Ο χρησμός Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών με το βλέμμα στην Τουρκία

Ο χρησμός Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών με το βλέμμα στην Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

“Θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο με την Τουρκία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τα νέα σενάρια για τις κάλπες και τα βασιλικά βάσανα της ΝΔ.

“Πιστεύω ότι και εδώ και στην Τουρκία θα έχουμε εκλογές λίγο- πολύ την ίδια χρονική περίοδο”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλέξανδρούπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τι σημαίνει όμως αυτή η δήλωση; Υπενθυμίζεται ότι κανονικά οι εκλογές στη γειτονική χώρα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως εξετάζει να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, είτε στις 30 Απριλίου είτε στις 14 Μαϊου.

Η 14η Μαϊου είναι μία από τις πιθανές εκλογικές Κυριακές, που έχει κυκλώσει στο ημερολόγιο του Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Πλέον όμως υπάρχει και το σενάριο οι εκλογές να πάνε ακόμη πιο πίσω, πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Και καθώς οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 22 Ιουνίου, μία “βολική” ημερομηνία είναι η 25η Ιουνίου για τις πρώτες εκλογές, με τις δεύτερες στην καρδιά του θέρους.

Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου επισημαίνουν ότι όσο πιο “βαθιά” στο καλοκαίρι στηθούν οι κάλπες, τόσο θα μειωθεί η συμμετοχή των νεότερων ψηφοφόρων, στους οποίους η Νέα Δημοκρατία έχει εξαιρετικά χαμηλή απήχηση, αλλά και η πιθανότητα ψήφου διαμαρτυρίας, αφού όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν χαλαρά μπορεί να μην ψηφίσουν και καθόλου. Άλλωστε, αν και όλα σχεδόν τα γαλάζια στελέχη θέλουν οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, φοβούμενοι ότι θα συνεχιστεί η φθορά με υποκλοπές και ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τις πάει όσο πιο πίσω γίνεται.

Η εσωκομματική κρίση που προκάλεσε ουσιαστικά στη ΝΔ το θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, μάλιστα δεν είναι αμελητέα, και ανάλογα με το αποτύπωμα που θα έχει μπορει να επηρεάσει και το χρόνο των εκλογών, δηλαδή το Μαξίμου να περιμένει να περάσει ο καιρός και να ξεχαστεί το θέμα.

Ακόμη πάντως η οριστική απόφαση δε φαίνεται να έχει ληφθεί και η πιθανότερη ημερομηνία με τα σημερινά δεδομένα παραμένει η 14 Μαϊου, καθώς αν τρενάρουν οι κάλπες υπάρχει κίνδυνος να μην πάνε να ψηφίσουν ούτε οι νεοδημοκράτες…

“Οι εκλογές θα γίνουν σε χρονικό διάστημα, που θα είναι ουσιαστικά στο τέλος της τετραετίας”, δήλωσε σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη.

“Τώρα θα γίνουν λίγο νωρίτερα, λίγο αργότερα”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι: “Το βασικό είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, κόντρα στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις πολλών πολιτικών αναλυτών. Θα αναμείνετε λίγο στο ακουστικό σας για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών”.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει βεβαίως τον κίνδυνο, όποτε τελικά και εάν στηθούν οι κάλπες, να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας κυρίως προς τα δεξιά και με τη χαλαρότητα που επιφέρει η απλή αναλογική και οι διπλές κάλπες. Για αυτό σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι “δεν έχουμε διπλές εκλογές, έχουμε εθνικές εκλογές” και υπογραμμίζει την κρισιμότητα και της πρώτης κάλπης, η οποια όπως παραδέχεται θα διαμορφώσει καθοριστικά το κλίμα.

Αυτή η στρατηγική, αν και αναγκαία για να ανακοπούν οι διαρροές προς τα δεξιά, είναι και “δίκοπο μαχαίρι”, καθώς εάν στην πρώτη κάλπη η ΝΔ δεν έχει το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε, θα οδεύσει στη δεύτερη υπό λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα