Οι παύλες της ημέρας

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ//Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ//Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Τζαννετάκος γράφει τις "παύλες της ημέρας"

Με τον Γιάννη Τζαννετάκο

-Εβρυχάτο, εβρυχάτο ο μυς, αλλά τελικά έθεσε την ουρά υπό τα σκέλη. Σώφρων κίνηση, εν όψει συμπυκνωμάτων χρυσού, αργύρου, νικελίου, χαλκού και λοιπών ευγενών μετάλλων.

-Πώς κάνετε έτσι; Πήγε ο μπούλης να διαπιστώσει πώς είναι οι ένσαρκες μπάρμπες ως γκρουπιέρισσες στις ρουλέτες και τα ημικύκλια του Μαύρου Ιακώβου (black jack, στην καθομιλουμένη) και πάτε ν' ανατρέψετε την κυβέρνηση; Μπα σε καλό σας.

-Μια απλή πολιτιστική εκρηκτική συσκευή στα κυβερνητικά ύφαλα ενεργοποιήθηκε. Θ' αντιμετωπιστεί με τη γνωστή αποτελεσματικότητα που διακρίνει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

-Ο βορβορώδης λαθρεμπορικός -κι όχι μόνο- Πειραιάς αποκαλύπτεται βραδέως και βασανιστικώς σε όλο το αγγελικά πλασμένο μεγαλείο του.

-Υποστηρίζεται από γνώστες του αντικειμένου ότι και τα θεμέλια του Δικαστικού Μεγάρου έχουν διαβρωθεί από μακρού. Κάτι τέτοιο λέτε να υπαινίσσεται και ο υπουργός που ζητάει από την κ. Πολυξένη (γιόρταζε τις προάλλες ) Δημητρίου, εισαγγελέα ΑΠ, να επανεξεταστούν οι αθωωτικές αποφάσεις για λαθρεμπορία. Δηλαδή, να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εκδώσαντες δικαστές, μερικοί εκ των οποίων μπορεί να βρίσκονται στα ύπατα αξιώματα ή να αφυπηρέτησαν ή να αποβίωσαν; Ανέφικτο. Και πάντως πώς το αντέχει; Τόσο σημαδεμένος, τόσο στιγματισμένος, τόσο κηλιδωμένος να παραμένει στον θώκο ως moriturus (δηλ. μελλοθάνατος πολιτικά, λατινιστί βέβαια). Είναι και διδάκτορας Νομικής.

-Καλά -τρόπος του λέγειν- ο υπουργός. Ουδέν όμως από τα κορυφαία στελέχη του δαφνοστεφούς Λιμενικού και του ενδόξου τελωνειακού κλάδου διαθέτει το φιλότιμο να παραιτηθεί με όσα σημεία και τέρατα συμβαίνουν στον χώρο τους;

-Γνωρίζετε τα γνωρίσματα του στόκου στην πολιτική; Αν όχι, ακούστε μια -την όποια- συνέντευξη του φερομένου ως υπουργού Τσιρώνη, οικολόγου κατ' επάγγελμα.

-Απάντληση; Πότε; Πού; Πόσο; Ποιος; Ποια; Ποιο; Γενική: της απαντλήσεως. Θα έχει αριστερό πρόσημο, θ' αναδεικνύει το ηθικό πλεονέκτημα; Τρεις μέρες στο ρεπό!

-Η αλλοπαρμένη, μ' ολόκληρη την καρδιά της, στην Κίνα βρίσκεται. Από κοντά και η αιλουροειδής πολιτικά γραμματέας της. Αφήστε, κορίτσια, την επένδυση στο Ελληνικό να σήπεται, θεωρητικώς ζώσα. Ιδωμεν στο ΚΑΣ της Τετάρτης τα χαΐρια σας. Η πρόεδρος του πάσχοντος απ- ό τις ανίατες ασθένειες του κομμουνισμού - συνδικάτου αρχαιολόγων διέγνωσε σε ραδιοσυνέντευξή της κάτι περί φιλέτου τεμαχιζομένου, ώστε να κερδίσουν ορισμένοι. Ωραίο, όταν θα εισπράττει τον μισθό της σε κουπόνια βασικά στοιχειώδους διατροφής, τι θα λέει;

Τσιτάτα Άντον Τσέχοφ.

-Ζαγάρια, η χώρα βουλιάζει, ζαγάρια!

-Δεν θέλω κόνξες! Έτσι;

-Επειδή κάποιοι εγκάθετοι παραδημοσιογραφικοί παπαγάλοι υπερασπιζόμενοι την ορθότητα της παραμονής Κουρουμπλή ισχυρίστηκαν πως ακόμα και στην υπόθεση-φιάσκο Οτζαλάν ουδείς παραιτήθηκε, να ενισχύσουμε την εξασθενημένη μνήμη τους: Πάγκαλος ΥΠΕΞ, Αλέκος Παπαδόπουλος (υπ.), Πετσάλνικος (Τάξης) πήραν την άγουσα εκτός κυβερνήσεως, καθώς και ο διοικητής της ΕΥΠ Σταυρακάκης, που αντικαταστάθηκε από τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη. Χειρ Σημίτη.

-Οι σοβιετόφιλοι προπαγανδιστές κι αγκιτάτορες, οι οποίοι υποβάθμισαν σε βαθμό κακουργήματος το Τσέρνομπιλ πριν από τριάντα χρόνια (ακόμα πεθαίνουν καρκινοπαθείς στην Ουκρανία) καλό είναι να χωθούν σε κάνα λαγούμι τώρα που η Αττική αντιμετωπίζει οικολογικό Αρμαγεδδώνα. Και τσιμουδιά! Να μην τσαμπουνάνε τα διάφορα.

-Το κουρούμπλειο άγος και τα συνολικά παρεπόμενά του προκαλούν ασφυξία στην κυβέρνηση. Υφίσταται δυσεπίλυτο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται με αναπτυξιοφανείς πεντοζάλες, ρακές και σταθακοπολάκηδες.

-Προς στιγμήν εξετάστηκε η πιθανότητα το βαθύπλουτο εφοπλιστικό βουτυρόπαιδο, ο χομπίστας υπουργός με τις συνεχώς συρρικνούμενες αρμοδιότητες, να παραμείνει δια παντός στη γενέτειρά του, αλλά επειδή εκκρεμούν ακόμη μερικές υπογραφές του κρίθηκε σκοπιμότερο να επιστρέψει ώστε να τις επωμιστεί.

-Ομοίως προς στιγμή ερευνήθηκε το ενδεχόμενο ο Κεχαγιάς (δηλ. ο βοσκός) στον κόκκινο ποταμό της ασφάλτου να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κρατούντων, διατηρώντας το χρώμα της κώμης του. Αλλά κρίθηκε πρόωρο. Και τούτο διότι η απόπειρα να κλείσει περισσότερο ένα προστατευόμενο επιτήδευμα-άνδρο παραοικονομίας θα προσκρούσει στις μνημονιακές υποχρεώσεις ν' ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.

-Μετά τους ΔΑΠίτες δυσφόρησαν με τον Μητσοτάκη και οι συντηρητικοί συντεχνιακοί ΟΛΜΕδες, συνυπεύθυνοι για το χάλι στη Μέση Εκπαίδευση. Βρίσκεσαι σε καλό δρόμο, Κυριάκο. Υπέστης δε πρωτοφανές και στρεβλωτικό μπούλινγκ με την αναφορά σου στις ανισότητες, τις οποίες όχι μόνο δεν υποστήριξες, αλλά πρότεινες και πολιτική για ν' αμβλυνθούν. Το οποίο είναι και ρεαλιστικό. Την εξαφάνισή τους υπόσχονται μόνο οι αγύρτες.

-Με μάρτυρα υπεράσπισης τον σφατσανό αίγαγρο (κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι) καταδικάστηκε σε 8 μήνες ο εκδότης υβριστής της συζύγου Στουρνάρα.

-Χριστόφορε, ατακτείς! Πέραν του ότι απέτυχες να το επικοινωνήσεις το μαζούτ!

-Μόλις βγήκα από το σπίτι, διασχίζοντας 6 δήμους και ουδεμία κοινότητα, αντίκρισα παρατεταγμένους σε εξάδες 15 ερέτες, απ' αυτούς οι οποίοι άρχισαν το '93 να κωπηλατούν, ώστε να φέρουν βαθμιαίως τον Συνασπισμό αρχικά και τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια από 2,9 στο 35-36. Αυτοί οι κωπηλάτες μόλις άκουσαν επίσης ότι αυτό το κόμμα είναι ανύπαρκτο πλέον έμειναν εμβρόντητοι με τας κώπους αναπεπταμένας. Τους μνημόνευσα την προηγούμενη Κυριακή με καλή διάθεση. Κι αυτοί έστησαν αυτοσχέδια ασπίδα με τας κώπους ελαφρώς αναπεπτωμένας. Τους μνημόνευσα την προηγούμενη Κυριακή με καλή διάθεση. Κι αυτοί έστησαν αυτοσχέδια ασπίδα με τας κώπους τους ελαφρώς γυρτές, ώστε να περάσω από κάτω σε ένδειξης τιμής. Τους ευχαριστώ από καρδίας και να προσβλέπουν σε καλύτερες μέρες, που υποσχόταν ο αείμνηστος.

ΤΑ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

*Ο αντιπρόεδρος με το θαυμαστό κι ανεπανάληπτο έργο, εκ Λασιθίου ορμώμενος, εφθέγξατο απευθυνόμενος στην ανθρωπότητα: «Οι Σκουριές είναι παράδειγμα προς αποφυγή για όλες τις χώρες να μη γίνονται τέτοιες επενδύσεις» είπε. Η παγκόσμια κοινότητα τον άκουσε έκπληκτη. Εμεινε κάγκελο! Δεν την απασχόλησε η ανασούμπαλη σύνταξη, μη ευκόλως μεταφραζομένη σ' άλλες γλώσσες, αλλά η κατηγορηματικότητα στη διατύπωση. Χρειάστηκε περίπου 900 μέρες ο αντιπρόεδρος για να καταλήξει σ' αυτό το συμπέρασμα! Ε, δεν είναι πολλές συγκρινόμενες με την αιωνιότητα. Μόνο που ως συνήθως βρέθηκε στην απ' έξω του κυβερνητικού μαγειρείου, το οποίο αναδιάταξε (διπλωματική διατύπωση) τις αρχές του χωρίς να τον ενημερώσει, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως. Προσωπικώς θα περίμενα να επιδαψίλευαν καλύτερη μεταχείριση στον αντιπρόεδρο, ο οποίος στο παρελθόν είχε προσδώσει ψήγματα σοβαρότητας και σύνεσης στο κυβερνών κόμμα. Κρίμα...

*Κατερίνα, Κατερινάκι, σε βλέπω ν' αναζητείς καταφύγιο στη Δεύτερη Αθηνών κι εσύ, διότι κει πάνω στην τριεδρική με τη φορά των πραγμάτων δεν κρίνεσαι εκλόγιμη. Ασε τον Τόλη με τη φράντζα να το επιδιώξει, αν δεν καταφύγει για να τα προστατεύσει στα δάση του Αμαζονίου.

*Επιμένει στις σκουρλετιές του! Αλλά και να τις περάσει, δεν θα προκάνει να τις εφαρμόσει στην αυτοδιοίκηση, έτσι όπως πάει το σκάφος.

*Σε μερικά που αφιερώνει ο φίλος Κιμ στο πρόσωπο του Δονάλδου, δυνατόν να έχει και δίκιο ο αιμοσταγής.

*Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά που ο 4Χ4 ΥΠΕΘΑ χρησιμοποιεί τα παιδιά του προκειμένου να καλύψει -ας μη πω τις πομπές του- πάντως τις επιδεχόμενες κριτικής κι αποδοκιμασιών πράξεις του. Η πρώτη ήταν μ' ένα κατάπτυστο tweet (δεν θυμάμαι επί ποίου θέματος), το οποίο απέδωσε στον γιο του που έπαιζε με τη σχετική συσκευή. Η δεύτερη προ ημερών στη Βουλή, όταν ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε υπηρεσιακό αυτοκίνητο να μεταβεί σε πολυτελές κατάστημα στο Λονδίνο, προκειμένου ν' αγοράσει την κούκλα μπάρμπι. Προφανώς προοριζόταν για κάποια μικρή κόρη, κι όχι για τον γιο. Ασπίδα τα παιδιά, υπουργέ; Δεν είναι ό,τι το γενναιότερο για έναν επί της Αμύνης! Είναι δείγμα εξευτελιστικής δειλίας. Τα παιδιά ωρέ;

*Πριν από δύο βδομάδες ανώτατη πηγή από το υπουργείο Οικονομικών με κατάληξη του επωνύμου σε -λώτος διοχέτευσε στους οικονομικούς συντάκτες την εκτίμησή του ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα μέτρα. Η διοχέτευση-παροχέτευση εξόργισε το Μέγαρο Μαξίμου, διότι απογύμνωσε τη θεωρία περί ιπταμένης χώρας. Αργότερα -ευκαιρίας δοθείσης- αποδόθηκε το όλο θέμα σε αντιπολιτευόμενα πρωτοσέλιδα! Κάτι παρόμοιο επιχειρήθηκε και με τις πετρελαιοκηλίδες. Αν είναι ή όχι οικολογική τραγωδία, ή απλό δράμα, ή μικροατύχημα. Τα πρωτοσέλιδα φταίνε;

*Δύο χρόνια παραμονής στο Αιγάλεω αρκούν για να μαγκέψεις τόσο πολύ, μωρέ υποψήφιε διδάκτορα παρά τω Δουζίνα (δεν επιθυμώ εκδηλώσεις), πρώην γραμματέα της λεγομένης νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν κατ' απονομή υπουργέ, και μάλιστα ολόκληρης -όχι της μισής- Επικρατείας, ώστε μάγκας καμαρωτός ν' αποκαλείς αναποδείκτως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τέταρτος τη τάξει στους θεσμούς) «ατζέντη συμφερόντων». Να προσκομίσεις αποδείξεις. Αποδείξεις και ντοκουμέντα στον πληθυντικό. Αλλιώς η μαγκιά μένει μετέωρη. Και ρώτα τι σημαίνει αυτό αληθινούς μάγκες!

*Τον Αύγουστο πετύχαμε τρούπα υστέρησης εσόδων ύψους 1,7 δισμύριο. Θα τη βουλώσουμε τον Σεπτέμβρη, Βρασίδα. Μην ανησυχείς. Αλλωστε το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα του προϋπολογισμού από τα 2,4 δισμύρια 18 Ιαν. - Αύγ. 16 κόμψηνε σε μόλις 267 εκατ. Φέτος. Πετάει η ομάδα. Το νταμπλ τόχουμε στην τσέπη μας, Βρασίδα! Νάχεις να λες στα ανά τη χώρα καφωδεία.

*Κι αν σε ρωτήσουν, Βρασίδα, τι γίνεται με αυτό το υπόλοιπο λαβείν των 800 εκαυτομμυρίων., πες τους ότι για να τα εισπράξουμε πρέπει να έχουμε αποπληρώσει υποχρεώσεις 1,2 δισ. από τον Ιούνιο και μετά. Κι έχουμε δώκει μόλις 415 εκατομμύρια . Χλωμαίνουν τα 800 ., που θα είναι στη διάθεσή μας έως την επέτειο του Οχι συν 3 24ωρα. Μετά πάπαλα! Κατά τα λοιπά σ' έναν χρόνο θάχουμε βγει απ' τα μνημόνια! Και θα πάμε όλοι μαζί στην ακρογιαλιά για ρακές, τσίπουρα, ουζάκια και καμιά βότκα.

*Ετσι στο ξεκούδουνο: Ξεκοκαλίζει αδιαταράκτως το ζεύγος Σακοράφα μισθούς, αποζημιώσεις, τροφεία, ταξιδιωτικά, έξοδα υπαλλήλων κει πέρα σε Βρυξελλοστρασβούργα; Ηγερία του λαλιωτικού ΠΑΣΟΚ και σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί το κατ' αυτήν ανήθικο πλεονέκτημα και περίσσευμα της Αριστεράς. Εκείνοι ξεκοκαλίζουν, ποιων όμως κομμουνιστων τα κόκαλα τρίζουν μέσα στους πρόωρους τάφους τους;

*Ας σημειωθεί ότι ως οπαδός του διαφωτισμού εμμένω σταθερά στην αυτοδιάθεση του σώματος από κάθε άνθρωπο. Αν θέλει κάποιος να φουρκιστεί αυτοχειριαζόμενος ας το πράξει, και τέρμα. Θα κηδευτεί με τις δαπάνες της οικογένειάς του. Αν όμως κάνει απλωτές στο μαζούτ κι αρρωστήσει, θα καταφύγει προς θεραπεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με δικές μου δαπάνες, όπερ άτοπο. Άρα να τηρείται αυστηρά η απαγόρευση κολύμβησης.

*Εμαθε και η Ουρανία κει πέρα στα Κουμουνδουρέικα τα non paper. Γιατί, παιδάκι μου; Νέα είσαι. Δεν έχεις το θάρρος της γνώμης σου; Είπε και κάτι εξυβριστικό για τον Μητσοτάκη. Ασ' το το κορίτσι. Άμα ιδιωτική υπόθεσή της τη μετατρέπει σε διαρκή δημόσια δαπάνη, αντιλαμβάνεται ο οιοσδήποτε τρίτος περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

*Κείνος ο βεζύρμπεης έως τον λαιμό στην ίντριγκα και τη διαβολή κινδυνεύει να πνιγεί ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος;

*Τον είδαμε στην πρώτη σειρά στην ομιλία Μητσ. στη Θεσ/κη. Κοντά σε Τσιάρα κι Αυγενάκη κι άλλον έναν που ξέχασα. Πίσω του ο Οικονόμου, παραπέρα ο Τζαβάρας. Αγνοούμε τι έγινε με την άρση της ασυλίας του, διότι κατακρατούσε μέρος του μισθού συνεργάτη του. Συ, Κυριάκο, θα γνωρίζεις.

*Τσι - Τσακ - Παπ, άσ' τα να πάνε! Τρίγωνο των Βερμουδών.

*Σφήνωσε ο Κοτζιάς στο ατομικό ασανσέρ του γραμματέα του ΟΗΕ. Εκλήθη η Πυροσβεστική Ν. Υόρκης. Τον ξεσφήνωσαν με απλές αμυχές. Ο ιατρός υπηρεσίας τού συνέστησε να ελέγξει τη βουλιμικότητά του, ως προς το φαγητό, όχι ως προς την εξουσία, διότι δεν τον εγνώριζε.

*«Οι εκλογές θα 'ναι ντέρμπι για τρεις. Η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς κλείνει τον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ κι αποτρέπει την επιστροφή της ΝΔ». Τα ισχυρίστηκε σοβαρά η Φώφη σε συνέντευξή της. Να χαρώ εγώ τους επιτελείς της.

*Κι ακόμα: «Το ΠΑΣΟΚ μετεξελίσσεται, δεν διαλύεται». Και λίγο παρακάτω: «Η δυναμική του νέου φορέα θα προσδιορίσει τη συνέχεια των κομμάτων». Δεν αντιφάσκουν αυτά, Φώφη; Επίσης:

*«Το ΠΑΣΟΚ έχει κριθεί πολιτικά ως προς το χρέος του». Δηλαδή παρεγράφη, Φώφη;

*Οσοι κακοήθεις κατηγορήσατε τον Αριστείδη - Νικόλαο - Δημήτριο Μπαλτά του '62 για νεποτισμό προς τη σύζυγό του δεν συνεκτιμήσατε το γεγονός ότι η κυρία άρχισε το μεταπτυχιακό της στο μάθημα του συζύγου της το 2003 και ο αυστηρός καθηγητής τής το χορήγησε μετά 6 ολόκληρα χρόνια. Την ταλαιπώρησε, τη βασάνισε, της έβγαλε το λάδι, όλο το έβρισκε ανεπαρκές και της ζητούσε να το συμπληρώσει και να το εμπλουτίζει ώστε να μην τον εκθέσει τον επιστήμονα.

*Εκείνο εκεί το μίσθαρνο όργανο του απεχθούς καπιταλισμού και του μονοπωλιακού Εβραιοτεκτονικού κεφαλαίου PriceWaterHouseCooper αποφάνθηκε ότι η πτωχή, μικρά και έντιμος Ελλάς εμφανίζει ένα επενδυτικό κενό ύψους 540 δισμυρίων. Το διάβασα, το απομνημόνευσα, προσπάθησα να το ερμηνεύσω και να το φέρω στα καθ' ημάς (πρώτο πρόσωπο) ώστε να το μεταφέρω εις υμάς (δεύτερο πρόσωπο), προκειμένου να χαρείτε, να λυπηθείτε ή και να πανικοβληθείτε. Μεταξύ μας, δεν μου φαίνεται για καλό να λείπουν τόσες επενδύσεις από τη χώρα! Οπότε προκρίνω το τρίτο από τα τρία ρήματα, δηλ. να πανικοβληθείτε. Οι κρατούντες; Αδιαφορούν και περιφρονούν.

*Ο ανάλγητος Ντομπρόφσκις πώς την κρέμασε έτσι την κυβέρνηση; «Αυτή προτίμησε» είπε επισήμως «να επιβάλει φόρους παρά να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες όπως είχε δικαίωμα». Λειτούργησε δηλ. ταξικά. Εξόντωσε τη μεσαία τάξη φορολογικά, στράγγιξε την αγορά. Σαρώθηκαν τα εισοδήματα, εκτοξεύτηκαν τα καθυστερούμενα ποσά από φόρους, διαλύθηκε το σύμπαν. Τώρα τραβούν τα μαλλιά τους. Το 'χε πει άλλωστε ένας από τους γκαουλάιτερ που κυκλοφορούν ελεύθεροι και λυτοί: «Να πληρώνουν οι μενουμευρωπαίοι»!

Η ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ

Μετά δεκατετραετείς πρωτοβάθμιες σπουδές στα καφενεία πέριξ της Νομικής, έχει εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Είναι και Ζακύνθιος. Παρεξηγήθηκε διότι η αντιπολίτευση -επιτέλους- αντελήφθη ότι από τούδε και στο εξής πρέπει ν' αποδεικνύεται εμπράκτως -δηλ. διά της βουλευτικής ψήφου- η ύπαρξη δεδηλωμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όταν ψηφίζονται νομοσχέδια ή αποφασίζει η Βουλή επί εκκρεμουσών υποθέσεων ιδιαίτερης σημασίας. Τότε, αν συμφωνεί, υπερψηφίζει και η αντιπολίτευση. Επί μονοκομματικών κυβερνήσεων που διαθέτουν σαφώς τη δεδηλωμένη, εθιμικά γίνονται δεκτά τα νομοσχέδια ακόμα κι αν στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν δηλούται αυτή.

Σε παραφύσιν και ευκόλως θρανόμενα κυβερνητικά σχήματα όπως το τρέχον, με ένθεν κακείθεν ημιακραίους εταίρους συμβαλλόμενους με αποκλίνουσες αντιλήψεις σε καίρια κοσμοθεωρητικά θέματα, δεν νοείται ο ισχυρός εταίρος να αγνοεί συμπεφωνημένας κατά περίπτωση τον ασθενέστερο και ν' αναζητεί δάνεια (επίθετο είναι αυτό) δεδηλωμένη από αντιπολιτευόμενα κόμματα, όταν αυτά τυχαίνει να συμφωνούν με το προοδευτικό περιεχόμενο διάταξης. Μετά δε ο ίδιος μεν ο ισχυρός εταίρος να κοκορεύεται ότι νομοθετεί σύμφωνα με τις αρχές του, παράλληλα δε ο ασθενής τοιούτος να κομπορρημονεί ότι τήρησε τις δικές του -ας πούμε ακροδεξιοαντιδραστικές ψεκασμένες- αρχές του καταψηφίζοντας νόμους της συγκυβέρνησης. Και εν συνεχεία να πηγαίνουν παρέα ομού οι δύο παραφύσιν εταίροι σε πολυτελή ενδιαιτήματα ν' απολαύσουν τα προνόμια της εξουσίας. Αυτή η φάμπρικα τέλος, έστω κι αν το Ποτάμι διαφοροποιείται κατά περίπτωση.

Να τελειώνει λοιπόν αυτή η φάμπρικα. Κι αν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις προοδευτικού χαρακτήρα μένουν πίσω, δεν πειράζει! Οταν αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, θα ψηφιστούν καθυστερημένα, αγαπητό Ποτάμι. Γι' αυτό ξανασκέψου το αν πρέπει να ρίξεις σωσίβιο στους κυβερνώντες για να θεσπίσεις μια ώρα αρχύτερα ένα δικαίωμα.

Ο ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ

Και καθόσον αφορά το ρητορικό ερώτημα του αγαπητού μου κ. Ραγκούση σε συνέντευξή του στον Κώστα Αρβανίτη: «Τι μας νοιάζει τι κάνει ο Καμμένος». Να απαντήσουμε κι εμείς ρητορικά ότι ο εν λόγω στηρίζει την κυβέρνηση. Είναι κυβέρνηση. Αυτό αφήνει αδιάφορο τον καινοτόμο πρώην υπουργό; Στον οποίο να επισημάνουμε, αφού είναι και υποψήφιος αρχηγός της Παράταξης Προόδου και Μεταρρυθμίσεων, ότι η αντιδεξιά ρητορεία σύμφωνα με μετρήσεις της Public Issue βαίνει ραγδαίως φθίνουσα. Αρχίζει -χυδαϊστί- να μην πουλάει. Ας το λάβει υπόψη του. Οπως επίσης τα φληναφήματα περί ετεροπροσδιορισμού, πέραν του ότι εκπορεύονται από κυβερνητικά χαλκεία, συνιστούν κραυγαλέα σοφιστεία.

Το συμφωνείν περιστασιακώς με άλλον τινά δεν σημαίνει ότι αυτός ο άλλος σε προσδιορίζει ως έτερος ντε και καλά!

Και κλείνουμε: Καλό είναι να συνειδητοποιούν και οι εκτός κυβερνήσεως συμπολιτευόμενοι βουλευτές ότι οι οποιεσδήποτε φερόμενες ως προοδευτικές προγραμματικές επιλογές τους, προκειμένου να καθίστανται νόμοι πρέπει προηγουμένως να υφίστανται τη βάσανο των ψεκασμένων και να εγκρίνονται απ' αυτούς. Ας το συνειδητοποιήσουν νάχουν να πορεύονται.

ΤΙ ΤΡΑΒΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ!

Πώς πέρασε ο καιρός! Νομίζω πως αύριο ο τιμημένος αρχηγός κι ενίοτε καζινόβιος της πατριωτικής κεντροδεξιάς (μπούλης για τους φίλους) Παναγιώτης Ηλία Καμμένος μπορεί σε λίγο καιρό ν' ακούσει και τις κλασικές πρώτες ερωτήσεις του ανακριτή (Πώς ονομάζεσαι; Πού εγεννήθης; Πού κατοικείς; Τι επαγγέλλεσαι;). Ο Παναγιώτης λοιπόν θα εμφανιστεί (αν δεν τον εισαγάγει εσπευσμένως η συνήγορος σύζυγός του σε δημόσιο νοσοκομείο με συμπτώματα δυσφορικής αδιαθεσίας), θα εμφανιστεί, λοιπόν, ο Παναγιώτης στην Ολομέλεια της Βουλής με το ερώτημα της συγκρότησης Εξεταστικής. Το Κοινοβούλιο προεδρευόμενο από την έμπειρη δικηγόρο αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, κωλυομένου του προέδρου της (λέμε εμείς), θα διευρύνει ad hoc (κάτι δηλ. σαν εν προκειμένω, γι' αυτό τον σκοπό) τη συζήτηση -του τα φυλάει- και θα λειτουργήσει ως ιδιότυπη, ως ιδιόρρυθμη Προανακριτική Επιτροπή καθόσον αφορά τον αρχηγό της πατριωτικής Κεντροδεξιάς.

Δεν θα εκδώσει πόρισμα, ούτε θα στέρξει σε συγκρότηση Εξεταστικής. Θα θέσει προσωρινά την υπόθεση στο αρχείο. Πάντως, νωρίτερα η αντιπολίτευση θα ζητήσει εξηγήσεις, ερμηνείες, αιτιολογίες ως προς τις ομολογούμενες (πλήρως και θρασέως, αλλά και αποδεικνυόμενες από ίσως και νόμιμες τηλεφωνικές καταγραφές) ως προς τις επαφές διαρκείας (περί τα 20' συνολικά) αυτού του... μετριοπαθούς αρχηγού της ελάσσονος, της ελαχίστης κεντροδεξιάς, με τον διασημότερο ισοβίτη των τελευταίων μηνών και μεγαλοεισαγωγέα τόνων ηρωίνης κ. Γιανουσάκη.

ΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Εικάζω ότι δεν θα διήλθε την παρούσα περίοδο ως την πλέον ανέμελη της ζωής ο μετριοπαθής και πατριώτης αρχηγός, διότι ανεξαρτήτως της λειτουργικής συμπαραστάσεως που θα έχει τόσο από την κυρία Πρόεδρο όσο και από τη δυναμική και συντροφική υπεράσπιση από τους εξίσου μετριοπαθείς μαρξιστές-λενινιστές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την επιφύλαξη των επιπτώσεων από τη καζινική δραστηριότητά του ο πάντοτε αρχηγός της πατριωτικής ακροδεξιάς (με γαλαζογκρενά αποχρώσεις), μια ζοχάδα, μια ζαλάδα, μια χλαπάτσα (τουτέστιν διστομίαση). Το τι σημαίνει αναζητήστε το στο λεξικό, δεν είναι κάτι το ωραίο να διατυπώνεται δημοσίως, κυρίως διότι οι εκδηλώσεις της όζουν αντιπαθώς...) θα την αισθανθεί όταν Δένδιας, Τζαβάρας, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Παφίλης και λοιποί θα επιχειρήσουν δερματόστιξη επ' αυτού.

ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Κάτι μου λέει ότι μετριοπαθώς θα ξεπουπουλιαστεί ο αρχηγός της πατριωτικής ακροδεξιάς σ' αυτήν την Ολομέλεια και για το καζίνο στο Λονδίνο. Οπότε του Αγίου Δημητρίου, προστάτη και πολιούχου της συμπρωτεύουσας, όπου θα μεταβεί, και την ακολουθούσα σε δύο μέρες επέτειο του ΟΧΙ και τη συναφή παρέλαση ενώπιόν του ως ΥΠΕΘΑ, θα είναι ακόμα ξεπουπουλιασμένος. Αρκεί να μην εμφανιστούν και πάλι τα συμπτώματα της διστομίασης την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις θα κατασφάζουν φωνητικώς, πατριωτικώς και μετριοπαθώς Τουρκαλαβανούς, σλαβοσκοπιανούς, μαλτέζους κι εσθονούς (Οι μαλτέζοι προστέθηκαν για να βγει το μέτρο, ταρατατά, ταρατατά, τατάτατά...)

Εμ, Πάνο μου, όποιος έχει τα γένια και τις μάρκες του καζίνου χρειάζεται και τα χτένια, διότι, άμα μπλέξουν τα γένια με τις μάρκες, πονάνε τα χτένια (ίσως και οι μάρκες [κεντροδεξιά παροιμία]).

Ηθικό επιμύθιο: Πατριωτικοκεντροδεξιός ο Καμμένος, ρίψασπις ακροδεξιός ο Μητροτάκης. Πάρτε κι ένα λατινικό: Natoura non facit saltus - Η φύση δεν κάνει άλματα!

ΣΤΑ ΚΟΥΦΑΛΙΑ

Λοιπόν, την προσοχή σας. «Μπουκιά και συγχώριο» ονομάζεται η κυρίως ψαροταβέρνα στα Κουφάλια, ιδιοκτησίας του Χρήστου Ραχμανίδη, γνωστού και ως ο Ντόρας, στην οποία το Σαββατοκύριακο της Εκθεσης παρεκάθησε ο Πρόεδρος Κώστας Καραμανλής με φίλους του καλεσμένους του Δημάρχου Ν. Χαλκηδόνας - Κουφαλίων (ιδρυτικοί κάτοικοι οι ευγενώς απωθηθέντες από την Ανατολική Ρωμυλία) Γιάννη Τσουκνίδα στη δεύτερη περιφέρεια Θεσ/κης. Πρωτεύουσα μεν η Χαλκηδών του Δήμου, αλλά το Δημαρχείο στα Κουφάλια, όπου εδρεύει και η ΜΕΒΓΑΛ.

Δεν επιθυμώ να προβώ σε φτηνιάρικα καλαμπούρια ούτε για το πόσες μπουκιές έφαγε ο καθένας -μολονότι γνωρίζω- ούτε ποιος έχει ανάγκη να συγχωρηθεί και για ποια πολιτικά αμαρτήματά του. Ολο αυτό το θεωρώ ανάξιο του διεθνούς κύρους της εκπομπής και της πανεθνικής αποδοχής της.

Αλλο είναι αυτό που έχει τον ζωμό. Βρέθηκε, λοιπόν, ο άνθρωπος -γιος του μακαρίτη Προέδρου των Βασιλοφρόνων Ελασιτών της Κεντρικής Μακεδονίας- που έχοντας ακούσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις της εκπομπής ξεμονάχιασε κάποια στιγμή τον Πρόεδρο όταν πήγαν για καφέ στην πισίνα του ξενοδοχείου Μαιζόν στη Χαλκηδόνα του Γιώργου Τσαλιώνη, περιφερειακού σύμβουλο του Τζιτζικώστα, και του μετέφερε αυτό το οποίο τόσο καιρό επαναλαμβάνουμε: Δηλ. να δώσει εντολή σε κύκλους του να διευκρινίσουν κατηγορηματικά ότι ο κυρ Μίμης, ο αναπληρωτής του μαστρο-Κοντονή, ούτε βρίσκεται εκεί κατ' εντολή του, ούτε τον εκφράζει. Ούτε αυτός, ούτε οιοσδήποτε άλλος τρόφιμος της παράγκας, η οποία ενισχύει κρυφίως την κυβέρνηση κι αμφισβητεί τον επικεφαλής του κόμματος. Ο πρόεδρος, όπως μου μετέφεραν κατ' απόλυτη αποκλειστικότητα των αποκλειστικοτήτων, άκουσε ευγενώς την παραίνεση. Εδειξε ωσάν να το σκέπτεται προβληματιζόμενος ή προβληματίζεται σκεπτόμενος (αυτό δεν έγινε σαφές) - κοιτάζοντας τα ήρεμα νερά της πισίνας και σιώπησε εκκωφαντικώς.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

Αφού είχα εκφράσει την απεριόριστη εκτίμησή μου στον φίλο μου καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, του είχα επισημάνει τους κινδύνους τους οποίους του επιφύλασσε ο νέος ρόλος του, του εγγυητή, του δεοντολόγου, του κουμανταδόρου, ως προς την ολοκλήρωση της Παράταξης της Προόδου και των Μεταρρυθμίσεων. Λεγόταν ότι τα άφησαν όλα στα χέρια του. Στην πορεία επέλεξε άλλους δύο ανεξάρτητους καθηγητές και συγκρότησαν πια Επιτροπή. Στην περαιτέρω πορεία δημοσιεύτηκε μια σειρά από ονόματα προσωπικοτήτων, με πρώτο αυτό του Διαμαντούρου, οι οποίες θα πλαισίωναν την Επιτροπή. Δεν διάβασα αν και ποιοι αποδέχθηκαν. Αργότερα κεραυνοβολήθηκα πληροφορούμενος δημοσίως ότι μέλη της γίνονταν κατ' αναλογία εικαζόμενης δύναμης εκπρόσωποι των υπό συμπόρευση κομμάτων, σημάτων, κινημάτων και τα ρέστα. Ακόμα και το υποπόδιο της Φώφης, η ΕΔΕΜ, εκπροσωπήθηκε από το 50% της δύναμής του, δηλ. έναν. Και μια εν γένει προσωπικότητα ο Μπίστης. Ρέππας, Βγόντζας κι άλλα άτομα από το απώτερο παρελθόν.

ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Θάχει καμιά τριανταριά μέλη η Επιτροπή; Πιθανόν. Ταυτόχρονα διαμορφώθηκε ένα κλίμα ότι η Επιτροπή θ' αποφαίνεται ομοφώνως! Αφέλεια; Εγκλημα; Θα δείξει. Το όλο εγχείρημα έχει υπονομευτεί κατά 50% από την ύπαρξη αυτής της Επιτροπής. Επρεπε να παραμείνει με 3 έως 10 μέλη-προσωπικότητες ευρείας αποδοχής και ν' αποφαίνεται αμετακλήτως για τα πάντα. Κι όποια δυνάμει συνιστώσα διαφωνεί να της δίνουν το καπελάκι της και να φεύγει.

Τώρα έχει ν' αντιμετωπίσει την κεφαλαιώδη εμπλοκή με τη σ' επιχειρηματική βάση ηλεκτρονική υποδομή της ψηφορίας, ενώ πλέον η μακρόθεν άσκησή της καθίσταται αδύνατη. Φοβάμαι ότι δύσκολα η επιτροπή θα πατάξει τις φτωχοπροδρομικές βλέψεις του είδους: όσο το δυνατό λιγότεροι ψηφοφόροι ώστε να την εκλέξουμε στα σίγουρα. Σε τι θα την εκλέξουν; Σ' ένα γεννηματικό ΠΑΣΟΚ ζόμπι με τον Λαλιώτη από κοντά.

Προς χάριν της αδιανόητης ομοφωνίας αποκλείστηκε το έτοιμο σύστημα Ζευς, που συνέστησαν οι γνώστες του αντικειμένου Δρυμιώτης – Καρούνος, με το καταγέλαστο επιχείρημα ότι ο server εδρεύει στο Υπουργείο Παιδείας, οπότε οι Γαβρόγλου - Ζουράρις θα μπορούσαν να παρέμβουν σ' αυτόν και ν' αναδείξουν τον Τζιώτη αρχηγό. Ωσάν να ήταν αδύνατο το υπουργείο ν' αποδεχόταν τα δύο κρίσιμα 24ωρα της εκλογής, 4 ένοπλα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου να φρουρούσαν το μηχάνημα απειλώντας με ακαριαίο τυφεκισμό όποιον σαμποτέρ επιχειρούσε λαθροχειρία.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Ν' αρχίσουμε σιγά σιγά να γνωριζόμαστε. Να ξέρουμε ποιους να ευγνωμονούμε, ποιους να καταριόμαστε, ποιους να επανεκλέξουμε, ποιους να μαυρίσουμε. Με τη σειρά: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποικίλες εκφάνσεις του ήθελε στο Ελληνικό ένα ένδοξο Μητροπολιτικό Πάρκο με ελάφια, αντιλόπες, δορκάδες, σκίουρους, στρουθοκάμηλους όπως στο Πεδίο του Αρεως, το Πάρκο Τρίτση, το Αττικό Αλσος κι άλλα τέτοια ανεκτίμητα στολίδια στη διαμαντόπετρα της ευρύτερης Αθήνας. Ως κυβέρνηση μνημονιακού τύπου υποτίθεται ότι δεσμεύτηκε να προωθήσει την επένδυση. Υποτίθεται.

Για τα όψιμα -οψιμότερα δεν γίνεται- αρχαία για τα οποία κόπτονται οι αριστερίστικης εκπροσώπησης αρχαιολόγοι έχουμε ασχοληθεί επαρκώς. Μια ομοχειρία κυβερνητικών βουλευτών μ' ερώτησή τους εισηγούνται, η αρχαιολογική υπηρεσία να επιβάλει είτε τροποποιήσεις στον σχεδιασμό αν εντοπιστούν αρχαία ή μετακινήσεις στη δόμηση σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες.

Από όσο έχουμε αντιληφθεί το ΣτΕ έχει εγκρίνει την τοποθεσία. Οι επενδυτές υποστηρίζουν -μάλλον δικαίως- ότι η χωροταξία δεν είναι λέγκο να μετακινούνται τα στοιχεία της κατά το δοκούν, διότι υπακούουν σε μελετημένη αναπτυξιακή λογική της περιοχής. Το προτεινόμενο από τους βουλευτές συνιστά βόμβα βυθού ώστε να καταρρεύσει η επένδυση.

ΝΕΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Να γνωριστούμε λοιπόν με τα μέλη της ομοχειρίας. Καραγιαννίδης, Εγγλέζου, Καββαδία, Αναγνωστοπούλου, Δημαράς, Δρίτσας, Θελερίτη, Καστόρης, Κυρίτσης, Μουμουλίδης, Μπαλαούρας, Πάλλης, Παπαδόπουλος, Σκουρολιάκος, Σταματάκη, Σταμπουλή, Τζαμακλής και Φίλης.

Ως εκ γενετής ανιάτως ηλίθιος κι επειδή σ' αυτή τη γνωριμία διέκρινα πρόσωπα που κάθονται στις πρώτες σειρές των 53 ultra αριστεροευαίσθητων τύπου Μιχάλη Χαραλαμπίδη επί αείμνηστου Ανδρέα και βαθέος ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέμαι αν ο άτυπος επικεφαλής τους Τσακαλώτος, που παίζει το κεφάλι του στην οικονομία, η πορεία της οποίας εξαρτάται εν πολλοίς και από ξένες επενδύσεις, συμπράττει στην πόντιση της βόμβας βυθού εναντίον του Ελληνικού; Ενας απλός ηλίθιος είμαι. Ζητάω, μήπως πολλά, που να με πάρει και να με σηκώσει;

ΤΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Εντάξει, θα πουν οι παλαιότεροι: και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε βουτιά στην επετηρίδα κι ανέδειξε τον κ. Βασίλη Κόκινο Πρόεδρο του Α.Π. Δεν θυμάμαι το βάθος της βουτιάς και πόσους παρέλειψαν. Πάντως φέτος παρακάμφθησαν 15 και αναδείχθηκε ο 16ος. Αξιος λέγουν. Δεν ακούστηκε τσιμουδιά. Το πρώτο 24ωρο. Μετά ο αρμόδιος τομεάρχης Παναγιωτόπουλος ξύπνησε και κάτι ξέπνοο ψέλλισε για παράλειψη αξίων δικαστών. Σεβαστή ΝΔ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!

Εμείς πριν από μήνες είχαμε προεξοφλήσει την επιλογή, λέγοντας ότι ο αναμενόμενος θάχει δισύλλαβο όνομα που θα εμπεριέχει τρία π. Οπερ και εγένετο. Μάλιστα, υποστηριζόταν ότι ενώ η διαδικασία θα μπορούσε νάχε γίνει από την 1η Ιουλίου, αφού την προτεραία συνταξιοδοτήθηκε η νυν προϊσταμένη αμισθί (λόγω υψηλοτέρας συντάξεως προφανώς) του νομικού πρωθυπουργικού γραφείου, ανέμεναν οι κυβερνώντες να συμπληρωθεί το α' 10ήμερο του Αυγούστου 4ετία του εν λόγω στον βαθμό του αρεοπαγίτου, ώστε να καταστεί εκλόγιμος. Εκανε νιάου - νιάου στα κεραμίδια η Φοίβη, η οικογενειακή γάτα μας! Εως κι αυτή το είχε προδικάσει ή προεικάσει ή προεξοφλήσει (γνωρίζει άριστα τα Ελληνικά η Φοίβη).

Το ότι η επιλογή έγινε μόλις προ ημερών, δηλ. τουλάχιστον 35 μέρες από τότε που έπρεπε να γίνει δυνατόν να οφείλεται σε διαφορετική προσέγγιση του αντικειμένου από τον κ. Μίμη, τον κ. Καμμένο και ίσως την παράγκα. Δεν βαριέσαι! Γράφεται ότι ο νέος πρόεδρος μετά την αλά Τζιν Χάρλοου χρωματοκεφαλή της απελθούσης θα ηρεμήσει και θα ειρηνεύσει τον χώρο της Δικαιοσύνης, ο οποίος δονείται, σπαράσσεται, αυτοκανιβαλίζεται κι άλλα τέτοια θεάρεστα που πλήττουν συνολικά τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ασ' τα να πάνε.

SHARE:

24Media Network