Οι τοποθετήσεις των εννέα και ένα υπόμνημα για τη Novartis στη Βουλή

Οι τοποθετήσεις των εννέα και ένα υπόμνημα για τη Novartis στη Βουλή

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησαν σχεδόν όλοι για σκευωρία, κάνοντας λόγο για «ψευδομάρτυρες» εξαπέλυσαν οι 9 απ' τους 10 φερόμενους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis

Σε πολύ υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Novartis. Στο βήμα ανέβηκαν οι εννιά απ’ τους φερόμενους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση, ενώ ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος δεν παρέστη και έστειλε υπόμνημα.

Σαμαράς: Θα λογοδοτήσετε

Την αθωότητα του απέναντι στις εναντίον του καταγγελίες δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απείλησε ευθέως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα λογοδοτήσει.

«Δεν ήλθα να διατρανώσω, απλώς, πως είμαι αθώος. Δεν το έχω καν ανάγκη. Ήλθα να καταγγείλω τους κινδύνους που δημιουργούν για τη χώρα και το Πολίτευμα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κατήγγειλε σκευωρία την οποία «έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος».

«Όλη η υπόθεση έχει παντού τα δακτυλικά αποτυπώματα των ηθικών αυτουργών» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την υπόθεση Novartis παρά μόνο εικασίες. Τόνισε ακόμη ότι δεν έχει συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis κ. Φρουζή παρά μόνο δημοσίως στο πλαίσιο θεσμικών επαφών.

Βενιζέλος: Εμείς δε θέλουμε παραγραφή θέλουμε έρευνα επί της ουσίας

«Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που δεν με παρέλειψαν από την υπόθεση Novartis. Παρότι δε μπόρεσε ο ένας από τους 3 ανώνυμους μάρτυρες να αφηγηθεί για μένα μία σκαμπρόζικη ιστορία με βαλίτσες, μίζες και φακέλους. Υποθέτω ότι το όνομα μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια» είπε μεταξύ άλλων απ’ το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας μάλιστα ότι: «Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει το υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιποίηση εισαγγελικής εξουσίας» επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με δικαστικούς θέλει να εμποδίσει τις μηνύσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση με το χαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

«Εμείς δε θέλουμε παραγραφή θέλουμε έρευνα επί της ουσίας» είπε ακόμη και τόνισε σε άλλο σημείο:«Δε θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη. Ο αγώνας είναι αγώνας για τη Δημοκρατία. Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και της προχειρότερης σκευωρίας της μεταπολίτευσης».

Λοβέρδος: Η κουκούλα μπορεί να βγει

«Είμαι σήμερα εδώ σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως αυτούς τους ψευδομάρτυρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα. Το μόνο που καταθέτουν είναι ψεύδη» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος απ’ το βήμα της Βουλής και έκανε λόγο για «αδίστακτους κουκουλοφόρους» και «αρχισυμμορίτες». Ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριξε ακόμη ότι επί της υπουργίας μειώθηκε σχεδόν στο μισό η φαρμακευτική δαπάνη και αναφορικά με τον Κ. Φρουζή διέψευσε ότι τον γνώριζε απ’ το 2009.

Ο Ανδρ. Λοβέρδος μίλησε ακόμη για παραβίαση του Συντάγματος και ζήτησε να αποκαλυφθούν οι μάρτυρες.«Η κουκούλα μπορεί να βγει. Έχετε το πολιτικό θάρρος να δώσετε ως Ολομέλεια τέτοια κατεύθυνση; Εδώ θα είμαστε για να δούμε ποιοι τρέμουν την αφαίρεση της κουκούλας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό «ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης». Τέλος ανέφερε ότι καταθέτει μήνυση κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων και  ότι θα ζητήσει να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Πικραμμένος: Περίμενα περισσότερο σεβασμό

«Ποτέ δεν δώσαμε χρήματα σε φαρμακευτική ή άλλη εταιρεία. Δώσαμε τα προβλεπόμενα από το νόμο στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία. Διερωτώμαι ειλικρινά πώς μπορεί κανείς να λέει ότι τάχα προώθησα την ταχύτερη καταβολή στη Novartis. Επαναλαμβάνω και σήμερα ότι δεν έχω καμία ανάμειξη» τόνισε απ’ το βήμα της Βουλής, με αρκετή συναισθηματική φόρτιση, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, υπηρεσιακός πρωθυπουργός την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου του 2012.

«Το προϊόν της κατάθεσης που με εμπλέκει δεν είναι προϊόν ιδίας αντίληψης της μάρτυρος, αλλά με επίκληση ισχυρισμών» είπε ακόμη και σημείωσε ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον Kωνσταντίνο Φρουζή.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι επί κυβερνήσεώς του ουδέποτε υπήρξαν αποφάσεις για τη Novartis. «Ο ΣΦΕΕ αξίωσε νέα τιμολόγηση φαρμάκων, που ουδέποτε έγινε. Δεν είχαμε την αρμοδιότητα, έπρεπε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Έλειπαν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς και αντιμετωπίζαμε μια μεγάλη απεργία των φαρμακοποιών. Όλα τα κόμματα μας είχαν ζητήσει να λάβουμε μέτρα» τόνισε.

Στουρνάρας: Καταθέσεις για το Δελφινάριο

Βλακώδεις, αισχρές, συκοφαντικές και επικίνδυνες χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που εμπλέκουν τον ίδιο και τη σύζυγό του στην υπόθεση της Novartis, μιλώντας στη Βουλή.

«Όλες αυτές οι καταθέσεις σε λίγο θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο» είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ παραδέχτηκε ότι η εταιρεία της συζύγου του έλαβε χορηγίες της Novartis για τη διοργάνωση 16 συνεδρίων από το 2009 έως σήμερα ύψους 155.085 ευρώ (μέση δαπάνη ανά συνέδριο 9.693ευρώ). Τόνισε, όμως, ότι αυτά τα χρήματα είναι μικτά και περιέγραψε ως λογικές όλες τις αμοιβές της συζύγου του από την Novartis. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τη σύζυγό μου για όσα αισχρά και συκοφαντικά υπομένει αυτά τα χρόνια επειδή είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Στουρνάρα» είπε.

Τέλος, ζήτησε να συγκροτηθεί η Επιτροπή και να εξετάσει τις κατηγορίες για να αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες αποτελούν «συκοφαντίες». «Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση που έχετε και να προστατέψετε το κοινωνικό σύστημα από τις συνέπειες που θα έχει η επιλογή να παραμείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι κατηγορίες, και να μετατραπεί, έτσι, σε θεσμό, με τη δική σας συμμετοχή, η συκοφαντία στο δημόσιο βίο της Χώρας» είπε.

Το υπόμνημα Αβραμόπουλου

Το γεγονός ότι με δική του απόφαση συστήθηκε διακομματική επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει τις τελικές αποφάσεις για το έργο του μοριακού ελέγχου του αίματος υπογραμμίζει ο Επίτροπος Μετανάστευσης και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπόμνημα που υπέβαλε για τη Novartis, καθώς όπως είχε ήδη ενημερώσει δεν μπορούσε να παραστεί στη Βουλή λόγω υποχρεώσεων στις Βρυξέλλες.

Στο υπόμνημά του αναφέρεται επίσης στα εμβόλια κατά του Η1Ν1, υπερασπιζόμενος τους χειρισμούς του υπουργείου, ενώ επαναλαμβάνει ότι την περίοδο εκείνη ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανήκε στο υπουργείο Υγείας αλλά στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.

Θέτει δε ορισμένα ερωτήματα όσον αφορά στην αξιοπιστία των μαρτύρων και τον όλο χειρισμό της υπόθεσης Novartis, αφήνοντας βαρύτατους υπαινιγμούς.

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, «εξαφανίσθηκε» για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Γεωργιάδης: Σκευωρία – Θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ

Ψευδείς χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων περί χρηματισμού του από τη Novartis καταγγέλλοντας «σκευωρία» από «ψευδομάρτυρες» με κεντρικό πρόσωπο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας χθες στη Βουλή.

«Επί των ημερών μου δεν δόθηκαν 65 εκατ. ευρώ στη Novartis» ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζοντας ότι κατηγορείται πως πήρε μίζα 2 εκατ. ευρώ για την επίσπευση της καταβολής οφειλών προς την πολυεθνική του φαρμάκου που δεν έγινε όμως “ποτέ”.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι επί των ημερών του υπήρξαν αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της Novartis. Υποστήριξε όμως ότι αυτό δεν το αποφάσισε ο ίδιος ως υπουργός Υγείας αλλά οι αρμόδιες επιτροπές και ότι από τις αυξήσεις αυτές δεν ευνοήθηκε καμία εταιρεία.

Εξαπέλυσε, όμως και επίθεση στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τις έρευνές της στο σκάνδαλο της Novartis. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά 25 φορές με την κυρία Τουλουπάκη. Ζήτησε δε να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του κ. Παπαγγελόπουλο.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο ίδιος διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνει ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας. «Θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ», ανέφερε.

Κουτρουμάνης: Ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά

«Επέλεξα να είμαι τίμιος, γιατί αυτό ήταν και είναι στάση ζωής» δήλωσε στη Βουλή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτρουμάνης και προκάλεσε τη συμπολίτευση: “Ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά”.

Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι: «Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο» και απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης τους κάλεσε: «Το μόνο που μένει είναι να συμβάλετε στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς καμιά παραγραφή, για να μην μείνει ρετσινιά».

Λυκούρεντζος:  Θα φτάσω μέχρι τέλους

Τις κατηγορίες εναντίον του για την υπόθεση της Novartis διέψευσε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκούρεντζος μιλώντας στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι το όνομά του μπήκε στη δικογραφία του σκανδάλου για λόγους σκοπιμοτήτων.

«Ουδεμία προσωπική σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία με οποιαδήποτε στέλεχος από την αγορά του φαρμάκου», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός του προστατευόμενου μάρτυρος ότι ως υπουργός προωθούσε τα προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας «ξεφεύγει κάθε πιθανότητας σοβαρότητας και αξιοπιστίας». «Έχω δικαίωμα να ομιλήσω για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων στην απόπειρα εμπλοκής του ονόματός μου» κατήγγειλε ακόμη και υποστήριξε ότι «κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν τη εντύπωση ότι όλοι είμαστε το ίδιο,  βουτηγμένοι στη λάσπη της διαφθοράς». Διεμήνυσε δε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποστεί έναν μακρόσυρτο διασυρμό. «Θα φθάσω μέχρι τέλους, όσος κόπος και χρόνος αν απαιτηθεί» είπε.

Σαλμάς: Πλήρωναν ΜΜΕ για να με πολεμήσουν

«Όπως διαβάζω ήμουν υπ’αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Δεν ήταν ευχαριστημένη και προσπαθούσε να με παρακάμψει. Πλήρωναν χρήματα σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν» δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή και σημείωσε ότι στα 25 χρόνια που ασκεί την ιατρική, δεν έχει πάει ούτε ένα ταξίδι πληρωμένο από φαρμακευτική.

«Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έκανα στην τιμολόγηση φαρμάκων είναι ο τρόπος που χάνουν την προστασία της τιμής τα πρωτότυπα φάρμακα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και πέφτουν αυτόματα στο 50% της τιμής τους» είπε ο κ. Σαλμάς και ανέφερε ότι η συνολική εξοικονόμηση για ΕΟΠΠΥ, ταμεία και ασφαλισμένους έφτασε μισό δισ. σε μία νύχτα. Ανέφερε επίσης ότι: «Ο τζίρος της Novartis επλήγη 30% σε μία νύχτα. Συναγερμός στην Ελβετία, ένας τρελός αναπληρωτής υπουργός τα τινάζει όλα».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός έκλεισε λέγοντας: «Λογαριασμούς στο εξωτερικό δεν είχα και δεν έχω συνεπώς είναι όλα πεντακάθαρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα