Οι ευρωβουλευτές κόβουν 70 εκατ. ευρώ από την Τουρκία

Οι ευρωβουλευτές κόβουν 70 εκατ. ευρώ από την Τουρκία
Στιγμιότυπα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (16/9/14) στο Στρασβούργο,Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 eurokinissi

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την κατά 70 εκατομμύρια ευρώ μείωση των κονδυλίων προς την Τουρκία.

Επιβεβαίωσε τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη μείωση των κονδυλίων προς την Τουρκία ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. “Η τουρκική κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της ΕΕ για σεβασμό του κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα”, αιτιολόγησαν την απόφασή τους οι ευρωβουλευτές. Πλέον, η ενίσχυση θα προχωρήσει σε προγράμματα που αφορούν τη μετανάστευση.

Η σχετική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έκρινε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τον  περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφάσισαν να διαθέσουν 70 εκατομμύρια ευρώ σε προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία (70 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και 35 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) υπό την προϋπόθεση ότι «η Τουρκία θα κάνει βελτιώσεις στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής.

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η Τουρκία απομακρύνθηκε σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα”.

Η Επιτροπή πρότεινε τη μεταφορά των χρημάτων για την κάλυψη των δράσεων που συνδέονται με την κεντρική μεσογειακή μεταναστευτική διαδρομή και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα