Οι παύλες της ημέρας

Διαβάζεται σε 18'
Οι παύλες της ημέρας
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής με θέμα την επεξεργασία και την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (2η συνεδρίαση - ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Γιάννης Τζαννετάκος γράφει τις “παύλες της ημέρας”

– Γερούν, γερά, εκλογές δεκαεννιά. Γεια σου, σοσιαλιστάρα μου!

– Ουδείς ζηλοφθονεί τον προκαθήμενο των κρατούντων που θα βρεθεί κατ’ έναντι του Rονάλδου σε κάνα δυο βδομάδες. Ο Θεός (που λέει ο λόγος…) σώζοι (με όμικρον γιώτα) τη χώρα και αυτόν εν Ουασιγκτόνι. Τον Τραμπίτσα θα τον πάρει μαζί μια και διαθέτει cash flow και εξοφλεί μετρητοίς εφτάστερα ξενοδοχεία εν Λονδίνω, ενώ δηλώνει ότι χρησιμοποίησε κάρτα; Η ΝΔ θα ασχοληθεί ποτέ με την εξωτερική αμυντική πολιτική της Ελλάδας;

– Ο γεροντοκορίστικος και αριστερίστικος αρχαιολογισμός επεδίωξε ως διαπλεκόμενος με τη διεστραμμένη αντίληψη ιδεολογικών παλαιοημερολογιτών περί δημοσίου συμφέροντος, επεδίωξε, λοιπόν, επί σχεδίω και με την επικουρία διασήμων συριζαίων εν ενεργεία ή έκπτωτων υπουργών, να ανατινάξει την επένδυση στο Ελληνικό. Τα τυχόν αρχαία, όμως, διασφαλίζονται με το προσφάτως συναφθέν μνημόνιο. Επιτέλους μερικοί από τους κυβερνώντες φαίνεται πως αποφάσισαν να κυβερνήσουν. Ίδωμεν πάντως. Όλα παίζονται. Ρουλέτα είναι και γυρίζει.

– Φιλύποπτοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι επιχειρείται να υλοποιηθεί ο στόχος «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Εστω και αν οι φιλάνθρωπες κυρίες είναι πράγματι γειτόνισσες. Ποιος δίνει, όμως, βάση στους φιλύποπτους;

– Ως πιστός στις αρχές του Διαφωτισμού, άρα του δικαιώματος προς αυτοπροσδιορισμό και αυτοδιάθεση, είμαι υπερ του Δημοψήφισμα στην Καταλονία. Έχει σαφές και κατανοητό ερώτημα. Όχι σαν κάτι άλλα.

– Φάμελε! Υπάρχει μια διαρκής βελτίωση… μπλα-μπλα. Διαρκής, χρυσέ μου. Διαρκής, προσδιορισμός του υποκειμένου, άρα στην ονομαστική. Θα ξεχάσουμε τα ελληνικά που μάθαμε. Επιθετικός…

– Ο κ. Σκουρλέτης, πρώτος τη τάξει υπουργός, πέραν του εν γένει καταστροφικού έργου, απ’ όπου και αν πέρασε πέτυχε το αδύνατο. Εντόπισε σκύλο ο οποίος έχει χορτάσει αφήνοντας την κρεατόπιτα ολάκερη. Και με τον αστυφύλαξ (θώκος) και με τον χωροφύλαξ (αριστεριστές αρχαιολόγοι). Μπουζουμπούρα. Νάτος ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης του ΣΥΡΙΖΑ.

– Στέλιο της δρακογενιάς, έχεις αναλογιστεί μήπως η παραίτηση από απαίτηση του ΟΑΣΘ κατά του Δημοσίου οδηγήσει τους έκπτωτους ιδιοκτήτες να σε μηνύσουν και να σε εναγάγουν; Ή κάτι τέτοια τα μασάς;

– Ο Στουρνάρας, ως χειριστής αεροσκάφους ειδικευμένος σε προσγειώσεις, διεκτραγώδησε την απώθηση των επενδύσεων, την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα τινά που καθιστούν την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια σχεδόν ουτοπία.

– Ποιος σας διαβεβαίωσε ότι πολιτευόμενοι φερόμενοι ως Αριστεροί δεν σταυροθηρούν αναίσχυντα και κυνικά;

– Αγιορείτικο ατόπημα. Το αυτοδιοίκητό τους αλώβητο. Δεν δικαιούνται, όμως, να μη δέχονται στα εδάφη τους τον πρωθυπουργό ως τοιούτο. Επίσης ουδαμού ορίζεται ότι οι επισκέπτες πρέπει να είναι πιστοί. Υπάρχουν θησαυροί ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας, τους οποίους δικαιούνται ν’ αποθαυμάσουν άπαντες οι άρρενες επί τόπου. Το ατόπημά τους καθίσταται απολύτως δύσπεπτο όταν επικρίνουν νομοθετήματα εψηφισμένα από τους εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας. Πολλώ δε μάλλον αφού ο μοναχισμός επιβάλλει αποχή και απόσταση από τα εγκόσμια, άγιοι πατέρες.

– Σε 5 δισ. ανέρχεται ο διαφυγών ΦΠΑ το ’15. Περίπου το 1/4 από τον εισπραχθέντα είτε δεν εισπράχθηκε είτε παρακρατήθηκε από τον εισπράξαντα. Αποτέλεσμα της μετάταξης πάμπολλων ειδών από το 13% στο 23%.

– Το κατρουγιάλι πάλι υπερχείλισε και βλέπει συνταγματικά δημοψηφίσματα.

– Σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων, μετά τόοοσα ηθικά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης ανεφύη και ένα μειονέκτημα. Φέρει δε και όνομα: Παναγιώτης Ηλία Καμμένος.

– Η προσαρμογή του δήθεν αξιώματος προς το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς σε τοιούτο της κυβέρνησης (και όχι της Αριστεράς) έγινε από τον κ. Μίμη, ο οποίος κατηράσθη το παλιό σύστημα, αμετακίνητος και σταθερός στυλοβάτης και διεκπεραιωτής του οποίου υπήρξε επί 10ετίες. Ραφήνα, ακούς τα ανήκουστα; Σε κατατάσσει στους στερούμενους ηθικής. Θα σιωπάς.

– Εχουν αντιληφθεί εκεί πέρα στο Μοσχάτο (που αποκαλείται κατ’ ευφημισμόν Πειραιώς, επερχομένης συγχύσεως – γενική απόλυτος είναι αυτή με τη γνωστή Τράπεζα) ότι ο μπούλης νταραβερίζεται κρυφίως για αναβάθμιση των F-16 έναντι 1,6 δισμυρίου; Και ότι είχε σούρτα φέρτα με την κατασκευάστρια Μάρτιν Λόκχιντ, της οποίας το εργοστάσιο επεσκέφθη; Συνέφαγε, δε, με τους ιθύνοντες; Το ‘χουν αντιληφθεί; Μήπως εξωτερική πολιτική και άμυνα τελούν υπό αντιπολιτευτική κάλυψη και προστασία; Δεν ακούω κιχ. Είμαι, όμως, βαρήκοος…

– Προφανώς η νομική ιδιοφυΐα Κοντονής (14 χρόνια προπτυχιακών σπουδών στη Νομική είναι αυτά) το εισηγήθηκε: Οτι δηλαδή η δημοσίευση φωτογραφίας υπουργικού ζεύγους σε καζίνο αλλοδαπής συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων! Νομικά της φυλής των Παπούα. Ούτε υλοτόμοι και ξυλοσχίστες στα δάση της Φινλανδίας θα τολμούσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο.

– Φεύγει η Unilever από τον κλάδο ελαιολάδου. Φεύγει και η Nestle από τον αντίστοιχο του παγωτού. Τις τσακίζει η Ελλαδάρα τις μισητές πολυεθνικές!

– Die Linke είπατε; Το ανθελληνικότατο. Εναντίον της οικονομικής στήριξης της χώρας. Αδελφό του ΣΥΡΙΖΑ. Εύγε.

– Die Linke είπατε; Στις περιοχές όπου δρούσε η Στάζι έλαβε μόλις 16 και κάτι. Έχει και η πλύση εγκεφάλου τα όριά της.

– Η Στάζι, πάντως, στρατολόγησε αντιευρωπαίους ακροδεξιούς. Οι εναλλακτικοί στα τέως εδάφη της ψηφίστηκαν από έναν και πλέον στους 5!

– Είχαν στρατηγικά εκτιμήσει εκεί στο Μεγαρομαξίμου κατά το θέρος ως ρεαλιστική προοπτική κυβερνητικό συνασπισμό με τον «βαδίζοντα προς τα αριστερά», όπως έλεγαν, Μαρτίνο Σουλτς (φύλα την καρέκλα σου…), τους Πρασίνους και Die Linke. Πέτυχαν (αν πέτυχαν) ένα στα τρία.

– Αβαντάρει η παράγκα. Αβαντάρει βρώμικα! Τι ψυχή θα παραδώσουν οι γηραιότεροι από δαύτους; Το ‘χουν αναλογιστεί, μια και θρησκεύουν…

– Εννιά μέρες μετά το ναυάγιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με τους πληττόμενους αλιείς. Ήθελε να ενημερωθεί πρώτα ή να κατακάτσει η πετρελαϊκή μούργα;

– Για να δούμε τι θα προσάψουν και με τι προπαγανδιστικά λύματα θα περιλούσουν τον Χρυσόγονο οι αρουραίοι των υπονόμων! Μα δεν υπάρχουν υπόνομοι. Διαφάνεια. Ολα στο φως. Το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο. Χαιρετίσματα… Από τους πασοκογενείς, που λέει ο λόγος, Κοτσακά – Χωραφά – Τσουκαλά (όλοι τονιζόμενοι στη λήγουσα) παραμένοντες, του Ακη γαρ…

– Στη Βουλή της Ουγκάντα έγινε σύρραξη μεταξύ βουλευτών, έπεσαν καρεκλιές, γρόνθοι, λακτίσματα. Θύμιζαν… Κάτω Κορέα. Η… Ανω δεν έχει Βουλή. Ολοι οι Ουγκαντέζοι βουλευτές, μαύροι κατά την επιδερμίδα τους, φορούσαν άψογα κοστούμια κοπής Κλαουδάτου, λαιμοδέτες Dior, χωρίς καμία εξαίρεση. Να τα βλέπουν οι δικοί μας λετσοειδείς, με κοντομάνικα, t-shirts, μπουφανάκια. Ακόμα δεν εμφανίστηκαν με σαγιονάρες. Να βλέπουν οι Ελληνες πληρεξούσιοι την Ουγκάντα. Ο χώρος επιβάλλει μια ευπρέπεια. Ναι, το ράσο κάνει τον παπά (τοπ πεζό…).

– Σε αρκετά χρόνια θα αποτιμηθεί ψυχραίμως ο ρόλος του Βόλφγκανγκ… Αμαντέους Σόιμπλε ως προς το ελληνικό ζήτημα. Οι αφελοκυβερνητικοί επιχαίρουν. Σε όλα μέσα πέφτουν, βλέπετε. Εικάζω ότι δεν θα δικαιωθούν όσοι του φιλοτεχνούσαν χιτλερικό μύστακα. Δυστυχώς τόσο αυτός όσο κι εγώ θα ‘χουμε αποτεφρωθεί τότε ως περίπου συνομήλικοι.

– Δεν αντελήφθην πλήρως την αιτιολογία της επιφύλαξης έως την Ολομέλεια που δήλωσε η ΝΔ ως προς τον προσδιορισμό του φύλου. Κατά τι θα καταστεί σοφότερη στο διάστημα που μεσολαβεί. Φοβάμαι πως κοιτάει προς το ιερατείο.

– Ο Ραγκούσης όσο μιλάει τόσο απογοητεύει!

– Η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» υπήρξε σημαιοφόρος της Ανανέωσης στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Μια αξιοσέβαστη από όλους παρουσία. Υπήρξα επί χρόνια συνεργάτης της. Τώρα που λενινιστές με προέλευση το ΚΚΕ έχουν το πάνω χέρι στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τη μαγάρισαν τόσα χρόνια με καταπάτηση πάσης δεοντολογίας, φαίνεται πως την παρατούν στην τύχη της. Άλλο ένα επίτευγμα…

– Δεν υφίσταται όρος νταλαβέρι, αλλά νταραβέρι. Διαπιστώνουμε το φαινόμενο καθημερινά. Ας γνωρίζουμε πώς αποκαλείται.

– Δηλαδή, για να καταλάβω, διότι φαίνεται ότι μογγολίζω: Η ΝΔ κηρύσσει απείθεια προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Διότι άκουγα ‘κείνον εκεί τον Καβαλιώτη, σκιώδη Παναγιωτόπουλο να ισχυρίζεται άρες μάρες κουταμάρες.

ΤΑ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

* Για πες μου, ρε Βρασίδα, στον Θεό που πιστεύεις (αν και σε κόβω για οπαδό του διαφωτισμού, οπότε δεν έχεις τον Θεό σου), για πες μου: Το αντίθετο της συνήθους διατύπωσης: καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, ποιο είναι ως προς τον επιθετικό προσδιορισμό καθαρή; Ακάθαρτη; Και βρώμικη; Οχι φυσικά. Μήπως ασαφής; Αόριστη; Οιονεί; Πέτσινη. Fake; Μουσαντένια; Πάντως ο Ολλανδός φίλος Ντάισελμπλουμ όρισε τις προϋποθέσεις: Επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως προς το τέλος του ’17. Βιώσιμη έξοδος στις αγορές. Υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων.

* Είναι αλήθεια ότι έχουμε διχαστεί εμείς, οι λίγοι, οι ελάχιστοι του φιλελεύθερου διαφωτισμού και του κοσμοπολιτισμού, ως προς το τι είναι το κοινοβουλευτικώς πρακτέο όταν εισάγονται προς ψήφιση διατάξεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα εκατέρωθεν. Πιστεύω, όμως, ότι η με κάθε ευκαιρία έντονη υπογράμμιση ότι η χώρα διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία Φρανκενστάιν, δηλ. με συρραφή τεμαχίων (έστω δύο) με ετερόκλητες και συγκρουόμενες αρχές, έχει μεγάλη σημασία. Κυρίως για ένα εκλογικό σώμα το οποίο χρειάζεται χρόνο να συνειδητοποιήσει καταστάσεις! Θεωρώ ότι η συμφωνία αμοιβαίου τρόμου που έγινε είναι θνησιγενής. Δεν θα αντέξουν Κατσίκηδες και λοιποί την πίεση των ψηφοφόρων τους. Ανεξαρτήτως αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ όπου να ‘ναι συμπληρώνει τριετία στη διακυβέρνηση. Τώρα θυμήθηκε π.χ. την ταυτότητα φύλου; Τι έκανε τόσον καιρό, μπρίκια κόλλαγε; Αρα ορθώς η αντιπολίτευση δεν διευκολύνει τον Φρανκενστάιν.

* Χλευάζουμε και κλίνουμε σε διάφορες πτώσεις τον όρο απάντληση και τελικά είναι ανύπαρκτος. Δεν λεξικογραφείται. Η απλή άντληση, που σημαίνει αναρρόφηση υγρών, αρκεί. Ποιος ημιμαθής την εισήγαγε αυθαιρέτως και σαν γίδια τον ακολουθήσαμε; Ακου απάντληση. Η απάντληση πέτυχε ρεκόρ Γκίνες. Σχεδόν τρεις εβδομάδες για μικρή ποσότητα υγρού.

* Ισχυρίστηκε, και δεν έχουμε στοιχεία να το αμφισβητήσουμε, ότι οι ιδιωτικές οικογενειακές δραστηριότητες στο Λονδίνο -επισκέψεις σε μουσεία, σε αίθουσες συναυλιών, σε σαιξπηρικά θέατρα, σε γκαλερί τέχνης, σε όπερες και τα ρέστα (στα ρέστα περιλαμβάνεται και ένα ολιγόλεπτο πέρασμα, χάριν παιδιάς και περιεργείας, από τα διασημότερα καζίνα της πόλης, πολλά από τα οποία τρέχων – αυτός είναι ο όρος, Ελληνες και Κύπριοι)- έγιναν με προσωπικές δαπάνες του, αν και οι τραπεζικές καταθέσεις του, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δημοσιευθέν «πόθεν έσχες», μόλις που υπερβαίνουν το γλίσχρο ποσό για προσωπικότητα του εκτοπίσματος των 8.000 ευρώ. Δεκτόν. Απολύτως δεκτόν.

* Νύκτωρ και με αυστηρά μέτρα περιφρούρησης τελέστηκε τις προάλλες εξαγνιστικό αρχιερατικό τρισάγιο σε παραθαλάσσια τοποθεσία της πόλης από τον μητροπολίτη Πειραιώς (και ουχί νήσων) Σεβασμιώτατο Σεραφείμ (παλαιό κατήγορο στα εκκλησιαστικά δικαστήρια), με στόχο αφενός μεν να καταπολεμηθεί η γνωστή ρύπανση, αφετέρου να μην επαναληφθεί. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ποιες παρέστησαν. Μην εκπλήττεσθε: Οι κυρίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο περιφέρειες της περιοχής, δηλ. Καρακώστα, Σταματάκη, Κασιμάτη (μία απ’ αυτές τις μέρες, ομού μετά του υποδίκου Λαγού εόρτασαν δίπλα δίπλα την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας) και Γεννιά. Και οι τέσσερις προσήλθαν με αραχνοΰφαντες μαντιλοειδείς καλύπτρες και συνόδευσαν τον άγιο ψάλλοντας τα δέοντα τροπάρια του εξορκισμού. Πληροφορήθηκαν το γεγονός οι συνάδελφοί τους Δρίτσας και Δουζίνας, βουλευτές στις αυτές περιφέρειες, και προέβησαν σε ρηματικό διάβημα στον ψυχίατρο συνάδελφό τους εξ Ιωαννίνων Μαντά, εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, πανικοβληθέντες από το ενδεχόμενο ν’ απολέσουν πολύτιμους σταυρούς προτίμησης. Παρέκαμψαν την προϊσταμένη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Θεοπεμφθάτου, διότι θα επεδείκνυε φυλετική αλληλεγγύη απέναντι στις κυρίες.

* Είχαμε τελειώσει τις σπουδές μας εμείς της σειράς ’59-’60 στη Νομική, όταν συγκλονιστήκαμε με έναν πρώην συμφοιτητή μας, προοδευτικό, όπως λέγαμε τότε, κεντρώο και αριστερό, που είχε πετύχει στη Σχολή Ικάρων και τον έδιωξαν λόγω φρονημάτων (αυτός ήταν ο δεύτερος που ονομαζόταν Ρένεσης), κατεσφάγη από τον αδελφό του στα κτήματά τους στη Ζάκυνθο. Είχε προηγηθεί άλλος Ζακύνθιος, ένας Κακολύρης, που ρήμαξε την οικογένειά του. Αργότερα είδα δείκτες εγκληματικότητας όπου η νήσος βρισκόταν ψηλά. Υπολογίστε και τους συστηματικούς εμπρησμούς και άλλα τινά ζοριλίκια στον Λαγανά και αλλού. Του σεΐχη Κατάρ του πούλησαν (κυρίως συμβαλλόμενος ένας ονόματι Χάρος) ξένα κτήματα ή καταπατημένα; Πήρε των ομματιών του! Εχασε η νήσος εκατοντάδες εκατομμύρια. Δεν πειράζει, θα τα βρει απ’ αλλού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ

Ακούω και κυρίως διαβάζω και σε φιλοκυβερνητικά φύλλα ότι η κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη συντονισμού. Κατά καιρούς αναφέρονται ότι διάφοροι έχουν επιφορτιστεί με αυτό τον ρόλο. Τη μία ο Αλέκος, την άλλη ο Παππάς, αργότερα ο Χριστόφορος, μετά ο Τζαννακόπουλος. Τώρα τελευταία ο υφυπουργός Λιάκος και ο Παπαγιαννάκος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, οι οποίοι θα παρακολουθούν κατά πόδας τους υπουργούς και θα τους βαθμολογούν. Τούτο το τελευταίο είναι όλως εξωθεσμικό και διαλυτικό για τη συνοχή της κυβέρνησης. Να διευκρινιστεί ένα θέμα ευθύς εξαρχής: Ο εκάστοτε πρωθυπουργός προΐσταται και άρα συντονίζει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά το Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους. Αυτές οι αρμοδιότητες εις ουδένα εκχωρούνται. Η νομοθεσία και ο πρωθυπουργός δύνανται να συγκροτούν επιμέρους υπουργικά σχήματα, π.χ. Task Force, Οικονομικής Πολιτικής, Αποκρατικοποιήσεων, ΚΥΣΕΑ και όποια άλλα τραβάει η ψυχή τους, ώστε να παρακάμπτεται το δεινοσαυρικό Υπ. Συμβούλιο. Αρα είναι καθαρά θέμα πρωθυπουργού. Δεν νοείται άλλος συντονιστής πλην αυτού. Δεν είδατε τι έχει πάθει ο Δραγασάκης που εφέρετο ως αρμόδιος για την οικονομία; Ασχολείται προφανώς με το Ινστιτούτο των Εναλλακτικών Πολιτικών. Κατά τα λοιπά: Οικονομία πρέφα δεν παίρνει, διότι δεν του δίνεται η δυνατότητα. Είναι μεν νόμιμο το καπέλωμα από τον πρωθυπουργό, όχι όμως από τον όποιο παρατρεχάμενό του, που έχει και τα μισά χρόνια του. Συμπέρασμα: Ανία το μπάχαλο, διασταυρούμενες ανεπάρκειες!

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Τούτη εδώ η εκπομπή σπανίως επιχειρεί ρεπορτάζ. Είναι σχολιαστικοσατιρική με περιπαικτική διάθεση. Ακούει, διαβάζει, βλέπει ειδήσεις και πληροφορίες από κατά τεκμήριο έγκυρα Μέσα. Ετσι την προπροηγούμενη εβδομάδα μεταδόθηκε ποικιλοτρόπως από αυτά ότι μέλη επιτροπής της Περιφέρειας προέβησαν σε αυτοψία στο -κατά τη φαντασία του δασάρχη Πειραιά- δάσος 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Το μεταδώσαμε κι εμείς, σχολιάζοντας ότι έτσι μάθαμε ότι αυτή η επιτροπή εκδίκαζε την ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδύσεων κατά της απόφασης του δασάρχη. Πράγματι δεν χλευάσαμε επαρκώς -και εξακολουθούμε να χλευάζουμε- ότι μια υπόθεση τόσο μεγάλου οικονομικοεπενδυτικού ενδιαφέροντος απασχολεί αρμόδιο για την κρίση της ένστασης όργανο τρεις και πλέον μήνες μετά την υποβολή της! Ρωτάγαμε, δε, σκωπτικά την κ. Ρένα μας, εννοώντας την περιφερειάρχη Αττικής, εν κατακλείδι προς τι η καθυστέρηση, αφού έως τότε η Επιτροπή φερόταν πως ανήκει στην Περιφέρεια.

ΟΡΘΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Εξαίρουμε την άμεση αντίδραση της τελευταίας. Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο αποκαθιστά τα πράγματα. Δεν είναι αυτή αρμοδία, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ).

(Να ανοίξουμε μια παρένθεση να βγάλουμε τ’ απωθημένα μας: Παραδοσιακά το κράτος Λεβιάθαν, το κράτος τυραννοβροντοδεινόσαυρος, σ’ αυτήν τη χρεοκοπημένη χώρα κάθεται πάνω στις αρχικές αρμοδιότητές του και τις κλωσάει. Αρνείται λυσσαλέα να τις εκχωρήσει είτε στην αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε στις Ανεξάρτητες Αρχές. Είναι η πελατεία, βλέπετε. Κλείνω εδώ την παρένθεση).

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας εξανάγκασε σχεδόν διά της βίας ν’ αναδείξουμε τις Περιφέρειες ως αυτόνομες αναπτυξιακές μονάδες και άλλα τινά. Η Δεξιά στην αντιδραστική εκδοχή της δεν ήθελε με κανέναν τρόπο οι διοικήσεις των Περιφερειών να εκλέγονται. Ετσι στην αρχή διόριζε τους περιφερειάρχες. Η Ευρωένωση διαπίστωσε το… μπαλαμούτι και νομίζω το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου εισήγαγε την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ημικαταργώντας τις Νομαρχίες. Ανοήτως ούτε αιρετούς νομάρχες επιθυμούσε η Δεξιά τη δεκαετία του ’90.

Η σατανική κεντρική εξουσία, όμως, με διάφορα τεχνάσματα και ταχυδακτυλουργίες είχε θεσπίσει έναν παραπεριφερειακό θεσμό της, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, με διορισμένους εναλλασσόμενους κομματικούς εγκαθέτους της, και είχε αφαιρέσει -ή ουδέποτε τις εξεχώρησε- πλήθος αρμοδιοτήτων από τις αιρετές. Μία από αυτές φαίνεται ότι είναι αυτή με τα δάση.

ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Αρα, κακώς αναφέρθηκα στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά ειλικρινώς έτσι ερχόταν πανταχόθεν η είδηση: Επιτροπή της Περιφέρειας. Το άλλο όργανο, είπαμε, ονομάζεται Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ). Ουδέν Μέσο Ενημέρωσης που παρακολούθησα εγώ έκανε λόγο για Επιτροπή της Αποκεντρωμένης μπλα-μπλα.

Αυτό, βεβαίως, κατ’ ουδέν μάς απαλλάσσει από τις ευθύνες μας ότι σχολιάσαμε -και άρα αναμεταδώσαμε- λανθασμένη πληροφορία.

Το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής με επαρκώς ευγενές και γραφειοκρατικό έγγραφό της αποκαθιστά την πραγματικότητα. Ελπίζουμε αντίστοιχα έγγραφα να απεστάλησαν και στα άλλα Μέσα, στα οποία μετέφεραν πρωτογενώς την είδηση.

Επιμένουμε, όμως, και απευθυνόμαστε σ’ ευθύ λόγο: Χρεοκοπημένο κράτος! Είναι απαράδεκτο ο εγκάθετος κρατικός κλάδος σου, που ανήκει στο όνομα Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, να μποϊκοτάρει με την αδιανόητη υπερτρίμηνη καθυστέρησή του την εκπλήρωση συμβατικής υποχρέωσης του ίδιου του κράτους. Δηλαδή την έγκαιρη εκδίκαση των ενστάσεων. Αν πάντως η Επιτροπή συγκροτείται από δασικούς, χαιρετίσματα στην επένδυση!

Ο Λαλιώτης

Από δε τα έως σήμερα συμφραζόμενα μου προκύπτει -αν δεν κάνω λάθος- ότι με μια σιωπηρή αποδοχή ανυπέρβλητων τεχνικών εμποδίων (κατ’ εμέ ανύπαρκτων) η εξ αποστάσεως ψηφοφορία αποκλείστηκε. Πέρασε, δε, του Λαλιώτη και των παρατρεχαμένων της Φώφης. Αυτοπρόσωπη παρουσία ψηφοφόρων. Με τις υγείες τους των ανθυποψηφίων της… Αν νομίζουν ότι θα καταστούν τρίτος πόλος και θα γίνει εκλογικό ντέρμπι το κατασκεύασμα του Λαλιώτη λανθάνουν.

ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ;

Δεν εννοώ ν’ αντιληφθώ γιατί οι επιτελικοί σύμβουλοι (ή όπως στο καλό αποκαλούνται) πέριξ της κ. Φώφης την υποσκάπτουν συστηματικά. Βαλτοί είναι; Κι αν ναι, από ποιον; Τον Λαλιώτη; Αμφιβάλλω. Πάντως την εμφανίζουν στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού ως φοβική σε οποιονδήποτε διάλογο και θεμιτή αντιπαράθεση. Την παρουσιάζουν να θέλει μόνο ένα-δύο debates τη στιγμή που οι ανθυποψήφιοί της προτείνουν έως 15! Τη δείχνουν να επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο και με κάθε λογική ή παράλογη ερμηνεία των αριθμών των εκλογέων, ώστε αυτοί να περιοριστούν σ’ ένα κατά το δυνατό ελεγχόμενο, έστω και χαλαρό στράτευμα. Της ετοιμάζουν επιχειρήματα καταγέλαστα, όπως π.χ. ότι οι 10 ανταγωνιστές δεν επιτρέπεται να συναντηθούν και να προβληματιστούν επί υπαρκτών τεχνικών προβλημάτων, διότι δήθεν δεν είναι θεσμικό όργανο, ενώ τοιούτο είναι η τελείως ad hoc και ουδαμού προβλεπομένη Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαφάνειας του Αλιβιζάτου. Κατά κανόνα πάντοτε βρίσκονται από τη μια πλευρά επτά υποψήφιοι και η κυρία από την άλλη, των εναπομενόντων δύο μη σοβαρά υπολογιζομένων. Τι στο καλό; Οχυρώνεται πίσω από την κακώς κάκιστα -αν ισχύει ρήτρα- ομοφωνία της πλαδαροπολυπληθούς Επιτροπής, μια ρήτρα που διασφαλίζει τη μη απόφαση;

ΕΠΕΤΕΙΟΓΕΝΕΘΛΙΑ

Πάρτε τώρα και μια αποκλειστικότητα των αποκλειστικοτήτων για να ‘χετε να πορεύεστε πρώτη μέρα του Οκτώβρη (δεν θέλω ν’ ακούω το γράμμα μι μεταξύ ταφ και ωμέγα! Ετσι;). Λοιπόν σε πολυτελέστατο (5 αστέρων και βάλε) ξενοδοχείο της πόλεως των Αθηνών και σε αίθουσα αυστηρώς ελεγχόμενης χρήσεως (πριβέ, που λένε) γιορτάστηκαν τις προάλλες δύο γενεθλιοεπέτειοι. Παρέστη όλη η κάθετη και οριζόντια ηγεσία του ΥΠΟΙΚ (αυτό σημαίνει υπουργείο Οικονομικών), ειδικογενικών γραμματέων περιλαμβανομένων (μια στρατιά ολόκληρη), ομοίως η τοιαύτη του δαφνοστεφούς Λιμενικού Σώματος με κλάρες στα πηλήκια και πλάκα τα γαλόνια στα γυμνασμένα στήθη τους. Καθώς οι Τελώνες από τον βαθμό του τμηματάρχου και ανώτεροι οι συνοδοί τους Φαρισαίοι, επίσης επταμελής αντιπροσωπεία του πειραϊκού εφοπλισμού (δηλ. αυτοί που κατέχουν είτε ένα σαπιοκάραβο ή πόντους σε κάποιο άλλο ομοειδές), όπως και η τοιαύτη του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιώς, με τα σαθρά θεμέλια, και τελεία εδώ πέρα (καθαρά δομικό το θέμα, το οποίο πρέπει επειγόντως ν’ αντιμετωπίσει η Πολεοδομία, μην καταρρεύσει καμιά μέρα και καταπλακώσει εφέτες, πρωτοδίκες, εισαγγελείς και γραμματείς που διαχειρίζονται φακέλους, από τους οποίους συχνά χάνονται κρίσιμα έγγραφα και έτσι ορισμένοι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών).

ΣΤΟ ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ, ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΟΥ, ΣΤΟ ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

Προσπάθησα να συναντήσω τον Νταρούν προς διασταύρωση, αλλά είχε σφιχτό πρόγραμμα. Γνώριζα κι άλλον έναν συμπατριώτη του Ολλανδό, αλλά είχε πεθάνει! Τον υπουργό Εξωτερικών Σοσιαλδημοκράτη Βαν ντερ Στουλ επί χούντας, την οποία δεν είχε αφήσει σε χλωρό κλαρί. Ευτυχώς η συνήθως αχάριστη Ελλάς τον τίμησε δεόντως. Ετσι τα όσα μου είπε η παγκόσμια πρωταθλήτρια στους δρόμους ταχύτητας Δάφνη Σίπερς, την οποία συναπάντησα στους Αντίπαξους φέτος -ινγκόγνιτο ήμασταν και οι δύο- δεν μπόρεσα να τα διασταυρώσω. Η μοναδική λευκή αθλήτρια στους διάφορους τελικούς των 100 και των 200 μ. είναι μονάκριβη κόρη διάσημου δικηγόρου και μετόχου στη μεγαλύτερη σχετική εταιρεία στο Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, με ακολουθούντα τον Πειραιά.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Κουβέντα στην κουβέντα μπήκαμε στα βαθιά – τελειόφοιτη Νομικής και η ίδια. Μου περιέγραψε παραστατικότατα ότι τα θεμέλια του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρότερνταμ όχι μόνο έχουν διαβρωθεί, αλλά είναι έτοιμο να καταρρεύσει το κτίριο. Πρωτοδευτεροβάθμιοι δικαστές και εισαγγελείς ερευνώνται τώρα διότι κατά κανόνα διαθέτουν εξοχικές βίλες είτε στα Κυκλαδονήσια είτε στον Μέλανα Δρυμό, κατοικούν δε σχεδόν όλοι στην Εκάλη της πόλης τους. Τα παιδιά τους συνήθως αποφοιτούν από τα καλύτερα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δίδακτρα 50.000-60.000 ευρώ τον χρόνο και σπουδάζουν στις Ην. Πολιτείες, σε Χάρβαρντ, Μιτ, Στάνφορντ, Γέιλ, Μπέρκλεϊ, Βάσαρ (μόνον οι θυγατέρες), με ετήσια δαπάνη κυμαινόμενη μεταξύ 100.000-150.000 δολαρίων. Για μάστερ τα διπλά, για PhD τα τριπλά. Οι μισθοί των δικαστών κυμαίνονται από 3.000 έως 7.000 (για τους δευτεροβάθμιους) ευρώ τον μήνα. Τα αυτοκίνητά τους από 3.000 κυβικά και άνω.

Η συγκριτική έρευνα του «πόθεν έσχες» σε συνδυασμό με το επίπεδο της ζωής τους ήδη αποκαλύπτει σημεία και τέρατα, τα οποία παραπέμπουν στην εκδίκαση υποθέσεων με διαφορές που έχουν σημαντικό οικονομικό αντικείμενο και με διαδίκους τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών και διακίνησης εμπορευμάτων και καυσίμων.

Ευτυχώς σε μας είναι απλώς σαθρά τα θεμέλια του Μεγάρου και δεν έχουν διαβρωθεί. Πάντως είχαμε πιει πολλές ρομπόλες και η Δάφνη αποδείχθηκε γερό ποτήρι…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα