Νίκος Παρασκευόπουλος: Κράτος δικαίου, πρόνοια και Ευρώπη

Νίκος Παρασκευόπουλος: Κράτος δικαίου, πρόνοια και Ευρώπη
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για το νέο ρεύμα ενίσχυσης των δικαιοκρατικών θεσμών και τις προνοιακές δομές στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δημοκρατική χωρίς να είναι η ίδια κράτος. Δεν έχει δικό της Σύνταγμα, το έδαφος και η κυριαρχία ανήκουν στα κράτη μέλη. Τα νομοθετικά της έργα πρέπει να κυρώνονται ή να ενσωματώνονται για να ισχύσουν στα τελευταία. Γνωστά σε όλους πράγματα, όπως και η συντονιστική και στηρικτική της οικονομίας των μελών δραστηριότητά της.

Αυτή η έμμεση δράση καθώς και η γραφειοκρατία, με τις συνεχείς υπενθυμίσεις ότι η αρμοδιότητα για λύσεις ανήκει στα κράτη μέλη ή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, συχνά απογοητεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τον τελευταίο καιρό όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Οι στρατηγικές και ιδίως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνονται στην τύχη τους, αλλά θεσπίζονται ολοένα και συχνότερα επιτροπές και μηχανισμοί ελέγχου της εφαρμογής τους. Αυτή η τάση της σταδιακής σύσφιξης της συνοχής των κρατών έρχεται στην εποχή του Brexit και είναι σαφώς αντίρροπη προς την όποια αποσχιστική ιδέα. Η Ιστορία θα δείξει την έκβαση.

Ακριβώς στις μέρες μας η Ελλάδα διαπιστώνει θετικά βήματα προς τη συνοχή. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ευαισθητοποιηθεί από τις περιπέτειες του κράτους δικαίου σε χώρες μέλη της. Οι σχετικές αποτυχίες συμμόρφωσης στους κανόνες στην Ουγγαρία οδηγούν ήδη την Κομισιόν στην περικοπή 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χορηγούμενα στη χώρα αυτή κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προς τη χώρα μας, τα πράγματα είναι γνωστά: Οι διώξεις Εισαγγελέων που ερευνούν υπόθεση διαφθοράς καθώς και δημοσιογράφων, οι δηλώσεις πολιτικών που προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων απασχόλησαν τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Το ίδιο ισχύει με τις υποκλοπές σε βάρος πολιτικών, εισαγγελέων, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών.

Κάτι λοιπόν αλλάζει. Αξίζει χωρίς άλλο να προσέξουμε και μια άλλη εξέλιξη αυτών των ημερών που αφορά αυτή τη φορά την προνοιακή πολιτική. Κύριο δείγμα βέβαια το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία, αλλά άξια προσοχής και μια πιο ειδική παρέμβαση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζοντας και συντονίζοντας τις πολιτικές των κρατών μελών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης και διάδοσης των ναρκωτικών έχει από καιρό ιδρύσει ένα κεντρικό όργανο έρευνας και σχεδιασμού (EMCDDA, Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας Ναρκωτικών και Καταχρήσεων). Αυτή τη στιγμή προωθείται -και ήδη ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου- μια Πρόταση Κανονισμού που θα εκσυγχρονίσει και θα αναμορφώσει το σχετικό πλαίσιο και το όργανο. Καταγράφεται μια στροφή: Μέχρι σήμερα η Ε. Ε., όπως άλλωστε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, είχαν ρίξει το βάρος σε πολιτικές μείωσης της βλάβης από τα ναρκωτικά, αφήνοντας στο περιθώριο τα λεγόμενα «στεγνά προγράμματα». Η συγκεκριμένη προτίμηση ήταν ακατανόητη, με δεδομένη την καταγραφή της αποτελεσματικότητας πολλών διαφορετικών μεθόδων και προσεγγίσεων του προβλήματος.

Αυτό ακριβώς είναι που αλλάζει. Με βάση τροπολογία που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης, γνώστης των θεμάτων λόγω προσωπικής συμμετοχής του κατά το παρελθόν στη Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, προτείνεται η σχετική μέριμνα να καλύπτει όλα – χωρίς διάκριση μεθόδου – τα προγράμματα αποκατάστασης των εξαρτημένων. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει ηθικά και πρακτικά τις προσπάθειες απεξάρτησης πάμπολλων ανθρώπων (εξαρτημένων, γονέων, ειδικών) ώστε να εντάσσονται και να συμμετέχουν κανονικά οι «απόβλητοι» στην κοινωνική ζωή.

Στη χώρα μας η πολιτική της Ε. Ε. σε αρκετές περιπτώσεις – λόγω της συμμετοχής της στην τρόϊκα – είχε γίνει αισθητή ως ένας σκληρός παρεμβατισμός. Όχι μόνο λόγω της πολιτικής της λιτότητας, αλλά και λόγω ενός ουσιαστικού προελέγχου της νομοθεσίας που οπωσδήποτε απομείωνε την ανεξαρτησία μας. Τώρα, εμφανίζεται ένα νέο ρεύμα να ενισχύονται οι δικαιοκρατικοί θεσμοί και να προσέχονται οι προνοιακές δομές θεσμοί της Ευρώπης. Θα γίνει οπωσδήποτε ευπρόσδεκτο από τους πολίτες που καταλαβαίνουν ότι το εθνικό και τα κοινωνικό συμφέρον δεν ταυτίζονται με συγκυριακές κυβερνητικές ή ιδιωτικές σκοπιμότητες.

*Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα