Ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων στη Φυλή και το ‘ουδέν μονιμότερον του προσωρινού’

Ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων στη Φυλή και το ‘ουδέν μονιμότερον του προσωρινού’
Meeting of Greek President Prokopis Pavlopoulos with Rena Dourou at the Presidential Palace, on Apr. 29, 2015 / -, 29 , 2015 Sooc

Τι συμβαίνει με τη διαχείριση των αποβλήτων από την Περιφέρεια Αττικής; Ενώ διαμηνύει πως θα κλείσει ο ΧΥΤΑ και θα μεταφερθεί ο αποτεφρωτήρας Φυλής, εξετάζει εκ νέου μίσθωσή του

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έκανε και σωστά σημαία της προεκλογικής της εκστρατείας τη διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική, η οποία όντως παραμένει πρωτόγονη, κοστοβόρα και ανοιχτή πληγή ενάντια στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Η Περιφερειάρχης έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αταλάντευτη βούληση της νέας διοίκησης να πάψει ο ΧΥΤΑ Φυλής και να μεταφερθεί ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων από την περιοχή. Στο παρελθόν και επί διοικήσεως Σγουρού, ο πρώην Περιφερειάρχης είχε δεχτεί έντονη κριτική για τον αποτεφρωτήρα, που σύμφωνα με περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Μόλις την περασμένη βδομάδα η κα. Δούρου ανέφερε εκ νέου πως “ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει σύμφωνα με συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα γιατί πρόκειται για πλήρως χρεοκοπημένο μοντέλο” και συνέχισε: “Αναφορικά με τον Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων: Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθεί και να εγκατασταθεί σε ειδικά χαρακτηρισμένο χώρος εκτός του αστικού ιστού. Όμως, μέχρι να βρεθεί ο χώρος και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση, ο ΕΔΣΝΑ, με ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, οφείλει να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία της μονάδας με το μέγιστο δυνατό όφελος για τον Σύνδεσμο, τις εξυπηρετούμενες μονάδες και τους πολίτες”.

Τα παραπάνω μόλις πριν μερικές ημέρες. Την Τρίτη όμως, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου και το επιβεβαιώνουμε και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΔΝΑ, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής λαμβάνει απόφαση για τη μίσθωση του Αποτεφρωτήρα. Η προηγούμενη διοίκησης επέκτεινε τη σύμβαση του, την οποία επέκτεινε ως το Γενάρη του 2016 η κα. Δούρου.

Στη συνεδρίαση του ΕΣΔΝΑ της Τρίτης, φαίνεται πως αποφασίζεται εκ νέου μίσθωσή του σε ιδιώτη, πράγμα που σημαίνει πρακτικά πως η κατάσταση που η ίδια η Περιφέρεια κρίνει ως απαράδεκτη θα παραταθεί, χωρίς να έχουμε από την άλλη κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για την πορεία της διερεύνησης νέου χώρου και πότε υπολογίζει η περιφερειακή αρχή να το κατορθώσει.

(Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο, Πηγή φωτογραφίας sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα