Ο Σαμαράς διερωτάται σε τι ζητά στήριξη ο Τσίπρας

Ο Σαμαράς διερωτάται σε τι ζητά στήριξη ο Τσίπρας
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- Συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της οικονομικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνηση Σ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ// Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ .(Eurokinissi- ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) eurokinissi

Οργισμένη απάντηση Σαμαρά του πρωθυπουργού για Παπασταύρου και λίστα Λαγκάρντ. Απόρησε γιατί ζήτησε τη συζήτηση ο Τσίπρας, αφού δεν ενημέρωσε ούτε για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για τις προτάσεις που στέλνει στην τρόικα, αλλά δήλωσε ότι θα στηρίξει "μία σοβαρή συμφωνία” και προειδοποίησε: "Δεν έχετε πολλές μέρες, ο χρόνος σας τελειώνει"

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στον Αλέξη Τσίπρα, εμφανώς εκνευρισμένος από τις αναφορές του πρωθυπουργού στο στενό του συνεργάτη Σταύρο Παπασταύρου και δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν εκ νέου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε το χρόνο, αλλά και προχώρησε σε δηλώσεις περί αντρίκειας απάντησης, ενεπλάκη σε αντιπαράθεση και με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το βασικό πολιτικό μήνυμα όμως της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η απορία γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συζήτηση αφού δεν ενημέρωσε ουσιαστικά ούτε για το περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για τις προτάσεις που στέλνει στην τρόικα.

Ο κ.Σαμαράς δήλωσε πάντως ότι θα στηρίξει “μία σοβαρή συμφωνία”, αλλά ότι δε θα γίνει συνένοχος και προειδοποίησε τον κ.Τσίπρα: “Δεν έχετε πολλές μέρες, ο χρόνος σας τελειώνει”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατηγόρησε ειδικότερα τον πρωθυπουργό ότι θέλει να τα ρίξει στους ξένους, προσθέτοντας “για όσα γίνονται εσείς δεν έχετε ευθύνη;”. Αναρωτήθηκε επίσης: “Τι ενημέρωση είναι αυτή; Ούτε για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μας είπατε, ούτε για τις προτάσεις που στέλνετε στην τρόικα. Ποιους φοβάστε και δεν ενημερώνετε το σώμα, τους δικούς μας βουλευτές ή του δικούς σας;”

Επιχείρησε δηλαδή να παρουσιάσει την πρόκληση Τσίπρα να τοποθετηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το εάν στηρίζει τη διαπραγμάτευση ή όχι, ως έναν ελιγμό προκειμένου να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του δικού του κόμματος. “Χτυπάτε την αντιπολίτευση για να να αντιμετωπίσετε τους δικούς σας που δε σας αφήνουν να κυβερνήσετε. Θέλετε να καταστήσετε τους δικούς σας συμμέτοχους σε κωλοτούμπα”.

Ο κ.Σαμαράς υποστηριξε επίσης ότι η συζήτηση αυτή εν μέσω διαπραγμάτευσης φανερώνει πανικό και τόνισε “στο ερώτημα έαν είμαστε με σας ή με τους ξένους, απαντώ είμαστε με την Ελλάδα;” Υπερασπίστηκε βεβαίως τη δική του κυβέρνηση, λέγοντας ότι έκανε πραγματική διαπραγμάτευση χωρίς φανφάρες, όχι θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης, αλλά και επαναλαμβάνοντας ότι θα έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο εάν δε μεσολαβούσαν εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης. Μίλησε μάλιστα εκ νέου… αντιμνημονιακά δηλώνοντας: “Η δική μου αντιμνημονιακή πολιτική ήταν να βγει η χώρα από το μνημόνιο”.

Είπε όμως στον κ.Τσίπρα: “Εάν το πάρετε απόφαση και υπεύθυνα προχωρήσετε, θα σας στηρίξουμε αντέχετε την ευθύνη;” αν και σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη ρήξη και ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να μην πληρώσει τη δόση του Απριλίου προς το ΔΝΤ, κάτι που θα αποτελούσε όπως είπε αποσύνδεση από το ευρώ και τον προειδοποίησε να μην το κάνει.

“Μην παριστάνετε το θύμα πιέσεων, θύτης είστε όχι θύμα, θυσιάζετε αλήθεια και ευθύνη, πραγματικό θύμα είναι ο λαός που θα πληρώσει το λογαριασμό” είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον κ.Τσίπρα.

Ο κ.Σαμαράς υποστήριξε επίσης ότι: “Το κέντρο της πόλης κατελήφθη ξανά από ορδές λαθρομεταναστών, κουκουλοφόροι καίνε ανεμπόδιστοι και κάθε μέρα που ξημερώνει ουδείς γνωρίζει αν Ελλάδα θα πάει από ατύχημα”.

Δείτε το βίντεο:

Με απάντηση για Παπασταύρου και αιχμές για Κατρούγκαλο συνεχίστηκε η δευτερολογία Σαμαρά

Στη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς απάντησε στα περί Παπασταύρου με αιχμές για τον κ. Κατρούγκαλο και επέμεινε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του.

“Μας φέρατε σήμερα εδώ όχι για να ενημερώσετε εμάς αλλά για να σας ακούσει η αριστερή σας πτέρυγα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει να λύσετε τα εσωκομματικά σας”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας: “Το ερώτημα παραμένει, που θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, είναι 36 δισ”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ, ο οποίος είχε δεχθεί νέα σκληρή επίθεση από τον πρωθυπουργό στη δική του δευτερολογία, ξεκίνησε λέγοντας ειρωνικά: “Σας συγχαίρω κ Τσίπρα ξαναγυρίσατε σήμερα στο ρόλο που σας πάει, σε αυτό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης” και τόνισε: “Το ερώτημα που έχουν όλοι οι συνάδελφοι είναι γιατί μας φέρατε εδώ; Τι έχετε να μας πείτε; Ζητάτε τη συνδρομή μας υβρίζοντας μας; Είμαστε τελείως στο σκοτάδι ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα”.

“Ζητάτε συναίνεση και τι φέρατε εδώ; Να την κόψουμε την πλάκα επιτέλους. Δε μας φέρνετε τα μέτρα να τα δούμε; Έχετε συγκεκριμένα μέτρα έχετε προτάσεις κοστολογημένες; Όταν θα τα πάτε στο Eurogroup ξέρουν την άποψη σας πλήρως ;”, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, καταλήγοντας: “Αυτό που υπογράψατε μνημόνιο λέγεται και τα μικρά παιδιά το ξέρουν”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ απάντησε και στις κατηγορίες Τσίπρα για σχέση με τη διαφθορά και τους μιντιάρχες: “Δείτε ποιοι σας στήριξαν προεκλογικά όλο το λόμπι της δραχμής και οι Φωτόπουλοι. Αν είχε κάνει υπουργός της ΝΔ αυτά που έκανε ο Κατρούγκαλος θα του φέρονταν έτσι τα ΜΜΕ; Πως σας φαίνεται σε όλους εσάς που ζητάτε αυξήσεις αποδοχών ότι ένας υπουργός σας έπαιρνε το 12%; λαμπρό αριστερό ήθος”.

Δείτε το βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα