Νέα Δημοκρατία: Άγριος καβγάς μεταξύ των υποψηφίων προέδρων για το ποιος είναι ο ‘εκλεκτός’ του Τσίπρα

Νέα Δημοκρατία: Άγριος καβγάς μεταξύ των υποψηφίων προέδρων για το ποιος είναι ο ‘εκλεκτός’ του Τσίπρα

Τζιτζικώστας vs Μεϊμαράκη και Γεωργιάδης-Μητσοτάκης vs Τζιτζικώστα-Μεϊμαράκη. Πως διαμορφώνονται τα δίπολα των γαλάζιων αντιπαραθέσεων. Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι υποψήφιοι δύο μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Στη σκιά της επαπειλούμενης κυβερνητικής κρίσης μετά και τις απώλειες δύο βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία και την παραίτηση Σακελλαρίδη, πολώνεται υπέρμετρα τις τελευταίες ώρες το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Δύο είναι τα βασικά δίπολα που ξεχωρίζουν. Από τη μια ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιτίθεται στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον οποίο εμφανίζει σ’ αυτή τη συγκυρία ως επιθυμητό για τον Αλέξη Τσίπρα αρχηγό της ΝΔ και από την άλλη οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης επιτίθενται με συντονισμένα πυρά πρωτίστως κατά του κ. Τζιτζικώστα, αλλά και κατά του κ. Μεϊμαράκη.

Στη στρατηγική του Απόστολου Τζιτζικώστα βρίσκεται η αποδόμηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο εγκαλεί ότι με αυτόν στο τιμόνι της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες «αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τζιτζικώστας φωτογραφίζοντας τον κ. Μεϊμαράκη σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «τα συστήματα που θέλουν να κρατήσουν πάση θυσία όρθια την κυβέρνηση» τον έχει διαλέξει για αντίπαλο διότι «επιθυμούν μια συρρικνωμένη και ενοχική Νέα Δημοκρατία, στάσιμη στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Από τη μεριά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παραμένει πιστός στην τακτική που έχει ακολουθήσει από την αρχή της προεκλογικής κούρσας. Αφενός εμφανίζεται αμέτοχος αυτής της εσωκομματικής αντιπαράθεσης υποστηρίζοντας πως «δε θα συμβάλλω με τη δική μου συμπεριφορά σε τριβές» αφετέρου μεταδίδει ένα κλίμα σιγουριάς για την εκλογή του, φτάνοντας σε σημείο να απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης απαντά έμμεσα στις κατηγορίες που του απευθύνει ο κ. Τζιτζικώστας αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του δίνει ο θεσμικός ρόλος του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ. Από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση που δεύτερου πολυνομοσχεδίου σημείωσε ότι «αυτά τα μέτρα που φέρνετε σήμερα, είναι μέτρα δικά σας. Είναι μέτρα Τσίπρα-Καμμένου και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Και εγώ δε θα παρέμβω στα εσωκομματικά σας, στα εσωτερικά σας, όπως κάνατε εσείς με εμάς, γιατί θα σας θυμίσω ότι ο αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος καλούσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα μέτρα που φέρναμε. Εγώ δε θα τους πω “μην ψηφίσετε αυτό για την πρώτη κατοικία”. Βεβαίως θα σας πω “με τι συνείδηση θα ψηφίσετε για την πρώτη κατοικία;”. Αλλά στα εσωκομματικά σας, δε θα παρέμβω. Κι επειδή περιμένατε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει προβλήματα, λοιπόν, κοιτάξτε να λύσετε τα δικά σας και η Νέα Δημοκρατία σας διαβεβαιώ ότι τη Δευτέρα ενωμένη και δυνατή θα είναι εδώ, παρούσα, για να ασκήσει ακόμη καλύτερα τα θεσμικά της καθήκοντα».

Την ίδια ώρα που τα προγνωστικά σχεδόν προεξοφλούν ότι ο ένας εκ των δύο πρώτων θα είναι ο κ. Μεϊμαράκης στον πρώτο γύρο των εκλογών γίνεται σκληρή μάχη μεταξύ των άλλων τριών υποψηφίων για τη δεύτερη θέση με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα να είναι τα φαβορί.

Τις τελευταίες μέρες ανεβάζει τους τόνους και γίνεται ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα ο Άδωνις Γεωργιάδης διεκδικώντας για τον εαυτό του το χαρακτήρα του «αντισυστημικού» υποψηφίου και κατηγορώντας για υποκρισία των κ. Τζιτζικώστα σε σχέση με τα λεγόμενα του τελευταίου ότι δεν έχει τη στήριξη μηχανισμών και συστημάτων εξουσίας.

Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης συμπίπτουν στην κριτική τους κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα και ως προς το προτελευταίο σποτ του Μακεδόνα πολιτικού που στοχοποιούσε τον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς το απρεπές και προσβλητικό για τη ΝΔ. Ταυτόχρονα όμως οι κ.κ. Γεωργιάδης και Μητσοτάκης υιοθετούν εν μέρει την κριτική Τζιτζικώστα σε Μεϊμαράκη για πλημμελή άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων της ΝΔ, αλλά και για αποφυγή του διαλόγου προκειμένου να υπάρξει μικρή συμμετοχή στις εκλογές στις 22 Νοεμβρίου. «Το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής. Εάν ο κόσμος δεν πάει να ψηφίσει θα είναι μια ήττα για τη νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διώξει τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αντιπαράθεση Τζιτζικώστα – Μεϊμαράκη παρενέβη ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στο live chat με τους αναγνώστες του News247 σημείωσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία φυλλορροεί» μετά την παραίτηση Σακελλαρίδη. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ίδιος εμφανίζεται ως ο εκφραστής της μετριοπαθούς πλειοψηφίας της κοινωνίας και τονίζει ότι «ο τόπος χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ μια ανανεωμένη αλλά και ενωμένη κεντροδεξιά, η οποία θα μπορεί να απευθυνθεί σε όλους τους μετριοπαθείς πολίτες προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να προτάξει πειστική εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση».

Μάλιστα στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ έκλεισε το μάτι και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι φορέας εκσυγχρονιστικών αντιλήψεων και αισθάνομαι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, στα οποία υπάρχει πεδίο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και του εύχομαι κάθε καλή επιτυχία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα