Οι προκλήσεις της Β’ Αθηνών, το Μαξίμου και το Κίνημα Αλλαγής

Οι προκλήσεις της Β’ Αθηνών, το Μαξίμου και το Κίνημα Αλλαγής

Στα σκαριά έχει η κυβέρνηση την πρόταση νόμου για την τριχοτόμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας και προκαλεί ουσιαστικά τη Χαριλάου Τρικούπη

Δεν θα περιμένει η κυβέρνηση να διαπιστώσει εάν το Κίνημα Αλλαγής θα κατεβάσει πρόταση νόμου για την απλή αναλογική για να προωθήσει την κατάτμηση της Β΄εκλογικής περιφέρειας Αθηνών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές σε άμεσο χρόνο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θα ανακοινώσει πως η κυβέρνηση θα καταθέσει αυτόνομη πρόταση νόμου για το σπάσιμο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας στα τρία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η πρόθεση για κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής αποτελεί πρόκληση για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δείξουν εάν πραγματικά εννοούν αυτά που υποστηρίζουν σε επίσημο επίπεδο. Κι εν προκειμένω θυμίζουν πως ένας από τους λόγους για τους οποίους η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εισηγήθηκε την μη ψήφιση της απλής αναλογικής το καλοκαίρι του 2016 ήταν το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο το σχέδιο για την κατάτμηση της γιγαντιαίας Β’ Αθηνών. Στο υπουργείο Εσωτερικών άκουσαν με ικανοποίηση τον Μάκη Βορίδη από την Νέα Δημοκρατία να αντιδρά με ενδιαφέρον στο σχέδιο για την τριχοτόμηση της Β’ Αθηνών, όμως δεν ξέρουν εάν αυτό αποτελεί την επίσημη θέση της Πειραιώς.

Άλλωστε για να ισχύσει το σπάσιμο της Β’ από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει το νομοσχέδιο να συγκεντρώσει τα 2/3 σε ψήφους, δηλαδή να εγκριθεί από 200 βουλευτές. Το άθροισμα των 200 δεν φαίνεται ότι μπορεί να βγει με ευκολία εάν δεν ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση δεδομένου ότι το ΚΚΕ αρνείται το σπάσιμο της περιφέρειας -το έχει ξεκαθαρίσει ο Δ. Κουτσούμπας στον Αλ. Τσίπρα- για λόγους που σχετίζονται με την τακτική του Περισσού να “ελέγχει” ποια πρόσωπα μπορούν να εκλεγούν βουλευτές.

Πάντως, φαίνεται ότι το Μαξίμου δεν προσβλέπει γενικώς στην επιθυμία του Κινήματος Αλλαγής να έρθει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για κάποια μεγάλα θέματα. Οι ελπίδες για διάλογο επί των θεμάτων της συνταγματικής αναθεώρησης έχουν εξανεμιστεί μετά και την πρόσφατη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες άμεσα για να μην είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που θα δεσμεύσει την χώρα για την μεταμνημονιακή περίοδο. Η κυβέρνηση θεωρεί “εκτός πραγματικότητας” το σχετικό αίτημα- το είπε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Ραδιόφωνο 24/7 – και επισημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση του ως προς τις δικές του προτεραιότητες και ιεραρχήσεις.

Ως εκ τούτου από πλευράς Μαξίμου δεν κρύβεται εύκολα μία γενικότερη δυσφορία για την στάση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα καθώς όπως σχολιάζουν στελέχη του κάνει δύο βήματα μπροστά και άλλα τρία πίσω. Το Μαξίμου δεν κλείνει την πόρτα για διάλογο με το Κίνημα Αλλαγής όμως θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Φώφη Γεννηματά δεν αποφασίσει να υπερβεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Έως τότε δεν θα αφήνει να πέφτουν κάτω ευκαιρίες για συνεννοήσεις με ομάδες στελεχών του ΚΙΝΑΛ που θεωρούν ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι που πρέπει να απορριφθεί. Εξ αυτού του λόγου και οι ισχυρές παρουσίες το βράδυ της Κυριακής στην εκδήλωση του στελέχους του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Ραγκούση για την προοδευτική Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα