Νίκος Μπίστης: Ο μεγάλος χώρος επέκτασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα “αριστερά” του, αλλά ο χώρος της προοδευτικής παράταξης

Νίκος Μπίστης: Ο μεγάλος χώρος επέκτασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα “αριστερά” του, αλλά ο χώρος της προοδευτικής παράταξης
Ο Νίκος Μπίστης Eurokinissi

"Προφανώς θα κατέβουμε και στους δρόμους. Με αιτία και μαζικά. Η διαμαρτυρία, ο δρόμος, το πεζοδρόμιο που έλεγαν ανατριχιάζοντας παλιά οι δεξιοί, είναι μέρος της δημοκρατίας", δηλώνει το μέλος της Γραμματείας της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ σημειώνει με νόημα: "Μου είναι δε εξαιρετικά δύσκολο να δω τον Γιώργο Παπανδρέου να στηρίζει αποφάσεις βοηθητικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη".

«Αντιπολίτευση και του λιμανιού και του σαλονιού» προκρίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Μπίστης, μιλώντας στον διάλογο για το μέλλον του προοδευτικού χώρου που έχει ανοίξει το Νews 24/7 και τονίζει: «Αντιπολίτευση προγραμματική, σοβαρή και μαχητική. Και επειδή μερικοί ανησυχούν μήπως κατέβουμε στους δρόμους θέλω να εντείνω την ανησυχία τους. Προφανώς θα κατέβουμε και στους δρόμους. Με αιτία και μαζικά. Η διαμαρτυρία,  ο δρόμος, το πεζοδρόμιο που έλεγαν ανατριχιάζοντας παλιά οι δεξιοί, είναι μέρος της δημοκρατίας. Και δεν θα το αφήσουμε στις παρελάσεις του ΠΑΜΕ, ούτε στις καταστροφές των αναρχοαυτόνομων. Και μέσα στην Βουλή με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο».

Το μέλος της Γραμματείας της Προοδευτικής Συμμαχίας τονίζει πως «με τα πρώτα δείγματα γραφής δεν βλέπει τετραετία για την κυβέρνηση», ενώ εκτιμά ότι θα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει μέρος ευθύνης και στον εαυτό του, ιδίως εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θεωρεί λάθος ότι άφησε στην ΝΔ το θέμα της ασφάλειας.

Ως προς το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι αλλαγές στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αυτές τις ημέρες δυο όρους εναλλάξ. Μετασχηματισμός και επανίδρυση του κόμματος. Όποιος δρόμος και αν ακολουθηθεί , η κοινή γνώμη και το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης έχουν προετοιμαστεί για μια τομή, ένα πολιτικό και οργανωτικό άλμα. Γρήγορα αλλά όχι βιαστικά. Γρήγορα γιατί δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ αλλά όχι βιαστικά γιατί όλη η μετάβαση πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με όλους».

Ο Ν. Μπίστης επισημαίνει ότι η χρυσή εποχή της σοσιαλδημοκρατίας πέρασε προ πολλού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ο όρος έχει κακοπέσει και δυσφημιστεί και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να ψάξει εκεί την ταυτότητά του, ενώ προειδοποιεί πως «άλλο αριστερά άλλο αριστερισμός». Ερωτώμενος αν θα έβλεπε μια συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας κλπ απαντά με κατηγορηματικό τρόπο: «εκτός της διαφοράς Αριστεράς Δεξιάς υπάρχει και η διαφορά σοβαρότητας και ευτράπελου.  Με γεωγραφικούς όρους και για την οικονομία  της συζήτησης ας δεχθούμε ότι όλοι αυτοί είναι «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.  Λοιπόν όχι, θα ήταν χάσιμο χρόνου και το κυριότερο λάθος προσανατολισμός. Προφανώς μέσα στην Βουλή θα υπάρξουν συμπτώσεις, ίσως να αναδειχθούν από το κόμμα Βαρουφάκη στην πορεία κάποιος μονάδες με σοβαρότητα. Θα δούμε. Με την ηγεσία του ΚΚΕ δεν βλέπω σημείο επαφής. Αλλά ο μεγάλος χώρος επέκτασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα « αριστερά του» είναι ο χώρος της μεγάλης προοδευτικής, κεντροαριστερής παράταξης στην οποία κολυμπάει ήδη με μεγάλη επιτυχία».

Για το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι τώρα μπαίνει σε κρίση, τώρα πρέπει να πάρει αποφάσεις προσανατολισμού. «Προφανώς μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται σαν μικρό κόμμα του κέντρου. Αλλά και για αυτό χρειάζεται την απλή αναλογική , στην κατάργηση της οποίας έχει δεσμευτεί . Μου είναι δε εξαιρετικά δύσκολο να δω τον Γιώργο Παπανδρέου να στηρίζει αποφάσεις βοηθητικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ταυτόχρονα ερωτώμενος για την αντιμετώπιση του Κινήματος Αλλαγής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Σταθερά κριτική και ταυτόχρονα ενωτική. Αυστηρή απέναντι στην καταστροφική συμμετοχή τους στο αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, στην απαράδεκτη στάση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών , στην αβάντα που έκαναν και κάνουν στην δεξιά. Και την ίδια στιγμή να υπενθυμίζουμε στην ηγεσία και κυρίως τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ  ότι ο φυσικός τους χώρος είναι μέσα στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη που συγκροτούμε».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ NEWS24/7 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας για τη νέα κυβέρνηση. Και συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι κυβέρνηση όχι απλώς τετραετίας, αλλά κάτι παραπάνω, εξαετίας, οκταετίας…

Αποτελεί μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού στα οικονομικά ζητήματα και ακραίου συντηρητισμού  σε θέματα δικαιωμάτων. Προφανώς υπάρχουν και μετριοπαθείς υπουργοί αλλά η σφραγίδα μπαίνει από αυτά τα δυο ρεύματα , που στήριξαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τα πρώτα δείγματα γραφής δεν βλέπω τετραετία. Αλλά θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες με πρώτο την αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη άρχισαν να αποκαλύπτονται τα ψεύδη της προπαγάνδας της ΝΔ και των φιλικών προς αυτήν ΜΜΕ. Μιλούσαν για την κόλαση στην Μόρια, για ανυπαρξία πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό και πήγε ο κ. Χρυσοχοΐδης επί τόπου, είδε  και εδήλωσε την ικανοποίηση του για την κατάσταση. Και έπεται συνέχεια, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι πλήρωσε στις εκλογές;

Το 31,5%, δηλαδή η απώλεια 3,5% από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αποτελεί την μικρότερη δυνατή «πληρωμή». Αποτελεί ένα από τα τρία ισχυρότερα κόμματα της πληθυντικής αριστεράς στην Ευρώπη. Γιαυτό δεν βλέπετε κατήφεια αλλά αποφασιστικότητα και περαιτέρω συσπείρωση. Παρά ταύτα προφανώς έχασε από την ΝΔ. Ο ένας και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι εφάρμοσε μνημόνιο, ηπιότερο μεν , αλλά πάντως μνημόνιο. Οι επιπτώσεις δεν φάνηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, φάνηκαν όμως σε βάθος χρόνου σε συνάρτηση με την κόπωση των πολιτών. Επίσης είχε να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και σχεδόν όλων των ΜΜΕ. Η συντριπτικά μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στα κόμματα αυτά και τα ΜΜΕ, πρέπει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει ένα μέρος ευθύνης και στον εαυτό του, ιδίως εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2015. Θεωρώ επίσης λάθος ότι άφησε στην ΝΔ το θέμα της ασφάλειας. Προφανώς η ΝΔ και ο ΣΚΑΙ υπερέβαλαν συστηματικά και με σχέδιο, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις όπου το δημοκρατικό κράτος έπρεπε να δείξει αποφασιστικότητα. Αν το είχε κάνει η ΝΔ δεν θα είχε σήμερα μαζί της στην επιχείρηση «νόμος και τάξη» ένα μέρος της κοινής γνώμης που δεν της ανήκει. Είναι βέβαιο ότι θα το χάσει στην πορεία λόγω του αυταρχισμού της, πόσο μάλλον όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταπιαστεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό, διαμορφώνοντας ένα δημοκρατικό πλαίσιο αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών. Έτσι αντιμετωπίζεται η ακροδεξιά  υστερία και προπαγάνδα, όχι αγνοώντας το πρόβλημα. Υπήρξαν και  «συμπεριφορές που πλήγωσαν», όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Προφανώς αν βάλουμε στην ζυγαριά το θετικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα αναπόφευκτα λάθη και οι αδυναμίες μικραίνουν, αλλά έκαναν την ζημιά τους. Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στην πολιτική δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Σε βάθος χρόνου κερδίζει αλλά συγκυριακά ηττάται. Έτσι είναι η δημοκρατία.

Και η επόμενη ημέρα; Κατ’ αρχάς τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσει;

Προγραμματική, σοβαρή και μαχητική. Και επειδή μερικοί ανησυχούν μήπως κατέβουμε στους δρόμους θέλω να εντείνω την ανησυχία τους. Προφανώς θα κατέβουμε και στους δρόμους. Με αιτία και μαζικά. Η διαμαρτυρία,  ο δρόμος, το πεζοδρόμιο που έλεγαν ανατριχιάζοντας παλιά οι δεξιοί, είναι μέρος της δημοκρατίας. Και δεν θα το αφήσουμε στις παρελάσεις του ΠΑΜΕ, ούτε στις καταστροφές των αναρχοαυτόνομων. Και μέσα στην Βουλή με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο. Αντιπολίτευση και του λιμανιού και του σαλονιού.

Κατά την άποψή σας, ο ΣΥΡΙΖΑ σε τι κόμμα θα πρέπει να μετατραπεί; Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι αλλαγές στη φυσιογνωμία του;

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αυτές τις ημέρες δυο όρους εναλλάξ. Μετασχηματισμός και επανίδρυση του κόμματος. Όποιος δρόμος και αν ακολουθηθεί, η κοινή γνώμη και το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης έχουν προετοιμαστεί για μια τομή, ένα πολιτικό και οργανωτικό άλμα. Γρήγορα αλλά όχι βιαστικά. Γρήγορα γιατί δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ αλλά όχι βιαστικά γιατί όλη η μετάβαση πρέπει να γίνει συντεταγμένα και με όλους.

Θα ακούτε τις ενστάσεις για την πιθανότητα να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Είναι και δικές μου. Η χρυσή εποχή της Σοσιαλδημοκρατίας πέρασε προ πολλού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ο όρος έχει κακοπέσει και δυσφημιστεί. Δεν έχει νόημα να ψάξει εκεί την ταυτότητα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σαν κόμμα διαμαρτυρίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ωρίμασε βίαια στην διακυβέρνηση της χώρας και σήμερα καλείται εκ των πραγμάτων να γίνει ένα μαζικό, σύγχρονο κόμμα της πληθυντικής Αριστεράς .  Να στεγάσει εκτός από τον υπερπολύτιμο αριστερό αρχικό του πυρήνα, σοσιαλιστές και  σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερούς δηλαδή όπως τους λέμε εδώ, οικολόγους- πράσινους, προοδευτικούς κεντρώους. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ για αυτή την πολύχρωμη πραγματικότητα, τον όρο κόμμα – παράταξη.

Θα επιμείνω. Δεν βλέπετε, δηλαδή, κίνδυνο απώλειας της αριστερής του ταυτότητας μέσα σε αυτό το κόμμα – παράταξη;

Καταλαβαίνω ειλικρινά την αγωνία πολλών συντρόφων για την διατήρηση της αριστερής ταυτότητας και ο κίνδυνος αυτός πάντα υπάρχει. Περισσότερο θα έλεγα υπάρχει σε αυτούς που ορκίζονται για την αριστερή τους ταυτότητα, την χρησιμοποιούν σαν άβλαβο εικόνισμα και επιλέγουν την ακινησία από τον φόβο της απώλειας της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΚΕ και η ΛΑΕ. Επίσης και άλλοι όπως ο Βαρουφάκης και η  Κωνσταντοπούλου που χρησιμοποιούν ένα ιδιόρρυθμο αριστερόμετρο. Αλλά ναι και για εμάς, ένα κόμμα – παράταξη εν κινήσει πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Όπως και ο κίνδυνος του σεχταρισμού, της « αριστερής αέναης ενδοσκόπησης» και άλλοι πολλοί. Εδώ είμαστε να τους αντιμετωπίσουμε. Και πάντα πρέπει να κάνουμε την διαφοροποίηση. Άλλο αριστερά, άλλο αριστερισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την στροφή του καλοκαιριού του 2015 απέδειξε ότι μπορείς να κάνεις αριστερή πολιτική σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και αυτή την πολιτική με αυτό το αριστερό πρόσημο πρέπει να την υπερασπίζεται. Όχι ενοχικά και δύσθυμα. Γιατί η κοινωνική πολιτική που άσκησε, η έξοδος από τα μνημόνια, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και βεβαίως οι Πρέσπες είναι αριστερή πολιτική. Δεν είναι αριστερή πολιτική να δραπετεύσει στα δύσκολα, να μην λερώσει τα χέρια του περιμένοντας καλύτερες συνθήκες. 

Θα βλέπατε μια διεύρυνση η μια συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΚΕ, μέρα 25, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας κλπ. Σχηματικά προς τα αριστερά του;

Πολύ σχηματικά γιατί το τι είναι αριστερό από τους σχηματισμούς που αναφέρατε είναι πολύ σχετικό. Και επιτυχία. Εκεί είναι αγκυρωμένος, εκεί πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του. εκτός της διαφοράς Αριστεράς Δεξιάς υπάρχει και η διαφορά σοβαρότητας και ευτράπελου.  Με γεωγραφικούς όρους και για την οικονομία  της συζήτησης ας δεχθούμε ότι όλοι αυτοί είναι «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.  Λοιπόν όχι, θα ήταν χάσιμο χρόνου και το κυριότερο λάθος προσανατολισμός. Προφανώς μέσα στην Βουλή θα υπάρξουν συμπτώσεις, ίσως να αναδειχθούν από το κόμμα Βαρουφάκη στην πορεία κάποιος μονάδες με σοβαρότητα. Θα δούμε. Με την ηγεσία του ΚΚΕ δεν βλέπω σημείο επαφής. Αλλά ο μεγάλος χώρος επέκτασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στα «αριστερά του» είναι ο χώρος της μεγάλης προοδευτικής, κεντροαριστερής παράταξης στην οποία κολυμπάει ήδη με μεγάλη επιτυχία. Εκεί είναι αγκυρωμένος, εκεί πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του.

Και με το Κίνημα Αλλαγής τι γίνεται; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το κόμμα αυτό; 

Το Κίνημα Αλλαγής τώρα μπαίνει  σε κρίση, τώρα πρέπει να πάρει αποφάσεις προσανατολισμού. Κράτησε κάποιες δυνάμεις λόγω των δεσμών του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκεί δηλαδή που φάνηκαν οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ που τόσο του στοίχησαν στις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Όμως πολιτική ψήφο δεν πήρε το ΚΙΝΑΛ. Οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφιζαν τους συνδυασμούς του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στράφηκαν μαζικά  προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου. Και είναι βάσιμη  η πρόβλεψη ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του χώρου, εκεί θα εγκατασταθούν. 

Η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ είχε δύο προϋποθέσεις: σμίκρυνση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποκόλληση από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Τίποτε από τα δυο δεν συνέβη. Η δε πολιτική του για την επόμενη ημέρα προεκλογικά άλλαζε ανά τρίωρο.

Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν, μετεκλογικά να συμβούν αυτά που βλέπουμε: αποχωρήσεις, γκρίνια, νευρικότητα της ηγεσίας, αμηχανία στους επίδοξους αρχηγούς, απογοήτευση των ψηφοφόρων. Προφανώς μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται σαν μικρό κόμμα του κέντρου. Αλλά και για αυτό χρειάζεται την απλή αναλογική, στην κατάργηση της οποίας έχει δεσμευτεί. Μου είναι δε εξαιρετικά δύσκολο να δω τον Γιώργο Παπανδρέου να στηρίζει αποφάσεις βοηθητικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Και η αντιμετώπιση του Κινήματος Αλλαγής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ποια πρέπει να είναι κατά την γνώμη σας;

Σταθερά κριτική και ταυτόχρονα ενωτική. Αυστηρή απέναντι στην καταστροφική συμμετοχή τους στο αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, στην απαράδεκτη στάση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών, στην αβάντα που έκαναν και κάνουν στην δεξιά. Και την ίδια στιγμή να υπενθυμίζουμε στην ηγεσία και κυρίως τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ  ότι ο φυσικός τους χώρος είναι μέσα στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη που συγκροτούμε.

Πιστεύετε ότι η Προοδευτική Συμμαχία προσέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά; Η κίνηση Γέφυρα τι θα κάνει; 

Η ανεκτίμητη προσφορά της Προοδευτικής Συμμαχίας αναγνωρίζεται καθολικά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως προσέγγισης στα άλλα επιμέρους θέματα. Σπάσαμε την υγειονομική ζώνη που είχαν δημιουργήσει πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, σταθήκαμε δίπλα του την κρίσιμη στιγμή για το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Γέφυρα πρωτοστάτησε σε αυτή την εξέλιξη. Η καταγωγή και η πολιτική διαδρομή των περισσότερων στελεχών της Γέφυρας συνέβαλε τα μέγιστα στο σπάσιμο της απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε στις νέες συνθήκες. Με ανιδιοτελή προσφορά και πίστη στις αξίες της Αριστεράς. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα