Οι δοκιμασίες που ενώνουν Ελλάδα – Φινλανδία: Από τις θυσίες στην ανάπτυξη

Οι δοκιμασίες που ενώνουν Ελλάδα – Φινλανδία: Από τις θυσίες στην ανάπτυξη
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Φινλανδό ομόλογό του Jyrki Katainen στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν. Τι είναι αυτό που ενώνει τις δύο χώρες

Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις και μπήκαν οι βάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Φινλανδίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι βασική αρχή της ελληνικής Προεδρίας είναι να φέρουμε την ΕΕ και τους θεσμούς της πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη.

Επ’ αυτού ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι αντάλλαξαν με τον κ. Κατάινεν απόψεις για τα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ είπε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται καθημερινά για να τελειώσει η τραπεζική ένωση, ει δυνατόν πριν τις ευρωεκλογές.

«Με τη Φινλανδία, μας ενώνει το γεγονός ότι η χώρα αυτή πέρασε σοβαρή δοκιμασία σαν τη δική μας και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε οδυνηρές θυσίες που απέδωσαν και σύντομα αναδείχθηκε σε υπόδειγμα ανάπτυξης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως οι Φινλανδοί καταλαβαίνουν τη δοκιμασία που περνά η Ελλάδα.

Συμπλήρωσε πάντως πως η Φινλανδία ήταν και παραμένει από τους πιο απαιτητικούς εταίρους μας. «Έθεσαν αυστηρούς όρους και γι’ αυτό μίλησα στον Φινλανδό πρωθυπουργό για την πρόοδο της Ελλάδος και στη δημοσιονομική προσαρμογή, όπου πετύχαμε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, και στις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις» πρόσθεσε και εξήγησε ότι «αυτή η συνολική πρόοδος της χώρας μας καταγράφεται όχι μόνο στην εξουδετέρωση των δίδυμων ελλειμμάτων και στη μείωση των spreads αλλά και γιατί μετά από έξι χρόνια ύφεσης φέτος επιστρέφουμε στην ανάπτυξη».

Ο κ. Σαμαράς είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και επισήμανε: «καταδικάζουμε τη βία και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για βιώσιμη λύση».

«Οι δυο μας έχουμε δημιουργήσει φιλία λόγω της κρίσης. Και οι δύο έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση και έχουμε παρόμοιες ιδέες για την οικονομία και το μέλλον της ΕΕ» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Δεν είμαι ο μόνος συνάδελφός σας που θεωρεί ότι η προσωπικότητά σας, έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Ψάχνετε λύσεις και γι’ αυτό η χώρα σας έχει πετύχει ήδη αξιοθαύμαστα αποτελέσματα παρόλο που η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί» σημείωσε ο κ. Κατάινεν.

Επίσης, ανέφερε ότι Φινλανδοί και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης αντιλαμβάνονται τι σημαίνει εργασία των νέων και γι αυτό είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Στη συνέχεια είπε ότι και στη χώρα του πρέπει να περιορίσουν κι άλλο τον προϋπολογισμό τους και να επικεντρωθούν στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε ερώτηση πως θα πεισθεί η βόρεια Ευρώπη για να σταματήσει η λιτότητα είπε: «κάνουμε αυτό που ήταν απαραίτητο και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η καλύτερη ένδειξη».

Σε Έλλη ερώτηση τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από το παράδειγμα της Φινλανδίας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις νέες τεχνολογίες και στην ανταγωνιστικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα