Οι πρώτες κινήσεις του (ενδεχομένως όχι και τόσο προσωρινού) Μεϊμαράκη

Οι πρώτες κινήσεις του (ενδεχομένως όχι και τόσο προσωρινού) Μεϊμαράκη
Συνεδρίαση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 16 Ιουνπίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ως πρόεδρος της Ν.Δ, μετά την παραίτηση Σαμαρά και την αναγόρευση του σε αντιπρόεδρο, ο βουλευτής Β' Αθηνών θα συμμετάσχει σήμερα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ταυτόχρονα θα κληθεί να δρομολογήσει την επόμενη ημέρα. Το ερώτημα είναι πότε; Οι δελφίνοι πάντως ετοιμάζονται

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος ανάγκασε τον Αντώνη Σαμαρά να πράξει αυτό που απέφυγε μετά την ήττα των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου: Να παραιτηθεί το ίδιο βράδυ μπροστά στο κύμα αμφισβήτησης από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ανακηρύσσοντας προσωρινό πρόεδρο το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφού είχε ενημερώσει μεταξύ άλλων για την κίνηση αυτή και τον Κώστα Καραμανλή.

Ο όρος προσωρινός πρόεδρος, που χρησιμοποίησε ο παραιτηθείς κ.Σαμαράς, δεν προβλέπεται όμως στο καταστατικό της Ν.Δ. Στην πραγματικότητα ο κ.Μεϊμαράκης, που χρίστηκε αντιπρόεδρος χθες το βράδυ πριν την επίσημη παραίτηση του κ.Σαμαρά, έχει αναλάβει de facto και de juris χρέη προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 19 του καταστατικού. Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας είχαν ήδη παραιτηθεί απο αντιπρόεδροι και εάν δεν εχρίζετο αντιπρόεδρος ο κ.Μεϊμαράκης, καθήκοντα προέδρου θα ασκούσε μέχρι την εκλογή νέου προέδρου ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής.

Αυτό σημαίνει ότι τυπικά δεν χρειάζεται έγκριση κάποιου οργάνου, ο ίδιος όμως φέρεται να διέρρεε ότι θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα για να ζητήσει επικύρωση (αν και η κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίζει μόνο στην περίπτωση που παραιτηθεί ή εκλείψει πρόεδρος του κόμματος που είναι και πρωθυπουργός) καλώντας όποιο άλλο στέλεχος επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα και εκτιμώντας προφανώς ότι ουδείς δελφίνος θα θελήσει να “καεί” βάζοντας υποψηφιότητα σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού; Η μετάβαση θα ολοκληρωθεί, αλλά το ερώτημα είναι πότε…

Στη Ν.Δ πάντως δε βάζουν και στοίχημα πόσο προσωρινά θα παραμείνει στη θέση αυτή ο κ.Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως διατυμπανίζει ότι δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Ταυτόχρονα όμως επιστρέφοντας χθες στη Συγγρού μετά την παραίτηση Σαμαρά (είχε μεταβεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος νωρίτερα κάνοντας δηλώσεις, που ερμηνεύθηκαν ως προαναγγελία συμπόρευσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που υποστήριξαν το “ναι” σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές), ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έθεσε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη να συστρατευθεί η Ν.Δ στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας (βάζοντας όμως ταυτόχρονα αυστηρό χρονοδιάγραμμα 48 ωρών στον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού). Και άφησε σε δεύτερη προτεραιότητα τα εσωκομματικά της Ν.Δ διαβεβαιώνοντας πάντως ότι όλα θα γίνουν με σεβασμό στο καταστατικό.

Έτσι ο κ.Μεϊμαράκης σήμερα και σε συνεννόηση με τον κ.Σαμαρά θα συμμετάσχει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (με τον οποίον δεν έχει και τις καλύτερες δυνατές προσωπικές σχέσεις) και ανάλογα με τις εξελίξεις θα εξετάσει από κοινού με το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους τομεάρχες της Ν.Δ κατά πόσον θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα.

Οπωσδήποτε ο ρόλος του κ.Μεϊμαράκη θα είναι προσωρινός μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Μοιάζει όμως λόγω των εξελίξεων μάλλον απίθανο να συγκληθεί συνέδριο και (εφόσον σε αυτό δεν αλλάξει πάλι το καταστατικό) να πάει η Ν.Δ σε εκλογή του επόμενου “κανονικού” προέδρου από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι και ενώ η κατάσταση πολιτικά και οικονομικά θα είναι κρίσιμη. Οι δελφίνοι πάντως ήδη ετοιμάζονται, αφού η παραίτηση του κ.Σαμαρά έφερε την αναμενόμενη επόμενη ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα