Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της TOTAL

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της TOTAL
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ap

Πρόκειται για συνάντηση που επιβεβαιώνει σύμφωνα με τη Λευκωσία τη δέσμευση της γαλλικής εταιρίας στο κυπριακό πρόγραμμα ενέργειας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της TOTAL, Πατρίκ Πουγιανέ, είχε απόψε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση δήλωσε ότι η γαλλική εταιρεία εκδηλώνει με τον πιο θετικό τρόπο τη δέσμευσή της στο κυπριακό πρόγραμμα ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι από την πλευρά της γαλλικής εταιρείας εκφράστηκε η επιθυμία να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες και συγκεκριμένα με την ιταλική ΕΝΙ, είτε και μόνη της.

Ένταση με την Τουρκία

Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άγκυρας να ματαιώσει τις έρευνες της κυπριακής δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο μιλούσε σε δημοσιογράφους τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε αμετακίνητος και προειδοποιούσε ως και Γαλλία και ΗΠΑ που ενδεχομένως να έδειχναν όπως σημείωσε ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Τον Απρίλιο άλλωστε, το ευρωκοινοβούλιο έστελνε μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνιζε πως αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους μέλους της ΕΕ να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα