Οι αντάρτες της τρικομματικής κυβέρνησης

Οι αντάρτες της τρικομματικής κυβέρνησης

Ποιοι βουλευτές δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν ψηφίζουν το νέο Μνημόνιο, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια. Οι ηχηρές παραιτήσεις και οι συνθήκες πολιτικής αποσύνθεσης μία μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο Μνημόνιο, ενώ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές και κορυφαία στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων δηλώνουν πως δεν προτίθενται να δώσουν θετική ψήφο στο σύνολο των μέτρων που θα σπρώξουν χιλιάδες νοικοκυριά στην απόλυτη ύφεση.

Ήδη την κομματική πειθαρχία αμφισβητούν ανοιχτά αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έχουν ρίξει προειδοποιητικές “τουφεκιές”, λέγοντας προκαταβολικά ότι προτιμούν την εξαθλίωση από την ταπείνωση.

Λούκα Κατσέλη και Βάσω Παπανδρέου δήλωσαν ρητά, πως θα καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με ανακοίνωση – καταπέλτη υπέβαλε την παραίτησή της την Παρασκευή το απόγευμα η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διγλωσσία και την ιδεοληψία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συναινέσει στη βαλκανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Στο γενικότερο κλίμα ασφυξίας και άρνησης υπακοής στην κομματική πειθαρχία που ζήτησε σε δραματικούς τόνους από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι του Σαββάτου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέμη Ζούνη ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει τα μέτρα και παραιτείται παραδίδοντας την έδρα της, ενώ ακόμα μία παραίτηση – βόμβα ήρθε λίγα λεπτά αργότερα δια στόματος του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρήγου.

Ομοίως και ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός ανακοίνωσε την επίσημη παραίτησή του την Παρασκευή, αρνούμενος να “σκλαβώσει” τον ελληνικό λαό στις επιταγές της τρόικας.

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί η πρώτη παραίτηση – βόμβα του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκου την περασμένη Πέμπτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των αρχηγών για τα νέα μέτρα.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί ως αρμόδιος υφυπουργός να υλοποιήσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Τα “Όχι” της απόγνωσης

Η ανταρσία όμως στο ΠΑΣΟΚ δεν σταματάει στις παραιτήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς δήλωσε σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου ότι δεν προτίθεται να δώσει το πράσινο φως στην εφαρμογή των δυσβάστακτων οικονομικών για τον ελληνικό λαό μέτρα και ότι θα καταψηφίσει το Μνημόνιο 2.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Τρικάλων Χρήστου Μαγκούφη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο. “Προτιμώ τη φτώχεια από τον εξευτελισμό και τη σκλαβιά”.

Παρομοίως, και ο βουλευτής Α’ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης διαμήνυσε ότι δεν ψηφίζει την κατάργηση του κατώτατου μισθού, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού.

Ακολούθως, ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης ανέφερε κατηγορηματικά ότι “πρέπει να δούμε και την ψυχή μας”, δικαιολογώντας την απόφασή του να μην δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” στα νέα μέτρα.

Στα ίδια μήκη κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας επιμένει ότι δεν πρόκειται να πει “ναι” σε μείωση του κατώτατου μισθού.

Την απόφασή τους να μην ψηφίσουν το νέο μνημόνιο ανακοίνωσαν άλλωστε και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και o βουλευτής Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη.

Ο βουλευτής Ξάνθης δικαιολόγησε την επιλογή του, αναφέροντας σε επιστολή του ότι: “Η ηθική αλλά και η πολιτική λογική μου, μου υποδεικνύουν πλέον ότι ο δρόμος που ακολουθούμε οδηγεί σε αδιέξοδο. Φορτώνει στους πολίτες, και μάλιστα στους πιο ευάλωτους καθώς και στους νέους, την επί χρόνια αποτυχία του πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές εγκαίρως”.

Το “Μνημόνιο 2” έφερε κύμα αντιδράσεων και στη ΝΔ

Στις συμπληγάδες της δυσαρεστημένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ φαίνεται ότι σκοντάφτουν τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης .

Τα μηνύματα που στέλνουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ενώ η πιο σημαντική αντίδραση του γαλάζιου μετώπου εκφράζεται ενάντια στα μέτρα που θίγουν τα εργασιακά κεκτημένα ετών.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν και δεν θα ψηφίσουν το “Μνημόνιο 2” ο κοινοβουλευτιός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών, Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης Αμυνας Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ανοικτό αφήνουν το τι θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Μουσουρούλης.

Στην ομιλία του, ενώπιον της ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Ζώης απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας, ότι γνωρίζει πως ήταν ένας από τους λίγους που από την αρχή είχε ταχθεί κατά του πρώτου Μνημονίου.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αντίθεσή του με το αγγλικό δίκαιο που θα διέπει την δανειακή σύμβαση λέγοντας, πως “αν πτωχεύσουμε υπονομεύεται ο ρόλος της κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει πολιτικό ανάστημα απέναντι στον δανειστή”.

Στην ομιλία του και ο βουλευτής Δράμας, Μαργατίτης Τζίμας, είπε ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία.

Αλλά και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Σταμάτης διαφώνησε με την απόφαση του κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, ενώ κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του κ. Σαμαρά άσκησε και ο κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος όμως θα ψηφίσει το πακέτο.

Εμμέσως πλην σαφώς, την πρόθεση του να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο γνωστοποίησε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, λέγοντας πως “όποιος φοβάται πεθαίνει συνέχεια, όποιος δεν φοβάται πεθαίνει μόνο μία φόρα”.

Επιπλέον, και οι κ.κ. Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής) και Παναγιώτης Μελάς (Α’ Πειραιώς) δήλωσαν, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης.

Ρήγματα στον ΛΑ.Ο.Σ.

Εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στο ίδιο του το κόμμα δρομολόγησε η απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να μην ψηφίσει το κόμμα του το νέο μνημόνιο , γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση από την κυβέρνηση των στελεχών του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη, Α. Γεωργιάδη, Α. Ροντούλη και Γ. Γεωργίου, με τους δύο πρώτους ωστόσο να φέρονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ήδη, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε, πως προτίθεται να ψηφίσει “ναι” στο “Μνημόνιο 2”.

Την απόφασή του να μην ψηφίσει τελικά το νέο μνημόνιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε συνέντευξη Τύπου, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί και ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, χωρίς όμως να αποσύρει από την κυβέρνηση τα στελέχη του ΛΑΟΣ και παραπέμποντας στον Πρωθυπουργό για τις σχετικές αποφάσεις.

“Εάν ο Πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο προσωπικά εξακολουθώ να στηρίζω, θέλει τους υπουργούς μου, δεν θα τους αποσύρω”, είπε ο κ. Καρατζαφέρης. Σε επιστολή του εξάλλου προς τον κ. Παπαδήμο, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι οι παραιτήσεις των υπουργών του ΛΑΟΣ είναι στη διάθεσή του.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης υπέβαλε στη συνέχεια πρώτος την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η παραμονή του θα ήταν ασύμβατη με τη διαμορφωθείσα πραγματικότητα.

Ακολούθησαν οι παραιτήσεις του υπουργού Υποδομών Μ. Βορίδη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Α. Γεωργιάδη, οι οποίοι ωστόσο διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του κ. Καρατζαφέρη , καθώς δήλωναν ότι θα υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, γεγονός που προκαλεί ακόμα αναταράξεις και ερωτηματικά στον ΛΑΟΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα