Ο Μητσοτάκης “καρφώνει” Βενιζέλο για τον ΕΝΦΙΑ

Ο Μητσοτάκης “καρφώνει” Βενιζέλο για τον ΕΝΦΙΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Eurokinissi

Δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά ο ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, "δείχνοντας" Βενιζέλο και κάνοντας άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος διαβεβαίωσε.

Αντεπίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καρφιά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, περιελάμβανε σε πολιτικό επίπεδο η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκη απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα υπενθύμισε ότι τον ΕΝΦΙΑ τον εισήγαγε ο κ.Βενιζέλος ως υπουργός το 2011, με τη μορφή τότε του ΕΕΤΗΔΕ και δήλωσε ότι δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά κάτι που είχε κληροδοτήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο για ανάσα για τους μεγαλοϊδιοκτήτες και διερωτήθηκε: “Γιατί έρχεστε και ψηφίζετε τώρα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αφού είναι δώρο στα ρετιρέ;”

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε και στα όσα είπε ο κ.Τσίπρας για κέρδη 1,4 δις της ΔΕΗ. Επιφυλάχθηκε κατά πόσον είναι σωστό αυτό το ποσό, παραπέμποντας στον έλεγχο των ισολογισμών από ορκωτούς ελεγκτές και στη ΡΑΕ. Δήλωσε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί με έκτακτη φορολόγηση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τη φορολόγηση υπερκερδών στην ενέργεια, γιατί ακόμη κανείς δεν γνωρίζει πόσα είναι. Σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επιβάλλει αντίστοιχα φορολόγηση 10% στα πρόσθετα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

“Ας δούμε πόσα είναι και στη συνέχεια μην έχετε αμφιβολία ότι θα επιστραφούν πρακτικά εν τω συνόλω στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά σταματήστε να επαναφέρετε το δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των Αγανακτισμένων”, είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. Ούτε εσείς, ο Τσίπρας του 2022 είστε ο Τσίπρας ο ωραίος, ο νέος, ο άφθαρτος του 2012. Έχετε δοκιμαστεί και έχετε κυβερνήσει”, σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε δε το ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν συμφωνεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που λέει ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και με στόχευση τις ευάλωτες ομάδες, ενώ προειδοποιεί ότι εάν η χώρα μας οδηγηθεί σε αύξηση του δημόσιου χρέους θα προκύψουν δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις.

Όσον αφορά στον ΕΦΚ επικαλέστηκε την Κομισιόνμ που λέει οτι η λύση οριζόντιας μείωσης των φόρων στα καύσιμα είναι ακριβή και δίνει λάθος κίνητρα στους πολίτες, καθώς και ότι το μέτρο αυτό θα ήταν κοινωνικά ανεύθυνο γιατί μεγαλύτεροι νικητές θα είναι οι πλούσιοι με μεγάλα ρυπογόνα αυτοκίνητα που οδηγούν περισσότερο.

“Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός που είχε την ατυχία να διαχειριστεί μία σειρά από κρίσεις και να προϊσταται της μεγαλύτερης κεϋνσιανής επέκτασης στην ιστορία του τόπου. Που βλέπετε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική;”, είπε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Πόσο νεοφιλελεύθερο είναι ότι στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με 8 δισ ευρώ, γιατί το κράτος πράγματι πρέπει να παρεμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και να ρυθμίζει τις αγορές;”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε λοιπόν ότι οριζόντια μέτρα θα ωφελούσαν πλούσιους και φτωχούς εξίσου και ότι ειδικότερα η μείωση του ΕΦΚ θα ωφελούσε πχ και τους βουλευτές που έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση στις τιμές των καυσίμων αφορά τους ασθενέστερους.

“Η ΝΔ είναι κοινωνικό κόμμα, είναι λαικό κόμμα με βαθιές κοινωνικές ρίζες”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα πρόσθεσε: “Να εξηγήσετε γιατί η έκπτωση σε καύσιμα πρέπει να ωφελεί όσους έχουμε εισόδημα πάνω από 30 χιλ ευρώ. Να με κοιτάξετε στα μάτια και να μου πειτε γιατί αυτό είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, δηλαδή οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική και οι δεύτερες με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ. “Αλλά αφού εσείς είστε πρώτο κόμμα, τι σας κόφτει ο εκλογικός νόμος;” ρώτησε ειρωνικά το ΣΥΡΙΖΑ.

Επέρριψε επίσης την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η χώρα οδηγείται σε διπλή εκλογική αναμέτρηση λόγω της απλής αναλογικής. Τόνισε δε με νόημα ότι: “Σήμερα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, όχι πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες, που δεν θα αντέξουν στο χρόνο”.

Με τη φράση αυτή αναφέρθηκε εμμέσως στο σενάριο μίας “προοδευτικής συμμαχίας” ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ. Ενώ συνέχισε το άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους λέγοντας πως: “Αυτή η κυβέρνηση είναι ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της ΝΔ και με αυτή την ανοιχτή συμπεριληπτική πολιτική θα πορευθούμε και στο εξής”.

Επανέλαβε δε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα