“Όχι” φράχτες και τείχη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης

“Όχι” φράχτες και τείχη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος AP

"... αλλά τείχη στο λαϊκισμό που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ύπαρξη της Ευρώπης", το μήνυμα που αποστέλλει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Καθοριστική η συνεισφορά του Έλληνα Επιτρόπου στη μη επικράτηση ακραίων αντιλήψεων εντός της Ένωσης. "Μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις το προσφυγικό", η προτροπή του στο εσωτερικό της χώρας.

Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις αποστέλλει ο Έλληνας Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη μετανάστευση και το άσυλο, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνομιλώντας με το News 24/7.

“Δεν χρειάζονται φράχτες και τείχη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Εκείνο που απαιτείται είναι τείχη μπροστά στο λαϊκισμό που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ύπαρξη της Ευρώπης” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ‘Ελληνας Επίτροπος, επαναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει τόσο στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, όσο και σε συνομιλίες  του με κορυφαία στελέχη χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να μην επικρατήσουν -τουλάχιστον έως τώρα- ακραίες απόψεις για το προσφυγικό, που υποστηρίζουν η Βιέννη (και είναι δυστύχημα για την ήπειρό μας που η Αυστρία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ), οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, αλλά και η νέα, ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας. Ήταν αυτός που “ξέκοψε” την ίδρυση “κέντρων κράτησης” (κατ’ ουσίαν στρατοπέδων συγκέντρωσης) εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δήλωσε αντίθετος και στην ίδρυση τους σε τρίτες χώρες της ηπείρου μας ή και της Αφρικής. Υπήρξε, ταυτόχρονα, αυτός που ενεθάρρυνε τις διμερείς ή τριμερείς συνεργασίες, ενισχύοντας -όπως και κάποιοι άλλοι ακόμα- την Άνγκελα Μέρκελ, η θέση της οποίας πλέον κινδυνεύει στο Βερολίνο, λόγω της ακροδεξιάς τροχιάς που λαμβάνουν οι Χριστιανοκοινωνιστές στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Δημ. Αβραμόπουλος, μάλιστα, πολλές φορές είπε δημοσίως αυτά που άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες (μεταξύ αυτών και η γερμανίδα Καγκελάριος) δεν μπορούσαν να πουν ευθέως ούτε καν στο Συμβούλιο Κορυφής, ώστε να αποτρέψουν τη διάσπαση της Ένωσης.

“Ούτε νίκη, ούτε ήττα η συμφωνία που επιτεύχθηκε”

“Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν είναι ούτε νίκη, ούτε ήττα της Ευρώπης” συνηθίζει να αναφέρει σε συνομιλητές του ο έλληνας Επίτροπος. Εννοεί, προφανώς, ότι “αφενός η αρχή της αλληλεγγύης αποδυναμώθηκε, αφετέρου όμως όλες οι χώρες μπήκαν στο… μαντρί και δεν υπήρξε διάσπαση”.

Ο συμβιβασμός, άλλωστε, που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής είναι έωλος: Κάποιες χώρες θα δεχθούν πρόσφυγες, εθελοντικά όμως και όχι ως απόφαση της Ένωσης, ενώ οι Βρυξέλλες, από τη στιγμή που θα  δεχθούν τους πρόσφυγες οι χώρες αυτές(εάν τους δεχθούν) θα κάνουν τα …στραβά μάτια που χώρες-μέλη δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις! Πάρε το αυγό και …κούρεφ’ το, με λίγα λόγια, όπως θα δήλωνε και ο Βύρωνας Πολύδωρας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος!

“Τα δύσκολα μπροστά”

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατανοεί απολύτως, πάντως, πως “τα δύσκολα για το προσφυγικό και την Ευρώπη είναι μπροστά” και φέρεται αποφασισμένος να εμμείνει στη στάση αρχών που έως τώρα έχει κρατήσει. Αν και κατ’ εξοχήν στέλεχος των προωθητικών συμβιβασμών, ο έλληνας Επίτροπος δεν θα διστάσει και να συγκρουστεί με την Αυστριακή προεδρία της ΕΕ ή με τις χώρες του Βίζεγκραντ, στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο και θα προεδρεύσει. Στο Συμβούλιο αυτό, άλλωστε, θα εξειδικευτούν οι -τόσο γενικόλογες- αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και, συνεπώς, θα δοθεί μάχη για την ερμηνεία τους.

“Μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις το προσφυγικό”

Όσον αφορά στην προτροπή του προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι αρκετά σαφής:

“Το προσφυγικό πρέπει να μείνει μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις” τονίζει χαρακτηριστικά στη συνομιλία του με το Νews 24/7, ενώ για την Ευρώπη επισημαίνει:

“Να κρατηθεί ισχυρή η ενότητα της Ευρώπης. Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από συνέργειες και γενικότερη συνεργασία”…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα