Οι θέσεις μας βάση συζήτησης, όχι συμφωνίας. Πιέζουν μέχρι το τελευταίο λεπτό

Οι θέσεις μας βάση συζήτησης, όχι συμφωνίας. Πιέζουν μέχρι το τελευταίο λεπτό
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην εξαμερή ομάδα υπό τον Ντόναλντ Τουσκ τις νέες θέσεις της Ελλάδας λίγο πριν το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής. Οι εκτιμήσεις των θεσμών, οι αξιώσεις μας και οι πιέσεις για νέες υποχωρήσεις παρά τα μέτρα που διατίθεται να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκτιμήσεις για βάση συμφωνίας σήμερα, αλλά όχι απαραίτητα και τελική συμφωνία. Οι θεσμοί αναμένεται να πιέσουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το μήκος κύματος άλλωστε, και η απαισιοδοξία του Σόιμπλε.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφυγε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ιθύνοντες της Ευρωζώνης.

Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η “εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ’ αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.”.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν’ αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που άρχισε στις Βρυξέλλες.

Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να υπεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι νέες υποχωρήσεις μας

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, αναφέρουν πάντως πως δεν αναμένουν κάτι από το σημερινό Eurogroup μιας και οι Θεσμοί δεν θα κάνουν εισήγηση.

Η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει σταθερή στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση για το οποίο δεν δέχεται την προτεινόμενη αύξηση, ενώ δεν έχει αλλάξει η πάγια θέση μας για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στο συνταξιοδοτικό, “αγκάθι” είναι η αξίωση των δανειστών για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων εδώ και τώρα, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο με γνώμονα τριετίας.

Στόχος είναι η άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα για να γίνει η αποπληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, και να αυξηθούν τα όρια των εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα