Ο Μητσοτάκης απαντά για τις φωτιές – Έμφαση στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Ο Μητσοτάκης απαντά για τις φωτιές – Έμφαση στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν και με ανοιχτό το ερώτημα απόδοσης ευθυνών.

Με την απόφασή του να δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου για τις φωτιές, μετά το μήνυμα της Δευτέρας προς τους Έλληνες πολίτες και την ανακοίνωση μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “παίρνει πάνω του” την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ιδίως να εστιάσει στα μέτρα στήριξης των πληγέντων, όπως η στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ και το άμεσο επίδομα έως 20.000, αλλά και τα οριζόντια μέτρα και το ειδικό σχέδιο για την Εύβοια, όπου η οικολογική καταστροφή είναι πρωτοφανής. Στο Μαξίμου εκτιμούν εξάλλου ότι θα βαρύνει τελικά πολιτικά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα σε αντίθεση με το Μάτι– πλην του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του σε ατύχημα συνδεόμενο με τις πυρκαγιές- σε συνδυασμό με τις γενναίες ενισχύσεις στους πυρόπληκτους.

Η στρατηγική των εκκενώσεων, για την οποία η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και σήμερα, όπως και γενικότερα η επάρκεια των πυροσβεστικών μέσων και τα επιχειρησιακά ζητήματα.

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν, αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα τοποθετηθεί για το ζήτημα πολιτικών ευθυνών και εάν θα καλύψει ή όχι τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης χθες απάντησε με μία μάλλον… συναισθηματική ανακοίνωση στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς προχθές έδωσε συνέντευξη τύπου εμφανώς φορτισμένος.

Ο κ.Μητσοτάκης όμως κυρίως, όπως αναφέρθηκε, θέλει να μιλήσει με θετικό λόγο, για την άμεση στήριξη των πυρόπληκτων, αλλά και για την επόμενη ημέρα, την ανασυγκρότηση των καμμένων περιοχών και την αναδάσωση, καθώς και για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες μέσα σε 30 ημέρες, ενώ με το θεσμό του αναδόχου θα πραγματοποιούν αναδασώσεις και ιδιώτες. Η αναφορά του πρωθυπουργού για αναδάσωση με “τα σωστά δένδρα” έχει ενδιαφέρον, καθώς στο παρελθόν η αναδάσωση αφορούσε κυρίως φυσική αναγέννηση των πεύκων. Άμεσα θα ξεκινήσουν επίσης αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου μέχρι να έρθουν τα πρωτοβρόχια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα