Οι θαυμαστές του Παυλόπουλου, η αναθεώρηση και η απλή αναλογική

Οι θαυμαστές του Παυλόπουλου, η αναθεώρηση και η απλή αναλογική
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος AP

Στη ΝΔ υπάρχουν πολλές απόψεις για το πρόσωπο που θα πρέπει να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν και πότε πρέπει να γίνει η αναθεώρηση και τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο. Ο παράγων ΚΙΝΑΛ και το όχι σε... Γεννηματά πρωθυπουργό

Το πρώτο ημίχρονο του πολιτικού ματς του 2019 θα είναι οι ευρωεκλογές όπως έχει πει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεύτερο ημίχρονο οι εθνικές εκλογές, στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι θα πετύχει τη νίκη και δη με αυτοδυναμία. Όμως οι γαλάζιοι ήδη ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο… επαναληπτικού αγώνα στις αρχές του 2020 με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε στη ΝΔ τη σιγουριά ότι εφόσον έχει 151 βουλευτές στην επόμενη Βουλή μπορεί μόνη της να προχωρήσει στην αλλαγή του άρθρου 32 και άρα να θεσμοθετήσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία εφόσον δεν καταστεί δυνατή η συναινετική εκλογή με 180. Και αυτός είναι ο στόχος του Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον το επιτρέψουν οι εξελίξεις.

Υπάρχουν όμως και οι θιασώτες της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να “κάψει” την αναθεώρηση και να ξεκινήσει από την αρχή για να δείξει στο ακροατήριο της ότι δεν εγκαταλείπει το άρθρο 16 (που δεν έχει κριθεί αναθεωρητέο, αφού δεν το ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), εάν και εφόσον θα έχει τη δυνατότητα ούτως ή άλλως να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με 180.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί στη Βουλή να πρότεινε στον κ.Μητσοτάκη να συμφωνήσουν από τώρα στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρόεδρος της ΝΔ όμως αν και ήδη από τη ΔΕΘ είχε δείξει πως θα ψήφιζε το σημερινό Πρόεδρο Δημοκρατίας προκειμένου να αποφευχθούν εκλογές, δε θέλησε να δεσμευτεί. Και αυτό διότι δεν έχει κανένα λόγο να συμφωνήσει εκ των προτέρων σε κάτι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προφανώς δεν εμπιστεύεται. Αλλά και για να κρατά όλες τις επιλογές του ανοιχτές, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την “προοδευτική παράταξη” και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δε θα χρειαστούν τελικά οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή του.

Πάντως η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είχε αναλάβει να διαψεύσει τα σενάρια να προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση Κώστα Σημίτη ή Ευάγγελο Βενιζέλο για Προεδρία Δημοκρατίας. Τέτοιες… ιδέες όμως φέρονται να είχαν ορισμένοι της σαμαρικής δεξιάς εντός της ΝΔ. Οι σαμαρικοί εξάλλου αντιπαθούν σφόδρα τον κ.Παυλόπουλο, στον οποίο χρεώνουν στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και αφωνία σε θέματα όπως αυτό της Novartis, καίτοι βέβαια ο θεσμικός του ρόλος δε θα του επέτρεπε να τοποθετηθεί.

Ο κ.Παυλόπουλος όμως έχει και ένθερμους θαυμαστές εντός της ΝΔ, πράγμα λογικό. Με πρώτο τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αλλά και στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και φυσικά τους καραμανλικούς, αλλά και στελέχη όπως ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, που διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την εποχή που εκλεγόταν μαζί στην Α΄Αθηνών.

Το… fan club Παυλόπουλου οπωσδήποτε λοιπόν δεν είναι αμελητέο, επομένως μία νέα υποψηφιότητα του είναι πάντα στο τραπέζι.

Πάντως εκτός από τις πονηρές σκέψεις περί “καψίματος” της αναθεώρησης, στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν και ορισμένοι ακόμη πιο πονηροί που λένε ότι η ΝΔ, ειδικά εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν Οκτώβριο, θα ήταν προτιμότερο να μην επεδίωκε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά να άφηνε τη χώρα να οδηγηθεί ξανά σε πρόωρες εκλογές. Και αυτό διότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και αυτό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει άμεσα. Αρα θα κάψει έτσι την απλή αναλογική, ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση οπωσδήποτε ευρείας σύνθεσης που θα σχηματιστεί, θα την αλλάξει μπροστά στον κίνδυνο ακυβερνησίας, για να κερδίσει τις επακόλουθες εκλογές. Το σκεπτικό είναι ότι διαφορετικά θα έχει μπροστά της μία τετραετία με τον κίνδυνο της απλής αναλογικής στο τέλος όταν θα έχει επέλθει κυβερνητική κόπωση.

Ολα αυτά βέβαια θα κριθούν από το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, για τις οποίες φαίνεται ότι και στη ΝΔ πια θεωρούν ως πιθανότερο χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ η δήλωση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Όθωνα στον News 24/7 στους 88,6 περί σχηματισμού κυβέρνησης με την τρίτη εντολή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τη ΝΔ, καθώς ερμηνεύθηκε ως προάγγελος όρου να είναι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρωθυπουργός για να σχηματιστεί κυβέρνηση, εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Για αυτό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε, επίσης στον News 24/7 στους 88,6, πως: “Δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version