Νέα Δημοκρατία: Όρισαν ημερομηνία εκλογών χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την εταιρεία

Νέα Δημοκρατία: Όρισαν ημερομηνία εκλογών χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την εταιρεία

Με τρεις εβδομάδες διαφορά ο πρώτος (20/12) από το δεύτερο γύρο (10/1) των εκλογών. Το πολιτικό παρασκήνιο της χτεσινής απόφασης της ΚΕΦΕ και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή. Ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα. Σήμερα αναμένεται η οικονομική προσφορά της Vodafone.

Προσωρινή πολιτική λύση αποφάσισαν στη ΝΔ να δώσουν προκειμένου να ξεφύγουν από το αδιέξοδο στο οποίο κινδύνευαν να περιέλθουν με τη μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών για το νέο έτος.

 Έτσι η ΚΕΦΕ πήρε την απόφαση να προκηρύξει τον πρώτο γύρο της εκλογής νέου προέδρου στις 20 Δεκεμβρίου και αν χρειαστούν επαναληπτικές κάλπες ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψήφιους αυτές να στηθούν μετά από τρεις εβδομάδες, στις 10 Ιανουαρίου του νέου χρόνου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ένα σκληρό παρασκήνιο που προηγήθηκε της χτεσινής συνεδρίασης της ΚΕΦΕ προκειμένου να κάνει πίσω από την αρχική του θέση το στρατόπεδο Τζιτζικώστα που εμφανιζόταν αμετακίνητο από το στόχο για εκλογές στις 13 Δεκέμβρη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη και ενώ στο μεταξύ η Vodafone που θα αναλάβει το τεχνικό μέρος της διοργάνωσης των εκλογών δεν έχει καταθέσει ακόμα την οικονομική προσφορά, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν η προσφορά της Vodafone θα είναι κατά 300.000 ευρώ μεγαλύτερη από της infosolutions (145 χιλιάδες ευρώ περίπου για την πρώτη Κυριακή), ενώ άλλες πηγές πιθανολογούν ότι η τελική προσφορά της εταιρείας μπορεί να κυμανθεί ως και τις 800.000 με 850.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ κατέληξε σ’ αυτή την επιλογή καθώς η Vodafone ενημέρωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή οργάνωση των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, (έδινε περιθώριο σφάλματος 20%). Υπήρξε και μία ακόμη εταιρεία η Έξυπνα Συστήματα με έδρα το Περιστέρι που επίσης κατέθεσε πρόταση για τις 13 Δεκεμβρίου με πιθανότητα αστοχίας (σύμφωνα με πηγές από την ίδια την εταιρεία) μόλις 1%. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είχαν έτοιμο το σύστημα προς λειτουργία και είχε παραδοθεί τη Δευτέρα στη ΝΔ. Οπότε, στη Λεωφόρο Συγγρού αποφάσισαν να μεταθέσουν μια εβδομάδα αργότερα το στόχο για εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου προκειμένου να μη ρισκάρουν ένα νέο φιάσκο ανάλογο με τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.

Πάντως η όλη εξέλιξη δημιουργεί ερωτηματικά καθώς ανατρέπει την εικόνα που έδινε η ΚΕΦΕ μέχρι προχτές πως οι προτάσεις των εταιρειών με τις οποίες συζητούσε –μεταξύ των οποίων και η Vodafone είχαν ως προϋπόθεση την 13η Δεκεμβρίου ως μέρα εκλογής. Το γεγονός αυτό συντηρεί τα ερωτήματα που υπάρχουν για πιθανή επανάληψη του σκηνικού της 22ας Νοεμβρίου.

Από τις ως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες το κριτήριο για την χτεσινή απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν πολιτικό καθαρά προκειμένου να αποφευχθούν απρόβλεπτες εξελίξεις καθώς δεν ήταν σαφές πως θα αντιδρούσε η πλευρά Τζιτζικώστα που ουσιαστικά συνέδεε την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες με την ενότητα της ΝΔ, ενώ και η πλευρά Γεωργιάδη αρχικά είχε κινηθεί σε παραπλήσια γραμμή από την οποία ωστόσο είχε υποχωρήσει το τελευταίο διήμερο.

Πάντως η τελική απόφαση της ΚΕΦΕ έχει τη συγκατάθεση και της πλευράς Μεϊμαράκη παρά το γεγονός ότι έχει επιλέξει να αποσύρει τον εκπρόσωπό του από τις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Μάλιστα όλα συγκλίνουν στο ότι υπήρξαν παρεμβάσεις και παρασκηνιακές επαφές στο ανώτατο δυνατό εσωκομματικό επίπεδο για να αρθούν τα όποια αδιέξοδα και να οριστεί έστω ημερομηνία εκλογών. Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το News247 η πλευρά του πρώην προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή έχει διαμηνύσει προς όλους προς όλους πως η ΝΔ θα έπρεπε να προχωρήσει πάση θυσία σε άμεσες εκλογές και αυτό με το σκεπτικό να μη δοθεί η αφορμή σε όσους καραδοκούν για μια διάσπαση του κόμματος αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες εστίες έντασης με αφορμή τα διαδικαστικά καθώς ανοιχτό παραμένει το ζήτημα εντός της ΚΕΦΕ για το αν όσοι ψηφίσουν στον πρώτο γύρο θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν σε διαφορετικό τμήμα στο δεύτερο γύρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα