Οικονόμου για υποκλοπές: Όταν δεν βγαίνει κάτι από την επισύνδεση, το υλικό καταστρέφεται

Οικονόμου για υποκλοπές: Όταν δεν βγαίνει κάτι από την επισύνδεση, το υλικό καταστρέφεται
Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Νέες διευκρινίσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων, τη χρήση του λογισμικού Predator και τον ρόλο του πρωθυπουργού. Τι απάντησε στις νέες προκλήσεις Ακάρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υφίστανται ώστε η ΕΥΠ να προβαίνει σε νόμιμη παρακολούθηση προσώπων, είπε ότι το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο από το 1994 και δεν εξαιρεί κανέναν, προσθέτοντας ότι προηγείται η αξιολόγηση πληροφοριών εκ μέρους της ηγεσίας της υπηρεσίας και ακολουθεί έγκριση εισαγγελέα.

Αναφερόμενος στα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ για τον κ. Ανδρουλάκη και το τι απέγιναν, εάν αρχειοθετηθήκαν ή καταστράφηκαν, ο κ. Οικονόμου είπε ότι οι πληροφορίες αυτές θα δοθούν από υπηρεσίες με τον δέοντα θεσμικά τρόπο.

Όταν ολοκληρώνεται η επισύνδεση και δεν βγαίνει κάτι τότε καταστρέφεται το υλικό. Δεν μπορεί όμως να κουβεντιάζονται στο δημόσιο λόγο αυτά τα ζητήματα” είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι δεν γνωρίζει τι απέγινε αυτό το υλικό, και ότι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να λάβει αυτές τις απαντήσεις.

Ερωτώμενος για το τι θα συνέβαινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – που η αρμοδιότητα των μυστικών υπηρεσιών ανήκει στο γραφείο του επικεφαλής της κυβέρνησης- σε μια παρόμοια περίπτωση, είπε:

“Να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών αυτών. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάγεται στον πρωθυπουργό η ΕΥΠ, έχει γίνει κι άλλες φορές”.

Τόνισε επίσης ότι τόσο το λογισμικό Predator όσο και οποιοδήποτε άλλο κακόβουλο λογισμικό, δεν χρησιμοποιείται από το Δημόσιο και από καμμία υπηρεσία του, και ότι το δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό.

“Καμία αρχή δεν χρησιμοποιεί τα λογισμικά αυτά. Η απόπειρα παρακολούθησης είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα στην Ευρώπη και πρέπει να βρούμε τρόπους να θωρακιστούμε μπροστά σε αυτή την απειλή”, ανέφερε ο κ.Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης είναι στη διάθεση του κ. Ανδρουλάκη για να τον ενημερώσει και “το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε υπηρεσία στην οποία θα ήθελε να προσφύγει ο Ανδρουλάκης. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να συζητούνται στο δημόσιο λόγο”, είπε.

Προσέθεσε αναφερόμενος “στις παθογένειες ΕΥΠ” και τις περιέγραψε λέγοντας ότι “δεν εξαιρεί κανέναν το νομικό πλαίσιο επισυνδέσεων, ότι κι αν είσαι. Είναι σαφές ότι πρέπει κανείς να ξαναδεί αυτό το πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται ένα παραπάνω φίλτρο. Δεν πρέπει όμως να γίνονται αυτές οι συζητήσεις υπό το πρίσμα της κομματικής εκμετάλλευσης. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα”.

Αναφερόμενος στο τι θα άλλαζε εάν είχε γνώση της υπόθεσης ο πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι “εκείνο που θα γινόταν εάν ήξερε ο πρωθυπουργός, είναι ότι θα υπήρχε αξιολόγηση των πληροφοριών και η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Δεν αναφέρομαι σε παρέμβαση του πρωθυπουργού μετά την έγκριση, αλλά εάν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση από την ΕΥΠ γι’ αυτό το περιστατικό σε καμία φάση της υπόθεσης“.

Κληθείς να απαντήσει για το αποτέλεσμα της παρακολούθησης, ο κ.Οικονόμου είπε ότι δεν γνωρίζει και ότι “η ενημέρωση μπορεί να δοθεί μόνο από συγκεκριμένα κανάλια. Γνωρίζω μόνο ότι η επισύνδεση ήταν απολύτως νόμιμη“.

Ερωτώμενος για “κυβερνητικές διαρροές” σχετικά με εμπλοκή της Ουκρανίας και της Αρμενίας, είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή της κυβέρνησης για εμπλοκή της Ουκρανίας και της Αρμενίας και ότι “τα ζητήματα ασφάλειας δεν είναι ζητήματα που μπορεί να “παίζει” κανείς με διαρροές”.

Ο κ. Οικονόμου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόκλησης κυβερνητικής αστάθειας, ενώ δεν απέκλεισε να είναι αυτός στόχος κάποιων τρίτων.

“Παρακολουθώ τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας. Αν κάποιοι απεργάζονται ή πιστεύουν ότι και η Ελλάδα θα έρθει σε συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας βρίσκονται σε μεγάλη πλάνη. Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και ερείσματα στην κοινωνία”.

Απέκλεισε ξεκάθαρα την πιθανότητα δημιουργίας εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας της υπόθεσης παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ενώ απαντώντας για το εάν υπάρχουν άλλα ζητήματα για τα οποία “δεν ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από την ηγεσία της ΕΥΠ” ο κ. Οικονόμου απάντησε:

Είναι απολύτως συγκεκριμένος ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή ΕΥΠ“.

Επίσης αναφερόμενος στο εάν υπάρχουν ευθύνες στον πρωθυπουργό, είπε:

“Περιγράψαμε τις ευθύνες οι οποίες αποδόθηκαν με την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, και λόγω πολιτικής ευθιξίας με την παραίτηση του Γραμματέα της κυβέρνησης. Η συζήτηση για το εάν πρέπει να ανήκει στο γραφείο του Πρωθυπουργού η ΕΥΠ θα γίνει στην ώρα της. Αλλά το πως αντέδρασε άμεσα η χώρα στο θέμα της μαζική εισβολής στον Έβρο, το πως διαχειρίστηκε πολλές υποθέσεις και το πώς είμαστε γεωστρατηγικά θα συνυπολογιστεί στην απάντηση”.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του τουρκικού γεωτρύπανου είπε ότι “παρακολουθούμε προσεκτικά το θέμα του απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και με αποφασιστικό τρόπο κάνουμε αυτά όπου πρέπει για να έχουμε σταθερότητα”.

Και προσέθεσε: “Απέναντι στις προκλήσεις όπως του κ. Ακάρ η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τα εθνικά μας δίκαια είναι κατοχυρωμένα και η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου απέναντι σε αναθεωρητισμούς. Δεν προσθέτει κάτι η ρητορική του κ. Ακάρ. Και επειδή άκουσα ότι είπε ο κ. Ακάρ κάτι για Τούρκους κολυμβητές, θα ήταν καλή ιδέα να γίνει αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλασσής με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα, με έμφαση στο διεθνές δίκαιο, και να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται η Ευρώπη και οι δυο χώρες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version