Ο Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή για το Κυπριακό

Ο Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή για το Κυπριακό
Discussions and voting at the plenum of the Hellenic Parliament, regarding the upcoming multibill, in Athens, on May 18, 2017 / , , , 18 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στον απόηχο του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά

Τη Βουλή θα ενημερώσει την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στον απόηχο του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά.

Η τουρκική αδιαλλαξία και επιμονή στα θέματα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων οδήγησε σε αδιέξοδο το χθεσινό δείπνο εργασίας, στο οποίο μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και οι επικεφαλείς των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Επί πέντε ώρες στάθηκε αδύνατο να βρεθεί σημείο σύγκλισης, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε επίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούνταν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά από οδηγίες του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε ζητήσει να έχει γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο, ανέφερε στη συνέχεια ο κ.Κοτζιάς.

Σε ανάρτηση του τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Κοτζιάς προσθέτει ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης (του) Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας του μαραθώνιου δείπνου 4 ωρών, που είχε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Κύπρου, στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι αντιπροσωπείες στο Κραν Μοντάνα.

«Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου,  υποστήριξε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση τους να μην υπάρξει στρατός και εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. Έκανε μάλιστα λόγο για πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Παρόλο που η Τουρκία διαρκώς επέμενε σε αυτά τα δύο ζητήματα, των εγγηύσεων και του κατοχικού στρατου, τα οποία αποτελούν κόκκινες γραμμές για την ελληνική πλευρά (και προφανώς δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από την ΕΕ η παραμονή στρατού ενός μη κράτους μέλους σε ένα κράτος μέλος), τις τελευταίες δύο ημέρες διαρροές υποστήριζαν ότι οι συζητήσεις βρισκόταν σε πολύ καλό σημείο και επέμεναν για συμμετοχή και των πρωθυπουργών στη διαδικασία. Από το Μαξίμου πάντως είχαν ξεκαθαρίσει ότι ο κ.Τσίπρας (ο οποιός τις τελευταίες δύο ημέρες συνομίλησε στο τηλέφωνο με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ) θα πήγαινε στη Γενεύη μόνο εάν το υπουργείο Εξωτερικών έδινε το πράσινο φως, κάτι που ουδέποτε συνέβη και εν τέλει η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Στον απόηχο όλων αυτών ο κ.Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή και αναμένεται να ζητήσει την επαναδιατύπωση της στήριξης όλων των κομμάτων σε μία εθνική στρατηγική για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις τονίσει ότι στα εθνικά ζητήματα το μετωπο είναι ενιαίο, ενώ μετά το χθεσινό ναυάγιο στο Κραν Μοντανά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατήγγειλε την τουρκική αδιαλλαξία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υπέσκαψε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ.Κουμουτσάκος κάλεσε την Τουρκία: “να συμβάλει ενεργά ώστε:

Πρώτον: Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και του τερματισμού της σαραντατριάχρονης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Δεύτερον: Να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου” και επανέλαβε την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ενέργειες του προέδρου Αναστασιάδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα