Νέα επιστολή Νίμιτς σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

Νέα επιστολή Νίμιτς σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, N. Dimitrov, τον Μάρτιο, στα Σκόπια Eurokinissi

Λίγο πριν τη συνάντηση στην Οχρίδα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό απέστειλε την τρίτη κατά σειρά επιστολή προς Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News24/7

Νέα επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της FYROM Νικολά Ντιμιτρόφ απέστειλε ο ειδικός διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News24/7.

Η επιστολή,τρίτη κατά σειρά του ειδικού διαμεσολαβητή, έφτασε σε Αθήνα και Σκόπια το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και, εκ των πραγμάτων, αποτελεί την παρέμβαση και συμβολή του Μ. Νίμιτς πριν την κρίσιμη συνάντηση των υπουργων Εξωτερικών στην Οχρίδα την προσεχή Πέμπτη.

Ο Μ.Νίμιτς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην επιστολή του περιγράφει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δυο χωρών, όπως ο ίδιος τα κατέγραψε στην κοινή συζήτηση με Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το διπλωματικό γραφείο του Ν. Κοτζιά επικοινώνησε με τον Μ. Νίμιτς και εξέφρασε τη διαφωνία της Αθήνας με ορισμένα σημεία της επιστολής, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να επιτύχει το ανώτατο δυνατό στη διαπραγμάτευση της Οχρίδας.

Το Κόσσοβο ανοίγει διπλωματικό γραφείο στην Αθήνα

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κόσσοβο, ως συνέχεια των επισκέψεών του σε Βελιγράδι και Οχρίδα.

Η Αθήνα φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσόβου, όπως η σύλληψη του Σέρβου διαπραγματευτή και η “διευκόλυνση” ουσιαστικά του Τ. Ερντογάν να απαγάγει από το Κόσσοβο τους έξι τούρκους που ο Σουλτάνος θεωρεί “γκιουλενιστές”.

Οπως, ωστόσο, αποκαλύπτει σήμερα το News24/7 η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει την ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνηθεί επί Γιώργου Παπανδρέου το 2011 και επί Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014. Και ο Νίκος Κοτζιάς στο Κόσσοβο, παράλληλα με τη διαμεσολάβηση που προωθεί (και μεταφέρει) μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, επιδιώκει και διπλωματικά οφέλη από την ίδρυση του γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα