Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές καλούν για μέτωπο κατά της ΝΔ

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές καλούν για μέτωπο κατά της ΝΔ
Ο Udo Bullmann TWITTER

Ο Udo Bullmann, επικεφαλής της συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της Νέας Δημοκρατίας

Ο Udo Bullmann, επικεφαλής της προοδευτικής συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο, παραχώρησε συνέντευξη στο Euractiv και στον Σαράντη Μιχαλόπουλο, στην οποία, μεταξύ άλλων, απευθύνει έκκληση στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κρατήσουν αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία (που ανήκει στο ΕΛΚ), η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για την ελληνική δημοσιονομική κρίση. «Δεν μετέχω στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, αλλά ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε βελτίωση, εάν τη κυβέρνηση της χώρας αναλάμβανε η Νέα Δημοκρατία, η οποία φέρει μείζονα ευθύνη για το ότι η χώρα οδηγήθηκε στο χάος», τόνισε συμπληρώνοντας ότι αυτή δεν θα ήταν μία καλή επιλογή για το μέλλον.

Ερωτηθείς πώς θα έβλεπε μία προοδευτική συμμαχία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ο Γερμανός πολιτικός απάντησε λέγοντας ότι ο δρόμος για το μέλλον βρίσκεται σε μία προοδευτική κυβέρνηση με προοδευτικές ιδέες: «Θα έλεγα ότι ο δρόμος για το μέλλον θα ήταν η κοινή χρήση των εμπειριών των προοδευτικών δυνάμεων σχετικά με το τι πήγε στραβά και τι λειτούργησε και στη συνέχεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταθέσουν μία προοδευτική ιδέα για να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υπέροχη αυτή χώρα με τους υπέροχους ανθρώπους της».

Σημειώνεται ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι ήδη μέλη της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της αριστερής ομάδας GUE-NGL. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει, ωστόσο, στενές σχέσεις με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες, οι οποίοι δημοσίως στήριξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, και προσκαλείται με καθεστώς παρατηρητή στις Συνόδους τους.

Οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ είναι πάντως διχασμένοι όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι αντιτίθενται σε μία τέτοια προοπτική και είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, ενώ άλλοι ανοιχτά στηρίζουν τέτοια μελλοντική συνεργασία (με τον ΣΥΡΙΖΑ). Ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία του «Κινήματος Αλλαγής» , ζητούσε, επί παραδείγματι, συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σαν να επρόκειτο για θέμα ζωής και θανάτου.

Υπάρχουν, επίσης, διαφωνίες και όσον αφορά το χρονικό σημείο διενέργειας εκλογών. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του και ότι θα ήταν ανοιχτός σε συνεργασία με άλλα κόμματα, χωρίς να αναφέρει ποια συγκεκριμένα. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι παραπάνω», δήλωσε πηγές. Οι ίδιες πηγές θέτουν ως πρώτο όρο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ την “αποκήρυξη” της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, όπως και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που τα δύο κόμματα προώθησαν «σε βάρος του ελληνικού λαού». Και «ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μία συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατή».

Ο Udo Bullmann εξέφρασε, επίσης την αισιοδοξία του για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα τον ενδιαφέρει πολύ. «Παρακολουθώ το ελληνικό ζήτημα από τα πρώτα στάδια και πάντα υπήρξα πολύ επικριτικός απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα που πρόδωσαν το λαό…αλλά υπήρξα επίσης επικριτικός και απέναντι στην Τρόικα που δεν είχε σωστό προσανατολισμό». Ως «μη νομιμοποιημένη και μη δημοκρατική οντότητα» θεωρεί ο ίδιος την Τρόικα προσθέτοντας ότι επέβαλε μέτρα στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκαν στους Έλληνες πολίτες. «Τα μέτρα αυτά δεν ήταν δικαιολογημένα και δεν αντιμετώπιζαν τα πραγματικά προβλήματα». Και εξηγεί: «Γιατί δεν επέμειναν σε μία φορολογική μεταρρύθμιση; Γιατί δεν επέμειναν να πληρώσουν οι πλούσιοι τους φόρους που τους αναλογούν; Γιατί επέλεγαν πάντα την περικοπή των συντάξεων και των μισθών, ώστε μετά να διαπιστώσουν ότι η οικονομία είχε προβλήματα, επειδή ο κόσμος δεν είχε πια αγοραστική δύναμη; Αυτή η λογική δεν είναι ρεαλιστική για μένα».

Ο Bullmann επέκρiνε επίσης σφόδρα και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, τον οποίο κατηγόρησε για ανευθυνότητα και «αναλφαβητισμό» όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα. «Δεν μπόρεσα ποτέ να αντιληφθώ γιατί ένας Γερμανός Υπουργός οικονομικών, που έχει βαθιά γνώση της Ευρώπης, είπε το 2015 “παρακαλώ, βγείτε από το ευρώ“ ρισκάροντας την ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας». Στον αντίποδα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πάντοτε επέμεναν για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Πολλά πράγματα μένουν ακόμη να γίνουν στην Ελλάδα», σημείωσε, τέλος, ο Bullmann, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι δίκαιες: «Μιλάω για δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μίας δίκαιης κοινωνίας… μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν προοδευτική ώθηση για μία νέα οικονομία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα