Νέο ‘στοπ’ της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση του ΕΣΡ

Νέο ‘στοπ’ της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση του ΕΣΡ
Συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Την πρόταση του Νίκου Βούτση για συγκρότηση της αρχής καταψήφισαν η ΝΔ και Χρυσή Αυγή. ‘Παρών’ από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων. Ναι από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Άκαρπη απέβη και η νέα προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για συγκρότηση του ΕΣΡ καθώς η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 που προβλέπει το Σύνταγμα.

Υπέρ της πρότασης του κ. Βούτση τάχθηκαν 12 βουλευτές μέλη της Διάσκεψης (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), ενώ «όχι» ψήφισαν 4 βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος όμως δήλωσε ότι αν ήταν στη συνεδρίαση θα ψήφιζε «όχι».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν, πάντως, νωρίτερα να αναβληθεί η διάσκεψη των Προέδρων μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου-Παππά. Η πρόταση όμως απορρίφθηκε κατόπιν ψηφοφορίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υποστήριξε μάλιστα ότι μια ενδεχόμενη αναβολή της Διάσκεψης των Προέδρων δεν θα διευκόλυνε τους δικαστικούς που καλούνται να λάβουν αυτή την κρίσιμη απόφαση. «Το να πούμε ότι η Διάσκεψη θα αναβληθεί έτσι ώστε να λάβει απόφαση το ΣτΕ είναι λάθος. Ας μην ποινικοποιούμε τις πολιτικές καταστάσεις. Θα ήταν λάθος σήμα όχι προς το λαό αλλά και προς το ΣτΕ» είπε. Άσκησε, όμως, κριτική στο αίτημα της ΝΔ να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία, που τέθηκε ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση της Αρχής. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο η αξιωματική αντιπολίτευση στη βάση μίας πραγματικής αντιπαράθεσης για έναν νόμο να μην συνηγορεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα θυμίσω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτό το επιχείρημα» σημείωσε.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ αν δεν υπάρξει απόσυρση του νόμου Παππά. Ανέφερε, όμως, ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ θα επαναπροσδιορίσει αναλόγως της στάση της αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και ακυρωθεί η δημοπρασία τότε ενδέχεται να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να μην επανακαταθέσει την τροπολογία Παππά για τη διαδικασία κλεισίματος των μη αδειοδοτηθέντων καναλιών. Σε ηπιότερο τόνο ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι ίσως και να συναινούσε αν δεν είχε κατατεθεί η τροπολογία Παππά. Συντάχθηκε, όμως, με τη γραμμή του κόμματος. Ξεκάθαρο όχι στη συγκρότηση του ΕΣΡ είπαν και οι χρυσαυγίτες.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να ανοίξει παράθυρο για την συγκρότηση του ΕΣΡ. «Η επόμενη συνεδρίαση θα είναι γόνιμη» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ουδέτερη στάση τήρησε το ΚΚΕ με τον Θανάση Παφίλη να αναφέρει ότι από τη μία πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιμάχονται για την αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Λυκούδης αν και ψήφισε «παρών» παραδέχτηκε ότι η μη ύπαρξη ΕΣΡ είναι θεσμική αναπηρία. Αιτιολόγησε, όμως, τη στάση του λέγοντας ότι η Βουλή  θα πρέπει να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ ώστε η συνεννόηση να γίνει σε πιο βατό πεδίο. Αντιφατική ήταν όμως και η στάση της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσε “παρών” αλλά κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ μέσω του βουλευτή της Μάριου Γεωργιάδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα