O ‘χημικός’ κύριος Τόσκας

O ‘χημικός’ κύριος Τόσκας

Πρώτη φορά αριστερά με δακρυγόνα και χημικά εναντίον διαδηλωτών και συνταξιούχων, δεν γίνεται. Αντιδράσεις για τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και οργή Τσίπρα για τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Αστυνομίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τόσκας φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου

Ήταν Νοέμβριος του 2014, λίγο καιρό πριν αναλάβει να κυβερνήσει για πρώτη φορά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο transform!, διοργάνωναν από κοινού τριήμερο διεθνές εργαστήριο με θέμα “Εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας στην Ευρώπη”. Ο Εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις – υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που κέρδισε. Και ακόμα περιμένουμε να τον δούμε.

Για τον ίδιο “Εκδημοκρατισμό” έκανε λόγο συχνά πυκνά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης ο οποίος είχε απορρίψει τα περί αφοπλισμού της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, ωστόσο καλούσε για στενή παρακολούθηση του επιχειρησιακού ρόλου της αστυνομίας, βήμα – βήμα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν αφοπλισμό των οργάνων της τάξης που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές, πράγμα που δεν συνέβη τελικά ποτέ.

“Θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τον αστυνομικό”, έλεγε ο κ. Πανούσης, παρόλα αυτά οι δεσμεύσεις και τα σχέδια, έμειναν σχέδια και χάθηκαν υπό το βάρος των οικονομικών διαπραγματεύσεων και των μετασχηματισμών.  Πρακτικά, είχαμε την απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων μπροστά από τη Βουλή τον Γενάρη του ’15, ωστόσο λίγο καιρό μετά, είδαμε την επανεύλεση των “αυξημένων μέτρων προστασίας” αλλά και τις διαμαρτυρίες για ληγμένα δακρυγόνα και για καταπάτηση δικαιωμάτων του διαδηλωτών.

Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος παρέμειναν και παραμένουν στην αστυνομία, μαζί με τη διαφθορά καθώς και την κατάχρηση εξουσίας. Τόσο με Πανούση, όσο και με Τόσκα.

Ο πρώην σύμβουλος Γιώργου Παπανδρέου

Τον Σεπτέμβριο του 2015, τη θέση του Γιάννη Πανούση ανέλαβε ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης, Νίκος Τόσκας που στην ουσία αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας μια ιδιαιτέρως νευραλγική “καρέκλα”.

Ο ίδιος έχει υπάρξει βασικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, σε θέματα Εθνικής Άμυνας. Την ίδια χρονιά, είχε συντάξει άλλωστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα.  “Καυτή πατάτα” στα χέρια του ήταν η άμεση αντιμετώπιση της αυθαίρετης αστυνομικής βίας που έκανε και πάλι την εμφάνιση της σε πορείες επί Πανούση, κάτι που προκάλεσε πολλαπλές αιτιάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για απομάκρυνση του πρώην καθηγητή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο απόστρατος Τόσκας είχε υποσχεθεί και αυτός “Εκδημοκρατισμό” της ΕΛ.ΑΣ. και πάταξη της διαφθοράς εντός της. Η πρώτη του κίνηση ήταν η διάλυση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, ωστόσο στη συνέχεια δεν είδαμε και πολλή “δημοκρατία” στις επιχειρησιακές κινήσεις της αστυνομίας, ούτε “εκκαθάριση” στο εσωτερικό της.

“Ήπιο μέσο τα δακρυγόνα”

Εκτεθειμένος είχε βρεθεί ο Νίκος Τόσκας τον Γενάρη του ’16, όταν κλήθηκε να εξηγήσει τη δυναμική επέμβαση των ΜΑΤ απέναντι σε συνταξιούχους κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό. Για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη χρήση χημικών εναντίον των απόμαχων της εργασίας ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι το δακρυγόνο δεν είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή διάφορων καταστάσεων, δηλώνοντας μάλιστα πως “κακώς έγινε, αλλά ήταν πολύ περιορισμένη”.

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες χτύπησαν αδιακρίτως τη συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα στέλνοντας διαδηλωτές ακόμα και στο νοσοκομείο. “Αναμένουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσουν” σημείωνε το κυβερνών κόμμα.

Εσωκομματικοί αναβρασμοί και στο βάθος Χρυσή Αυγή

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι συναντήσεις του κ. Τόσκα με την αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ συχνές.

Βολές είχαμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Απρίλιο του ’16 στον Πειραιά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής.

“Επειδή η στάση των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΜΑΤ και Χ.Α.,  αναμένουμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος και πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Καμία στάση ανοχής δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα” ανέφερε το κυβερνών κόμμα τότε.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για “κρούσματα αστυνομικής βίας και ασυλία των υπευθύνων, που πρέπει να σταματήσουν”. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι  η λογοδοσία και η τιμωρία των ενόχων αποτελούν άμεση προτεραιότητα, όπως και ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και ο σεβασμός των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τι γίνεται μετά από κάθε “ύποπτο περιστατικό” αστυνομικής αυθαιρεσίας επί ΣΥΡΙΖΑ; Εξαγγελίες, εκφράσεις “οργής” και αποδοκιμασία των κρουσμάτων καταστρατήγησης της εξουσίας και εν συνεχεία όλα βαίνουν καλώς, μέχρι την επόμενη κρίση.

Τον Μάιο του 2016 ξεκίνησε προανάκριση για να εντοπιστούν οι αστυνομικοί που ενήργησαν, όπως είπε ο κ. Τόσκας, κατά παράβαση των εντολών του για μη χρήση βίας και χημικών στη γενική απεργία.

Τότε, όταν και είχαν χτυπηθεί μέλη της ΛΑ.Ε., η αντιπροσωπεία Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως απαγόρευση χρήσης χημικών και διασφάλιση πως τα αστυνομικά όργανα φέρουν εμφανώς τα διακριτικά τους. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε και σε γενικές γραμμές η “διγλωσσία” συνεχίστηκε με πολλούς να αναρωτιούνται. “Μα είναι το ίδιο κόμμα και δεν μπορεί να συντονιστεί;”.

“Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει” ανακοίνωνε μάλιστα τότε το αρμόδιο Υπουργείο.

Εναντίον των καταλήψεων

Από τον Μάιο πέρασαν δυο μήνες και φτάσαμε στην επόμενη κρίση εν μέσω καλοκαιριού. Μιλάμε για τις εκκενώσεις καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη σε τρία κτίρια που προορίζονταν για την υποβοήθηση προσφύγων και μεταναστών, εκκενώσεις που συνοδεύτηκαν από 74 συλλήψεις. Εν συνεχεία είχαμε καταλήψεις γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, δράσεις του Ρουβίκωνα, δηλώσεις πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος υπέρ των κατειλημμένων χώρων και νέα “διγλωσσία”.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, έλεγε: “Η επέμβαση στις καταλήψεις έγινε επειδή υπήρχαν εισαγγελικές παρεμβάσεις, κάποιες εδώ και μήνες, για τις καταλήψεις, αυτές καθορίζουν το πότε θα παρέμβει η ΕΛ.ΑΣ.”.

“Δεν συμφωνώ με την επέμβαση της αστυνομίας στις καταλήψεις. Ωστόσο, δηλώνω ότι δεν πρέπει να δείχνουμε καμία ανοχή στην παραβατικότητα”, δήλωνε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο, προφανώς για να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Όμως φτάσαμε στον Οκτώβρη του 2016 και στις νέες υποθέσεις με τα προσφυγόπουλα και τους “ψεκασμούς αριστερών και συνταξιούχων”, που ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι.

“Ψεκάζοντας” αριστερούς και συνταξιούχους

Οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις γιγαντώθηκαν μετά το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας με την κακοποίηση ανήλικων προσφυγόπουλων μέσα στο “αμαρτωλό” Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Η ιστορία βγήκε και εκτός ελληνικών συνόρων μέσω της παρέμβασης της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία ανέφερε: “Εάν αυτές οι κατηγορίες για χτυπήματα και άλλες μορφές κακοποίησης αποδειχθούν αληθινές, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες θα διεξαχθούν όπως επιβάλλεται. Θα πρέπει να διερευνήσουν, επίσης, κατά πόσον “φυλετικός χαρακτηρισμός” έπαιξε ρόλο στα κίνητρα αυτών των αστυνομικών να προκαλέσουν τέτοια κακοποίηση στα παιδιά”.

Αμέσως, ευθύνες στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και προφανώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επέρριψε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:

“Ζητάμε τη διερεύνηση του συμβάντος και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν, ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις. Οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς. Τέτοιες ενέργειες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη  σε  ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ  . Το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο. Το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τι προκύπτει από όλο αυτό; Εκδημοκρατισμός δεν έγινε ποτέ, πειθαρχικές ποινές δεν προκύπτουν, η διαφθορά παραμένει, το ίδιο και η συγκάλυψη ρατσιστικών και μη, περιστατικών.

Ο Ν. Τόσκας με ανακοίνωσή του εξηγούσε τα γεγονότα και άφηνε σαφείς αιχμές κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που “υιοθέτησαν άκριτα τις συγκεκριμένες καταγγελίες”.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα στις 27 Σεπτεμβρίου σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό (επρόκειτο για πλαστικά παιχνίδια). Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα.

Παράλληλα, ανέφερε πως μετά την έρευνα “ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος”.

Και η ανακοίνωση σημείωνε με νόημα και με σαφή καυστικό τρόπο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως τα “αναγραφόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση”.

Παράλληλα, σημείωνε πως από την πρώτη στιγμή της καταγγελίες “δόθηκαν οδηγίες και τα στοιχεία υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα και παράλληλα έχει ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την αστυνομία”. Υπογράμμιζε επίσης με νόημα το υπουργείο στην ανακοίνωσή του πως “ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο”.

Αν ήταν βέβαια αμείλικτο, δεν θα φτάναμε στα χημικά εναντίον μελών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εναντίον συνταξιούχων που διαδήλωναν κατά των νέων περικοπών στις συντάξεις.

Demonstration by pensioner unions in Athens, on March 3, 2016 / , 3 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

 

Το πρώτο “μπαμ” έγινε με την επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον της πορείας του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπών αριστερών ομάδων που διαδήλωναν στην Καισαριανή λίγο πριν την ομιλία Τσίπρα την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός εντός του αιματοβαμμένου Σκοπευτηρίου μιλούσε για αντιφασιστικό αγώνα διαρκείας και για την προάσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών και απ’ έξω, οι διαδηλωτές βίωναν την βία των αρχών.

Λίγες ώρες μετά, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν με δακρυγόνα συνταξιούχους που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Μαξίμου για να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων βάσει μνημονίου. Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν απλώς να τους έχουν καλέσει να απομακρυνθούν, επέλεξαν ωστόσο να ρίξουν δακρυγόνα εναντίον τους, που καθόλου “ήπια” δεν είναι αν τα δεχθείς κατά πρόσωπο στον δρόμο.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και απαγόρευσε τη χρήση τους σε ανάλογες διαδηλώσεις.

“Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.

Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων”.

Πρόκειται για ένα ακόμη ημίμετρο που κατευνάζει εν μέρει τη διαμαρτυρία του ιδίου του πρωθυπουργού ο οποίος και εξέφρασε την ενόχλησή του στον αρμόδιο υπουργό, για τη χρήση χημικών και ζήτησε, να μην επαναληφθεί.

Αντί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τους χειρισμούς των διοικητικών του που ασκούν εξουσία, θα ήταν πιο ορθό να υποβάλλουν παραίτηση οι υπεύθυνοι, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αυτοσεβασμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τόσκας συνδέεται και με την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας, η οποία μπορεί μεν να άνοιξε για να στεγαστούν μετανάστες που οικειοθελώς θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ωστόσο η Αμυγδαλέζα αποτέλεσε σύμβολο του αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΥΓ. Επειδή γίνεται έντονος λόγος τελευταία για το “άβατο” των Εξαρχείων και για τον ρόλο της αστυνομίας στην περιοχή, αξίζει να σημειωθεί πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ελέγχθηκε επαρκώς η διοίκηση στο έτερο “αμαρτωλό” Α.Τ. Εξαρχείων που βαρύνεται με ουκ ολίγες καταγγελίες για τη δράση των αστυνομικών που υπάγονται σε αυτό (Βλέπε υπόθεση Δαρείου Λυκιαρδόπουλου που από τα ΜΑΤ αναβαθμίστηκε Αστυνομικό Υποδιευθυντή Γενικών Καθηκόντων).

(Φωτογραφία: sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα