Σκληρή στροφή Ζάεφ: ‘Όχι’ σε αλλαγή του Συντάγματος

Σκληρή στροφή Ζάεφ: ‘Όχι’ σε αλλαγή του Συντάγματος
Macedonian Prime Minister Zoran Zaev speaks during a press conference after talks with his Serbian counterpart Ana Brnabic at the Serbia Palace in Belgrade, Serbia, Tuesday, Nov. 21, 2017. Zaev is on a two-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP Photo/Darko Vojinovic

Ολοκληρώνει τη σκληρή στροφή του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας ως παράλογη την ελληνική απαίτηση για τροποποίηση του Συντάγματος

Παράλογη χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί σαφές ότι τα Σκόπια δεν τρέφουν αλυτρωτικές βλέψεις. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος πως το ονοματολογικό θα έχει επιλυθεί έως τη σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η αξίωση της Αθήνας απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία που επιθυμούν, όπως υποστηρίζουν, και οι δύο πλευρές.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο να βρουν οι δυο πλευρές τη λύση το συντομότερο δυνατό. Τώρα η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση μια αλλαγή του Συντάγματος δεν θα συνιστούσε τελική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση μπορεί στο μέλλον να το αλλάξει εκ νέου» δήλωσε.

Επανέλαβε όμως τη δήλωση που έκανε και στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ανοιχτός στις υπόλοιπες τέσσερις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες είναι: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Αναφερόμενος στις δυσκολίες εξεύρεσης στήριξης από την αντιπολίτευση για την επικύρωση της συμφωνίας και στις δύο χώρες, είπε: «Υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άτομα και ομάδες που αντιτίθεται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες».

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της πΓΔΜ είναι να προχωρήσει στην ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, παρά τις ρωσικές ενστάσεις για την επέκταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξή μας στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι τόσο θετική στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει εναλλακτική από την ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.

(Φωτογραφία: AP / Darko Vojinovic)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα