Νέα Δημοκρατία: Στα χαρακώματα Μεϊμαράκης-Τζιτζικώστας. Καραδοκούν Κυριάκος και Άδωνις

Νέα Δημοκρατία: Στα χαρακώματα Μεϊμαράκης-Τζιτζικώστας. Καραδοκούν Κυριάκος και Άδωνις
Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Ευρωκίνηση

Στη μία το μεσημέρι συνεδριάζει η ΚΕΦΕ. Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για παραίτηση Μεϊμαράκη. Κίνδυνος διχασμού και της κοινοβουλευτικής ομάδας εξ’ αιτίας του διχασμού Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα λέει ο Άδωνις επιμένοντας ωστόσο στη σύγκλησή της

Ένα κόμμα χίλια κομμάτια είναι αυτή τη στιγμή η ΝΔ με τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Ουδείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που είχαν πλήρη γνώση των δυσκολιών με τις οποίες εξελισσόταν η οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας ανέμενε την έκταση και το μέγεθος της χθεσινής παρωδίας. Πλέον έχουν δημιουργηθεί εκφυλιστικές καταστάσεις και είναι έκδηλη η αμηχανία ως προς το αν υπάρχει και ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ΝΔ, ενώ όλοι ζητούν τα κεφάλια όλων επί πίνακι για να αποδοθούν ευθύνες για τη χτεσινή εξευτελιστική τροπή μιας εκλογικής αναμέτρησης που ποτέ δεν έγινε.

Στη μεσημεριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής θα διαφανεί αν υπάρχει διάθεση αποκλιμάκωσης από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έχει την ευθύνη των κατά φαντασία εκλογών της 22ας Νοεμβρίου ή αν τελικά η τροπή των εξελίξεων έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση για να εμποδιστούν τα χειρότερα.

Προς το παρόν και οι τέσσερις υποψήφιοι φαίνεται να συγκλίνουν στο να εκκινήσει η διαδικασία από εκεί που έμεινε το Σάββατο και αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται είναι η πιθανή ημερομηνία άμεσης διεξαγωγής των χτεσινών εκλογών που αναβλήθηκαν με επίσημο αιτιολογικό την αδυναμία τεχνικής υποστήριξης της διαδικασίας.

Ουσιαστικά το μήνυμα που μεταδίδεται από τα τέσσερα επιτελεία των υποψηφίων είναι η αναζήτηση μιας Κυριακής μέσα στο Δεκέμβριο με πιθανές ημερομηνίες την 6η ή τη 13η Δεκεμβρίου που θεωρείται και πιο ρεαλιστικός στόχος καθώς εκτός όλων των άλλων στις 5 Δεκεμβρίου η ΝΔ θα κληθεί να δώσει και μια κοινοβουλευτική μάχη με την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό.

Το θέμα της εξεύρεσης ημερομηνίας είναι εύκολη υπόθεση αν κανείς δεχτεί ως αιτία του χτεσινού φιάσκου με την αναβολή των εκλογών τα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν με την αδυναμία της επιλεχθείσας εταιρείας να υποστηρίξει μηχανογραφικά την εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμη λύση στη Λεωφόρο Συγγρού για να αποφευχθούν χρονοτριβές και είναι η άμεση ανάθεση του έργου στην εταιρεία πληροφορικής που είχε καταθέσει τον Οκτώβριο τη δεύτερη καλύτερη προσφορά και είχε απορριφθεί για να δοθεί το έργο στην infosolutions.

Πάντως το μείζον ζήτημα είναι πολιτικό όπως καταδεικνύει και η στάση των τεσσάρων υποψηφίων. Από τη μια μεριά Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας βρίσκονται στα χαρακώματα. Κύκλοι του δεύτερου καταλογίζουν μεθόδευση και κάνουν λόγο για «οργανωμένο έγκλημα» από τον πρώτο, ενώ συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη δείχνουν ως υπαίτιο της αναβολής των εκλογών τον κ. Τζιτζικώστα. Ταυτόχρονα υποστηρικτές του νυν προέδρου της ΝΔ επιρρίπτουν ευθύνες για τη χθεσινή εξέλιξη εμμέσως προς την πλευρά του Μακεδόνα πολιτικού λέγοντας -εν μέσω των σεναρίων για εισηγήσεις που δέχεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας για ίδρυση νέου δεξιού κόμματος- ότι όφελος από το χτεσινό φιάσκο έχει μόνο όποιος θέλει την απαξίωση της ΝΔ για να φτιάξει καινούργιο κόμμα.

Την ίδια στιγμή Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, που επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για την αδυναμία διεξαγωγής των εκλογών, όλα δείχνουν ότι καραδοκούν στη γωνία και περιμένουν την εξέλιξη της αδυσώπητης κόντρας μεταξύ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη (MEGA) χτες βράδυ ότι ο διχασμός μεταξύ των δύο (Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα) ελλοχεύει τον κίνδυνο διχασμού και της κοινοβουλευτικής ομάδας αν και την ίδια στιγμή επιμένει να ζητάει τη σύγκλησή της.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως παραμένει στο τραπέζι η πρόταση που έχει πέσει επίσημα από τον κ. Μητσοτάκη που ζητά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και την ανάληψη της μεταβατικής προεδρίας από άλλο πρόσωπο που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών. Ωστόσο οι πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη επιμένουν πως δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο από την πλευρά του νυν προέδρου του κόμματος αν και προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν προέβη σε καμία δημόσια παρέμβαση χτες μετά την πρωινή αναβολή των εκλογών ενώ δεν μετέβη ούτε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Συγγρού.

Μάλιστα αυτό εξηγεί εν μέρει και το γεγονός ότι δεν έχει απαντηθεί εκ μέρους του κ. Μεϊμαράκη και το αίτημα που έχει κατατεθεί από πολλούς βουλευτές στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ενώ και μπροστά στην πίεση αυτή ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης που συγκαταλέγεται σύμφωνα με πληροφορίες στους υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη θέλησε να εκτονώσει αυτές τις πιέσεις και να κερδηθεί χρόνος να ηρεμήσουν τα πνεύματα πιέζοντας ουσιαστικά χτες βράδυ με δημόσια παρέμβασή του τον κ. Παπαμιμίκο να συγκαλέσει πρώτα την ΚΕΦΕ όπως και έγινε.

Στο μεταξύ η αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ υπό την προεδρία του Αντρέα Παπαμιμίκου μπορεί να ερμηνευτεί και ως διάθεση του τελευταίου να μην παραιτηθεί από τη θέση του αν και έχει γίνει αποδέκτης της κατακραυγής σχεδόν σύσσωμης της ΝΔ ως πρωταίτιου της αδυναμίας διεξαγωγής των εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα