Οι κινήσεις της Αθήνας τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία

Οι κινήσεις της Αθήνας τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία

Πως κινήθηκε η Αθήνα τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ομολόγους

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμανε συναγερμό. Η είδηση ότι ξεκίνησε απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Ταγιπ Ερντογάν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, έφτασε στην ΕΥΠ σε κλάσματα δευτερολέπτου και η οποία ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο διοικητής της ΕΥΠ ζητά μάλιστα να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα σε ελάχιστη ώρα στο Πεντάγωνο βρίσκονταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Στο μεταξύ, μέλη του τουρκικού στρατού είχαν ήδη πάρει στα χέρια τους τα μαχητικά αεροσκάφη, τα τανκς τα ελικόπτερα και άρχισαν τις επιθέσεις στα πιο σημαντικά κυβερνητικά κτίρια στις δυο σημαντικότερες πόλεις της Τουρκίας.

Τούρκοι αξιωματικοί έκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση του Ινστιρλίκ όπου βρίσκονται αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη διπλωματική κίνηση σε περίπτωση που χρειαστεί. Το διπλωματικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπουλη έδιναν συνεχώς πληροφορίες στην Αθήνα μέσω του διπλωματικού διαύλου.

Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ενημέρωσε την Αθήνα ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την απόλυτη στήριξη της χώρας στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας ενώ ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ συνομιλεί με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας.

Πληροφορίες διακινούντο διαρκώς για το το συνέβαινε,  στο διαδίκτυο ακόμη και ότι ο Ταγιπ Ερντογάν έχει διαφύγει στην Κω. Διπλωματικές πηγές όμως από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στρατιωτικές πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κρατώντας μια υπεύθυνη στάση όλη τη νύχτα διέψευδαν  ανυπόστατες πληροφορίες.

24 ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει  με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε ότι τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και οι οκτώ αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο.

Ο πρωθυπουργός καλεί σε σύσκεψη στο Μαξίμου τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για την προστασία του πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον διοικητή της ΕΥΠ.

Ακόμη μια υπόθεση που αφορούσε τις διπλωματικές διμερείς μας σχέσεις ξεκινούσε, η οποία ένα χρόνο μετά παραμένει σε εκκρεμότητα.

(Φωτό: AP Photo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα