Οι ευθύνες της Ευρώπης

Οι ευθύνες της Ευρώπης
Andrea Bonetti

Εαν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε αδιέξοδα, αυτά τις αύξησης του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της “μίνι”Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη (vid)

Ξεκάθαρα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της Ευρώπης αλλά και μεμονωμένα σε όσα κράτη υψώνουν τείχη έστειλε ο κ. Τσίπρας κατά τη “μίνι” Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη. Εξερχόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του προσφυγικού ως σύνολο και να μην το περιορίζει στην πρώτη χώρα υποδοχής ή την χώρα εισόδου.

“Μετά τη συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από το βαλκανικό διάδρομο, δεν υπάρχει βαλκανικός διάδρομος, είναι κλειστά τα σύνορα. Ενώ οι ροές στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί από τις 5000 σε 150 ημερησίως και αυτό έγινε χάρη στη συμφωνία” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που τόνισε πως η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να κρατηθεί.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τη συμφωνία αποσπασματικά, αλλά ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά. Πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών

“Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τη συμφωνία αποσπασματικά, αλλά ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά. Πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών” τόνισε και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Κάλεσμα σε Frontex

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα έθεσε το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με την Ελλάδα να πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ενώ παράλληλα οι εταίροι θα κάνουν αποδεκτά τα αιτήματα για την ενίσχυση των υπηρεσιών. Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44 άτομα, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το Άσυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.

Andrea Bonetti

 

Όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν από μια εβδομάδα, έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.

“Από την πλευρά της Τουρκία πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα, οι ροές έχουν μειωθεί” ανέφερε και κατέληξε στη διαπίστωση πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις δικές τις δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία για οικονομική βοήθεια και “φιλελευθεροποίηση της βίζας”.

Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το γενικότερο κλίμα με το οποίο αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα το πρόβλημα, με την ανθρωπιστική του διάσταση

“Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το γενικότερο κλίμα με το οποίο αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα το πρόβλημα, με την ανθρωπιστική του διάσταση” ανέφερε και έκανε λόγο για φωνές που πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες, να υψώνει τείχη. “Θέλω να υπενθυμίσω ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκία, έχει στόχο να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες. Να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές” είπε και τόνισε: “Η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες και η διαδικασία του relocation να γίνει πραγματικότητα”. Όπως είπε από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που προβλέπονται έχουν προχωρήσει μόλις 4.000, ενώ άλλοι 8000 άνθρωποι είναι έτοιμοι για αυτή, όμως η διαδικασία δεν προχωρά.

Η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες και η διαδικασία του relocation να γίνει πραγματικότητα

“Αν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε εκ νέου μπροστά σε νέα μεγάλα αδιέξοδα και ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδα” είπε κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε τις δηλώσεις του από τη Βιέννη:

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στη Σύνοδο

“Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό στην Βιέννη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός της πρόσκλησης και της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο, κάτι που, υπενθυμίζεται, δεν είχε γίνει πέρυσι. Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις δικές του θέσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά και στον ΟΗΕ, με κεντρική τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα αντιμετώπισης από όλες τις χώρες και ότι δεν λύνεται με φράχτες και μονομερείς ενέργειες, ούτε με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή με αντιλήψεις που θεωρούν το Διεθνές Δίκαιο πολυτέλεια και που ζητούν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ RELOCATION

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας σε Τούρκους πολίτες, υπό την προϋπόθεση – όπως εξάλλου και για κάθε ανάλογο θέμα – τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Ως προς το ζήτημα της αποσυμπίεσης των νησιών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει κατά τη συνάντησή του με τον Ρ.Τ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους κλειστού τύπου στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο να γίνουν διμερείς συζητήσεις για το πώς μπορεί αυτό να οργανωθεί.

Andrea Bonetti

 

Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ

Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ ΦΩΤΟ Γ.Τ. Πρωθυπουργού |Andrea Bonetti

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα