Οι ισορροπίες της ΝΔ στα εργασιακά

Οι ισορροπίες της ΝΔ στα εργασιακά
. , 1 , 2016 Nikos Libertas / SOOC

Σε ποια ζητήματα συγκλίνει με την κυβέρνηση και σε ποια προσεγγίζει τις θέσεις του ΣΕΒ. Γιατί αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις

Προσεκτική και περισσότερο μοιάζει με σιωπηρή η στάση της ΝΔ σε ότι αφορά το κυριότερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, που είναι το πακέτο των εργασιακών.

Από το Μοσχάτο επισημαίνουν ότι την πρώτη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης Γιάννης Βρούτσης με τη μοναδική μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωσή του προχτές ουσιαστικά υποστήριξε ότι με δύο χρόνια καθυστέρηση η σημερινή κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγματευτική γραμμή του 2014 με τη συμφωνία της Γενεύης επί των δικών του ημερών στο υπουργείο Εργασίας. Πέραν τούτου ουδέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη ΝΔ εξετάζουν το ενδεχόμενο στο αμέσως προσεχές μέλλον να παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση την πρόταση της ΝΔ για τα εργασιακά στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της «Συμφωνίας Αλήθειας», χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να θεωρείται βέβαιο.

Σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ να συγκλίνει με την κυβέρνηση στο ζήτημα της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out), στο ζήτημα του κατώτερου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εργαζομένων και εργοδοτών. Σε ότι αφορά όμως την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, τις ομαδικές απολύσεις, τη μη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία (ΟΜΕΔ) οι υπό διαμόρφωση θέσεις της ΝΔ προσεγγίζουν αυτές του ΣΕΒ όπως γνωστοποιήθηκαν προχτές με επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου. Δεδομένη επίσης και γνωστοποιημένη από την πρώτη στιγμή είναι η θέση της ΝΔ για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με το επιχείρημα του «περιορισμού των υπέρμετρων προνομίων των συνδικαλιστών».

Η εικόνα που υπάρχει από την ενημέρωση των στελεχών της ΝΔ από τα αρμόδια όργανα οδηγεί στο συμπέρασμα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη θέση του για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την γρήγορη επίτευξη συμφωνίας για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ταυτόχρονα θα πρέπει να απευθυνθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της αφήγησης του κ. Μητσοτάκη για την «παραγωγική Ελλάδα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι –όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news247- ακόμα και στις εσωκομματικές ενημερώσεις στη ΝΔ αποφεύγουν να μιλήσουν με κατηγορηματικότητα για τις θέσεις της ΝΔ στα συγκεκριμένα ανοιχτά μέτωπα στα εργασιακά και μιλούν περισσότερο με όρους δέσμης ιδεών για το τι θα ήταν προτιμότερο να γίνει.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα