Ντιμιτρόφ: Κόκκινες γραμμές η "μακεδονική" γλώσσα και εθνικότητα

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτροφ
Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτροφ AP

Τις κόκκινες γραμμές της χώρας του, που αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στη γλώσσα και την εθνικότητα περιέγραψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σκοπιανός ΥΠΕΞ

Στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, των Σκοπίων παραχώρησε συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δύο μέρες πριν την τον νέο γύρο συνομιλιών, στην Βιέννη υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης των Σκοπίων, σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός που διαφοροποιεί την "Μακεδονία" από την "ελληνική Μακεδονία" αλλά και η αποδοχή από ελληνικής πλευράς της "μακεδονικής" εθνικότητας και της γλώσσας.

"Ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την "Μακεδονία" από την ελληνική Μακεδονία και την αποδοχή από την Ελλάδα ότι είμαστε"Μακεδόνες" που μιλάνε τη "μακεδονική" γλώσσα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως η ονομασία που θα επιλεγεί και θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό θα πρέπει να "διαφυλάττει την ταυτότητά μας με αξιοπρέπεια", απαντώντας στην ελληνική θέση για erga omnes αμετάφραστη σύνθετη ονομασία.

Πηγή: 

Τelma

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό

ADVERTISING

SHARE: