Νομοθετικές ρυθμίσεις για το προσφυγικό με συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής ζητά η Δούρου

Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Αττικής--Στην συνεδριαση λαμβανουν μερος και πολλοι δημαρχοι του νομου Αττικης--ΣΤΗ ΦΩΤΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ   ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Αττικής--Στην συνεδριαση λαμβανουν μερος και πολλοι δημαρχοι του νομου Αττικης--ΣΤΗ ΦΩΤΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής έκανε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τη δικαιοδοσία να παρέμβει η περιφέρεια Αττικής άμεσα και αποτελεσματικά στο ζήτημα της μεταφοράς και διαμονής των προσφύγων-μεταναστών, ζήτησε από την Πολιτεία η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μιλώντας απόψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τον ετήσιο απολογισμό δράσης της περιφέρειας.

Η κ. Δούρου κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά ώστε «να καλυφθεί το υφιστάμενο νομικό κενό του καλλικρατικού πλαισίου, με τις απαραίτητες ρυθμίσεις». «Νομοθετήστε ακόμη και σήμερα. Η περιφέρεια Αττικής μπορεί να μεταφέρει τους πρόσφυγες στα κατάλληλα σημεία, είναι έτοιμη να τους διαμοιράσει όπου πρέπει», δήλωσε ηχηρά η περιφερειάρχης. Εκτίμησε ότι, εάν η Πολιτεία ικανοποιήσει το αίτημα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «θα είναι η πρώτη ΠΝΠ που δεν θα εγείρει αντισυνταγματικές κορόνες». Εξέφρασε δε την ελπίδα «να υπάρξει η απαιτούμενη νομοθεσία έως την επόμενη Πέμπτη» που όρισε το μεταναστευτικό ως θέμα της συνεδρίασης του ΠΕΣΥ.

Με την έναρξη της ομιλίας της η κ. Δούρου έκανε αναφορά στη πρωτόγνωρη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη από τις αυξανόμενες πληθυσμιακές ροές που δοκιμάζουν τις αντοχές όλων. Μίλησε για την έλλειψη πολιτικής και σχεδίου αλλά και τις κοντόφθαλμες πολιτικές της Ευρώπης που την μετατρέπουν από τόπο ονείρου σε φρούριο. Αναφέρθηκε στην αδυναμία των υπουργών Εξωτερικών ορισμένων κρατών της να αντιληφθούν την ουσία του προβλήματος και της σημερινής «προδιαγεγραμμένης κρίσης» όταν αρχικά εκτίμησαν ότι οι αντιπαλότητες στην Συρία θα επιλυθούν σε μια εβδομάδα. Επισήμανε την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, «στο επίκεντρο της κρίσης και σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών να επιχειρεί και να πετυχαίνει να διασώζει ζωές με λίγα μέσα και πολλή αυταπάρνηση τόσο των ανδρών του Λιμενικού όσο και στη συνέχεια με την αρωγή των πολιτών, των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

«Η αγωνία χιλιάδων ανθρώπων οφείλει να γίνει κοινωνικό πρόταγμα», υπογράμμισε η περιφερειάρχης. Ανέτρεξε στον περασμένο Οκτώβρη όπου «με τραγική διορατικότητα», όπως επεσήμανε , συζητήθηκε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και τότε «υπογραμμίσαμε το νομικό κενό και καταθέσαμε την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων από την κεντρική εξουσία προς την τοπική αυτοδιοίκηση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος».

Παράλληλα η περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους, συνέβαλε στη λειτουργία του χώρου υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα, στη προσωρινή τους φιλοξενία στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό, στο Παλαιό Φάληρο και συνέδραμε στη διανομή τροφίμων και φαρμάκων.

Επίσης σε έκτακτη σύγκληση των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων την περασμένη Δευτέρα, υπήρξε συναντίληψη σε τρία ζητήματα: Στην ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων, στην πρόσληψη προσωπικού και στη διερεύνηση δυνατοτήτων συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπής.

Κλείνοντας η κ. Δούρου σημείωσε ότι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχουν ήδη δρομολογηθεί πρωτοβουλίες και από την κεντρική εξουσία και από την αυτοδιοίκηση. «Η υλοποίησή τους αποτελεί πρόκληση ζωτικής σημασίας για όλους μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.»

SHARE: