Οι άγνωστες παραιτήσεις του Ραγκούση

Οι άγνωστες παραιτήσεις του Ραγκούση
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ICON PRESS / ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) Icon

Οι κόντρες του Γιάννη Ραγκούση με Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, οι δύο παραιτήσεις που δεν έγιναν ποτέ αποδεκτές και η μετακίνησή του στο Υπουργείο Υποδομών. Έσπασε το γυαλί στη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό εκτιμούν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου

Η μετακίνηση του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού, με τις ερμηνείες για την απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να δίνουν και να παίρνουν στα υπουργικά γραφεία.

Η ανοιχτή σύγκρουση του Γιάννη Ραγκούση με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τα πυρά που δέχτηκε από τον νυν υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για το θέμα της Υπατίας φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο στην μετακίνησή του στο υπουργείο Υποδομών.

Κορυφαίοι υπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, υποστηρίζουν ότι η πρώτη ένταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές και κατέληξε με την παραίτηση του Γιάννη Ραγκούση από τον συντονιστικό του ρόλο, στον επικοινωνιακό σχεδιασμό που του είχε ανατεθεί.

Η πρόθεση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου να μειώσει κατά 50% τον ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις και να απαλλάξει από την υποχρέωση “πόθεν έσχες” όσους αγοράζουν πρώτη κατοικία εξόργισε το Γιάννη Ραγκούση.

“Γιατί αυτά τα μέτρα δεν τα ανακοινώσαμε προεκλογικά και τα κρατήσαμε για μετά τις εκλογές; Ήταν ανάγκη να ανακοινώσουμε προεκλογικά μόνο την περαίωση;” αναρωτήθηκε, κατηγορώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι αν συμμετείχε στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τότε το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που τελικώς κέρδισε η Νέα Δημοκρατία με ελάχιστη διαφορά και οι πολιτικές εντυπώσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα να ήταν πολύ καλύτερες για το κυβερνών κόμμα.

Η παραίτηση του Γιάννη Ραγκούση, που δεν έγινε αποδεκτή, ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά δεν πέρασε πολύ καιρός για να αντιληφθούν οι πάντες στην κυβέρνηση ότι το επικοινωνιακό επιτελείο διαλύθηκε.

Ακόμη πιο σοβαρή ήταν η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στον Γιάννη Ραγκούση κατά τις σαράντα ημέρες που διήρκεσε η εγκατάσταση των μεταναστών από την Κρήτη στο Μέγαρο Υπατία.

Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η περιπέτεια αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας δεν έδειχναν πρωτοφανή ανοχή στη μετακίνηση των μεταναστών.

Στις θυελλώδεις κυβερνητικές συσκέψεις που ακολούθησαν τρεις υπουργοί, οι Χρήστος Παπουτσής , Ευάγγελος Βενιζέλος και Χάρης Καστανίδης, υποστήριζαν σταθερά ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί αμέσως αν ο Γιάννης Ραγκούσης δεχόταν να υπαναχωρήσει και να προχωρήσει στην κατ΄ εξαίρεση νομιμοποίηση των καταληψιών. Επέμεινε ωστόσο μέχρι τέλους ότι αν υποχωρούσε, η χώρα θα γέμιζε από “Υπατίες”.

Η ένταση κορυφώθηκε με μια δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία καθιστούσε υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών αν υπήρχε κάποιο θύμα. Ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από τον τότε υπουργό Αμυνας να ανακαλέσει γιατί τον στοχοποιούσε προσωπικά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε προθυμία να το πράξει, αλλά στη συνέχεια τον πληροφόρησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί δήλωση ανασκευής.

Την ίδια μάλιστα ημέρα επικοινώνησε η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη με τον Γιάννη Ραγκούση και τον ενημέρωσε ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί οι μετανάστες της Υπατίας να νομιμοποιηθούν.

“Σέβομαι την επιθυμία του Πρωθυπουργού και αναγνωρίζω ότι η δική του απόφαση κυριαρχεί. Αλλά το πιο έντιμο για μένα είναι να παραιτηθώ”, απάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης, προαναγγέλλοντας μια παραίτηση που δεν έγινε ποτέ.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν επέμεινε στην απόφασή του, προφανώς γιατί δεν ήθελε εκείνη την περίοδο μια παραίτηση κορυφαίου υπουργού του.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι έκτοτε διακόπηκε η επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γιάννη Ραγκούση.

Ενδεικτικό της σχέσης των δύο ανδρών το γεγονός ότι στις 4.30 τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, δηλαδή πέντε ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο Γιάννης Ραγκούσης έλαβε ένα e-mail από τον Πρωθυπουργό με το οποίο τον ενημέρωνε ότι αποφάσισε να τον μετακινήσει στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα