Νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό

Νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις νέες διπλωματικές κινήσεις που φέρεται να εξετάζει η ελληνική πλευρά για το προσφυγικό ζήτημα

Με το προσφυγικό να έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο και πολλές περιοχές της Ελλάδας να μοιάζουν με ένα απέραντο hot spot η ελληνική πλευρά φαίνεται να βάζει μπροστά κάθε διπλωματικό μέσο που διαθέτει.

Ο στρατός στήνει πρόχειρους καταυλισμούς και η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση να προετοιμάζει κάθε διαθέσιμο χώρο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας.

Πέρα από το «όπλο» του βέτο ή του «μπλοκαρίσματος» αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν ομοφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μάρτη ή στην τακτική Σύνοδο στις 17-18 του μηνός στο τραπέζι έχει πέσει, πλέον και μια ακόμα πρόταση.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως αν κριθεί αναγκαίο η Ελλάδα θα μπορούσε να κινήσει και να σταθεί αρωγός στις διαδικασίες για την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από ξένους διπλωμάτες», τόνιζε η ίδια πηγή, εξηγώντας πως η Ελλάδα ως μη μέλος του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί από μόνη της να προωθήσει ένα τέτοιο αίτημα.

«Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει, μετά και την δήλωση του Μπαν Κι Μουν, κινητοποίηση προκειμένου να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση σε επίπεδο ΟΗΕ», τόνιζε κορυφαία πηγή που γνωρίζει καλά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις για θέματα διαδικασίας λαμβάνονται με την καταφατική ψήφο εννέα τουλάχιστον μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για αποφάσεις που αφορούν θέματα ουσίας απαιτούνται επίσης εννέα καταφατικές ψήφοι στις οποίες, όμως θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ψήφοι των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ.Βρετανία, Γαλλία). 

Στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκληθεί αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την διάρκεια διάλεξής του στο Ίδρυμα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική πίεση χωρίς προηγούμενο, την μεγαλύτερη πρόκληση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ διερωτήθηκε με νόημα πως «κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για ευθύνη που θα έπρεπε να σηκώσουν μόνον οι ώμοι ενός μικρού αριθμού κρατών;»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE: