει εθνικά υπεύθυνη στάση».

SHARE:

24Media Network