Οι 4 προτάσεις Τσίπρα για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία

Οι 4 προτάσεις Τσίπρα για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία
Με "πακέτο" προτάσεων για την άμεση οικονομική ενίσχυση πληττόμενων κοινωνικών τμημάτων εμφανίστηκε χθές στην μή-προγραμματισμένη αντιπαράθεση με τον Κ.Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας. Eurokinissi

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δώρο Χριστουγέννων, το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων τμημάτων της κοινωνίας.

Αναπάντητη έμεινε χθες στη Βουλή η πρόκληση που απεύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αντιπαράθεση που είχαν , προκειμένου να απαντήσει στο «πακέτο» των 4 προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων.

Η άρνηση του πρωθυπουργού να αναφερθεί στις προτάσεις, ακόμη και για να τις απορρίψει, συνιστούν για την Κουμουνδούρου τεκμήριο του ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κινηθεί έξω από το πλαίσιο των ιδεολογικών εμμονών της. Παράλληλα εκτιμάται ότι επιδεικνύοντας αυτή την συμπεριφορά, δεν μπορεί να μιλά για απουσία θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν βρήκατε ένα λεπτό από τα είκοσι λεπτά της ομιλίας σας, ώστε να μας πείτε για ποιο λόγο δεν υιοθετείτε ούτε μία από τις προτάσεις που καταθέτουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε μάλιστα πως κάποιες από αυτές αφορούν την λεγόμενη «μεσαία τάξη» κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «την ξεγελάσατε για να γίνετε πρωθυπουργός. Τώρα οφείλετε το ελάχιστο, να της ανταποδώσετε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν με τον πλέον θεσμικό τρόπο, δηλαδή την κατάθεση τροπολογιών στην Βουλή οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση.

Πρόκληση στον πρωθυπουργό ώστε να εξηγήσει γιατί απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Eurokinissi

Οι 4 άμεσες προς υλοποίηση προτάσεις που εισηγήθηκε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αφορούσαν την καταβολή δώρου χριστουγέννων στους εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων, την καταβολή έκατακτου εισοδήματος αλληλεγγύης, όπως και μέτρα επιβίωσης για οικονομικά ασθενείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα προτάθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα εξής:

  • Για το δώρο των Χριστουγέννων και με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου αλλά και με δεδομένη την άμεση ανάγκη των εργαζόμενων για ενίσχυση του εισοδήματός τους και για να πάρουν ακέραιο το δώρο, πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.
  • Καταβολή εντός του Δεκέμβρη του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που περιλαμβάνουν έστω και ένα μέλος τους που είναι άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός, που είναι αγρότης, που ανήκει στα άτομα με ειδικές ανάγκες, που είναι εργαζόμενος στον πολιτισμό, που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος και έχει δει τα εισοδήματά του να πλήττονται ραγδαία τον καιρό της πανδημίας. Προτείνουμε 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος νοικοκυριού.
  • Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, ειδικότερα σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία. Μιλάμε για ένα μέτρο το οποίο έχει ακολουθηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και μιας και μιλάμε για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδίως όταν αυτό αφορά σήμερα τη μοναδική δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση, είναι κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον κοινωνικό ιστό.
  • Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των συμπολιτών μας με αναπηρία, με μία ειδική τροπολογία που καταθέτουμε: πρώτον, παράταση σε όλους όσοι ήδη παίρνουν αναπηρικό επίδομα για έξι ακόμα μήνες, χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ, αποζημίωση της διάγνωσης σε ιδιώτες γιατρούς για δεκατέσσερις χιλιάδες συμπολίτες μας ΑμεΑ που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο γιατί τα νοσοκομεία λόγω αυξημένου φόρτου δεν ανταποκρίνονται και, τέλος, χορήγηση ειδικά για τον Δεκέμβρη διπλού επιδόματος αναπηρίας.

Οι δαπάνες για την υγεία

Παράλληλα θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των δαπανών για την υγεία. Επισήμανε την ανάγκη για άμεση αύξηση τους στον προϋπολογισμό. Επισήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί λογιστικές μεθόδους για να μην φανεί η πραγματική μείωση των δαπανών για το 2021.

Όπως δήλωσε η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για την υγεία έχει δώσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Διευκρίνισε όμως ότι «εντάσσετε στις δαπάνες για την υγεία τις δαπάνες που αφορούν την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων σε αναστολή; Τις εντάσσετε σε δήθεν δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, τη χασούρα των διαλυτικών πολιτικών σας την εντάσσετε στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Για το …router

Πάντως χθες βράδυ η πρώην γενική γραμματέας του πρωθυπουργού, επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννα Πεπέ απάντησε και στην αιχμή που άφησε χθές, φεύγοντας από την αίθουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βρήκε «ούτε router».

Όπως σημείωσε η Γ.Πεπε «το Μέγαρο Μαξίμου παραδόθηκε με πλήρη τον ηλεκτρομηχανολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό του και φυσικά, πώς θα ήταν δυνατόν να είναι αλλιώς άλλωστε, όλα τα router στη θέση τους».

Επισήμανε μάλιστα πως ο Προιστάμενος Διοίκησης και Οργάνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου όπως και ο υπεύθυνος πληροφορίκής «διατηρήθηκαν στη θέση τους και από την επόμενη κυβέρνηση συνεχίζοντας να ασκούν τα καθήκοντά τους, ορθά κατά τη γνώμη μου γιατί εκτός από το ότι πρόκειται για δύο εξαιρετικούς δημοσίους υπαλλήλους με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία του θεσμού».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version