Οι 3+1 ‘πονοκέφαλοι’ της κυβέρνησης

Οι 3+1 ‘πονοκέφαλοι’ της κυβέρνησης
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.(Eurokinissi-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Η διαχείριση όλων των ανοιχτών μετώπων για την κυβέρνηση τίθεται επί τάπητος στον καθημερινό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο και την κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού

Στην πίεση που υφίστανται τα νησιά από τις ενισχυμένες προσφυγικές ροές, αλλά και από την προοπτική κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου, όπως επίσης στην επανέναρξη των πλειστηριασμών και στη συμφωνία για τη ΔΕΗ επικεντρώνει τον πολιτικό της σχεδιασμό η κυβέρνηση, με στόχο οι συγκεκριμένοι “πονοκέφαλοι” να παραμείνουν διαχειρίσιμοι και να παραμείνει αρραγής η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να βρίσκεται σήμερα στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, ωστόσο η προσοχή του είναι στραμμένη στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις, καθώς μετά την πρόσκαιρη ανακούφιση που έφερε στην κυβέρνηση η ταχεία ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, οι δυσκολίες επανέρχονται στο προσκήνιο.

Νέα δεδομένα

Οι διεργασίες που αφορούν στην διαχείριση του προσφυγικού είναι πλέον καθημερινές και πυκνές στην κυβέρνηση, καθώς οι ροές από την Τουρκία έχουν αυξηθεί, ο συνωστισμός στα “προσφυγονήσια” του βορειοανατολικού Αιγαίου καθίσταται εντονότερος, ενώ οι κοινωνικές εντάσεις καραδοκούν. Στο πλαίσιο αυτό, το “ΟΚ” που φέρεται να εξασφάλισε από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας για προσωρινή μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα χωρίς να χάνεται το δικαίωμα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία αν τελικώς κριθεί ότι δε δικαιούνται άσυλο, αναμένεται να ανακουφίσει κάπως την κατάσταση στα νησιά.

Καίτοι το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο κρατά χαμηλούς τόνους αλλά ούτε καν επιβεβαιώνει τέτοια άτυπη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν (καθώς κάτι τέτοιο συνιστά, επί της ουσίας, τροποποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας), οι πληροφορίες επιμένουν πως η μεταφορά προσφύγων σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Παράλληλα, χθες, μετά τη νέα «εμπλοκή» που σημειώθηκε μεταξύ του δημάρχου Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα στη διαχείριση του προσφυγικού. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Βεβαίως, στα νησιά του Αιγαίου ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι διπλός: πέραν του προσφυγικού, αυξάνονται οι “οχλήσεις” στο Μέγαρο Μαξίμου για την δρομολογημένη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ενώ χθες διεξήχθη στο πρωθυπουργικό γραφείο ειδική σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα (Πάλλης, Μιχαηλίδης, Σεβαστάκης, Καματερός). Βεβαίως, προς ώρας όλα δείχνουν ότι για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ δεν μπορούν να γίνουν πολλά, αν και πληροφορίες επιμένουν πως το θέμα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές φέρονται να αποχώρησαν ικανοποιημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου, συνομολογώντας σε συνομιλητές τους πως ο Αλέξης Τσίπρας τους άκουσε προσεκτικά, ενώ έγινε επί της ουσίας συζήτηση για τυχόν “αντισταθμιστικά” ή “αντίμετρα” που θα μπορούσαν να αποσοβήσουν τα νησιά και τους κατοίκους τους από την επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Η δοκιμασία των πλειστηριασμών

Ταυτοχρόνως, σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού” παραμένει η κυβέρνηση αναφορικά με την προγραμματισμένη για αύριο επανέναρξη των πλειστηριασμών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, εδώ και ημέρες, απαντά με συγκεκριμένη ενημέρωση σε κάθε ένα δημοσίευμα σχετικά με εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα, προκειμένου να αποδείξει πως είτε δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία, είτε ότι πρόκειται για πλειστηριασμό που προκύπτει από διαφορά ιδιώτη με ιδιώτη και δεν σχετίζεται με τραπεζικά «κόκκινα δάνεια. Πάντως, η οδηγία του πρωθυπουργού παραμένει: όλοι οι συναρμόδιοι τελούν με το βλέμμα στραμμένο σε κάθε πλειστηριασμό και σε κάθε ακίνητο, προκειμένου η κυβέρνηση να βλέπει ανά πάσα στιγμή αν οι τράπεζες τηρούν την περίφημη «συμφωνία κυρίως».

Εξάλλου, χθες, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε, διακριτικά, ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για την πρώτη κατοικία, ερωτηθείς σχετικά. «Αυτό εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας, από την πορεία της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που γνωρίζετε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα και το οποίο εμείς προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, σταθμίζοντας και την ανάγκη των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, αλλά από την άλλη πλευρά και την ανάγκη να μην υπάρξουν κοινωνικές συνέπειες μέσα από αυτή τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «μέχρι τις 31/12/2018 μπορούμε να επανεξετάσουμε την κατάσταση, να δούμε πού θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία, να δούμε την πορεία των κόκκινων δανείων».

“Μάχη” για τη ΔΕΗ

Τέλος, παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόθεση κοινοβουλευτικών “ανταρσιών” σε σχέση με την συμφωνία για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση ήδη ξεδιπλώνει την επιχειρηματολογία υπεράσπισης της συμφωνίας ως του “μικρότερου κακού”, συγκριτικά με την “μικρή” ΔΕΗ που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας που αντιδρούν με την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

“Το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ δεν αφορούσε μόνο λιγνίτες. Αφορούσε υδροηλεκτρικά, αφορούσε φυσικό αέριο και συνολικά το 25% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ”, υπενθύμισε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει: “Μιλάμε για τη μέρα με τη νύχτα. Και κρατήστε πίσω στο μυαλό σας πως σε ό,τι αφορά τους λιγνίτες, υπάρχει και υποχρέωση της χώρας, αλλά και επιχειρησιακός σχεδιασμός εκ μέρους της ΔΕΗ, για απομείωση της παραγωγής ρεύματος μέσω λιγνίτη στα επόμενα χρόνια. Άρα, λοιπόν, μιλάμε για ένα ισορροπημένο σχέδιο, μιλάμε για μια ισορροπημένη συμφωνία, για την οποία δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα