Ο Σαμαράς παίζει στην παράταση του εσωκομματικού παιχνιδιού

Ο Σαμαράς παίζει στην παράταση του εσωκομματικού παιχνιδιού
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ. (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) Eurokinissi

Η αναβολή της συνεδρίασης της ΚΟ και των γευμάτων και συναντήσεων αμφισβήτησης, συνεπάγεται την προσωρινή αναβολή της εσωκομματικής αναμέτρησης μετά το αδιέξοδο του Eurogroup. Εν τω μεταξύ αναζητούνται ματαίως συνδαιτημόνες για σαμαρικά αντι-δείπνα και οι συναντήσεις των αμφισβητιών μετατίθενται για αργότερα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κάλεσε χθες εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πίεση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος (προτού καν προβεί σε δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης), και στο εσωκομματικό πεδίο όμως το παιχνίδι πηγαίνει στην παράταση, με αφορμή το μέχρι στιγμής αδιέξοδο στις συζητήσεις με τους εταίρους.

Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη και όπου αναμένετο να ξεκινήσει η προαναγγελθείσα εσωκομματική σύγκρουση, φαίνεται πως οδεύει προς αναβολή, μετά και το σχετικό αίτημα γαλάζιων βουλευτών χθες. Αλλά και το δεύτερο γεύμα των 14 συμμετεχόντων στο περίφημο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου, το οποίο κατά ορισμένες εκδοχές συζητείτο να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας αυτή τη φορά σε κάποια οικία (ενδεχομένως σε αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη), παραμένει προς το παρόν σε εκκρεμότητα- δεν είχε άλλωστε προγραμματιστεί, για να αναβληθεί. Εκ των συνδαιτημόνων άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μίλτος Βαρβιτσιώτης και η ‘Ολγα Κεφαλογιάννη φέρονται να είχαν δηλώσει την απόφαση τους να απέχουν από δείπνα και συναντήσεις πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία εν τω μεταξύ αναβλήθηκε.

Ραντεβού της κ.Γιαννάκου με τον Κώστα Καραμανλή επίσης δεν είχε οριστεί. Είχαν πάντως χθες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν να συναντηθούν προς το τέλος της εβδομάδας και όχι στο γραφείο του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Από τη χθεσινή επικοινωνία προέκυψε ότι η θέση του κ.Καραμανλή δεν έχει αλλάξει: Δεν επιθυμεί να αναμειχθεί, δεν εμποδίζει όμως και κανέναν να πει την άποψη του για τα εσωκομματικά και πολιτικά πράγματα.

Αυτή τη στάση φέρεται να κράτησε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες και με το νυν πρόεδρο της Ν.Δ, με πρωτοβουλία φυσικά του κ.Σαμαρά, ο οποίος από την πλευρά του ήθελε να πιέσει για να σταματήσουν οι επαφές και κινήσεις καραμανλικών στελεχών.

Οι εναπομείναντες σαμαρικοί την ίδια ώρα συνεχίζουν την προσπάθεια οργάνωσης της εσωκομματικής τους άμυνας, χωρίς όμως ιδιαίτερη ανταπόκριση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης βρίσκονται σε συνεχείς επαφές (είχαν και νέα συνάντηση χθες) περισσότερο βέβαια για να διαχειριστούν την προσωπική τους επιβίωση. Δηλώσεις στήριξης της ηγεσίας έκαναν χθες ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (μετά τη συνάντηση με τον κ.Σαμαρά), η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σχολίασε στο twitter ότι “η βάση της Ν.Δ μας θέλει ενωμένους) και ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Ο Νότης Μηταράκης πάντως δέχθηκε ήδη πολλές αρνήσεις βουλευτών τους οποίους προσκάλεσε απόψε σε τραπέζι με ασαφές πολιτικό μενού.

“Θα χαρώ να φάμε μαζί επ ευκαιρίας της νέας περιόδου”, ανέφερε το sms, που έστειλε ο κ.Μηταράκης στα κινητά συναδέλφων του, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι θα είναι οι συνδαιτημόνες και ποιος ο στόχος αυτής της κίνησης. Ο βουλευτής Χίου πλέον, κουμπάρος του κ.Σαμαρά, εμφανιζόταν να κινείται αυτόνομα και χωρίς πολιτική ατζέντα, όμως είναι γεγονός ότι η Συγγρού παρασκηνιακά επιδοκίμαζε αυτή την πρόσκληση, ενώ οι γαλάζιοι είναι βεβαίως καχύποπτοι τέτοιες ημέρες και με τόσες ζυμώσεις.

Ετσι ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε και δημοσίως ότι απέχει από τραπέζια και θα μιλήσει μόνο στα όργανα της Ν.Δ, ενώ την πρόσκληση Μηταράκη φέρονται επίσης να απέρριψαν ευγενικά οι Κώστας Τσιάρας. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο νεότερος Κώστας Καραμανλής, πάντα στη λογική της αποχής από δείπνα και συναφείς συναντήσεις.

O κ.Καραμανλης ο νεότερος είχε χθες συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, όχι όμως για τα εσωκομματικά αλλά για τη λήψη άμεσων μέτρων στη λίμνη Κερκίνη, παρουσία και αυτοδιοικητικών φορέων των Σερρών.

Ένας έτερος περιφερειάρχης, ο Κώστας Μπακογιάννης εν τω μεταξύ δήλωνε μέσω facebook με αφορμή το αδιέξοδο στο Eurogroup: “Ζούμε ιστορικές στιγμές. Απαιτείται άμεσα η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνενόηση, συναίνεση και εθνικό μέτωπο. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ξεπερνάει κομματικές και ιδεολογικές γραμμές.”

Τα τηλεφωνήματα που έσπευσε να κάνει ωστόσο χθες ο κ.Σαμαράς στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Σταύρο Θεοδωράκη για το “συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων” δε φαίνεται να είχαν ανταπόκριση, λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού διεμήνυσαν στη συνέχεια ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η κυβέρνηση, δείχνοντας μάλλον ότι προσβλέπουν προς το ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα